Primăria Capitalei va contracta un împrumut de 118 milioane de lei pentru plata autobuzelor electrice şi tramvaielor

 Primăria Capitalei urmează să contracteze un împrumut în valoare de până la 118.645.000 de lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani, conform unei hotărâri aprobate în şedinţa de vineri a Consiliului General.
AGERPRES - vin, 10 nov. 2023, 12:45
Primăria Capitalei va contracta un împrumut de 118 milioane de lei pentru plata autobuzelor electrice şi tramvaielor

Din această sumă, 78 de milioane de lei sunt destinaţi achitării autobuzelor electrice, care vor fi livrate până la finalul anului. Mai exact, este vorba despre o sumă care nu va fi acoperită din fonduri europene nerambursabile. Primarul general, Nicuşor Dan, a precizat şi că Municipalitatea are nevoie de o finanţare suplimentară pentru plata tramvaielor, astfel încât să fie livrate 70, şi nu 65, până la sfârşitul anului.

„Avem nevoie de o finanţare suplimentară pentru plata tramvaielor, pentru a avea 70 de tramvaie, şi nu 65, până la sfârşitul anului. (…) Intenţia noastră este ca termenul de împrumut să fie cât mai lung, pentru ca ratele şi dobânzile să fie cât mai mici”, a precizat edilul general, în şedinţa CGMB.

Conform proiectului, contractarea împrumutului se realizează pentru asigurarea cofinanţării unor proiecte finanţate din fonduri europene. Este vorba despre achiziţionare a 100 de tramvaie, precum şi a 100 de autobuze electrice şi a infrastructurii de încărcare necesară acestora. Pentru primul proiect, finanţarea rambursabilă reprezintă 39,7 milioane de lei, iar pentru al doilea – 78,9 milioane de lei.

Potrivit raportului de specialitate, în mai 2021, municipalitatea a încheiat contractul cu asocierea Astra Vagoane – CRRC Qingdao, cu o valoare de 840 de milioane de lei, pentru furnizarea a o sută de tramvaie. Livrarea tramvaielor a început în mai 2022, iar până la finalul anului 2023 se estimează ca vor fi livrate 70.

Pe parcursul derulării contractului, Astra Vagoane a solicitat actualizarea preţului contractului, în conformitate cu dispoziţiile din instrucţiunea preşedintelui ANAP, cu 4,83%, reprezentând fluctuaţia indicelui preţului producţiei industriale în perioada august 2019 – decembrie 2020.

Totodată, în luna octombrie, au fost actualizaţi indicatorii tehnico-economici, în conformitate cu OUG 64/2022, iar valoarea totală a investiţiei a crescut la 1.043.116.221 de lei fără TVA. În decembrie urmează să fie achitate cheltuielile neeligibile pentru două tramvaie, care vor fi livrate în această lună, dar şi plata majorării valorii contractului de furnizare. Este vorba despre o sumă în valoare cumulată de 39.719.000 de lei, care nu va fi acoperită din fonduri nerambursabile.

Se reaminteşte totodată că, în 2018, Consiliul General a aprobat studiul de oportunitate pentru achiziţionarea a 100 de autobuze electrice şi a depus cererile de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. În perioada 2019 – 2020, municipalitatea bucureşteană a desfăşurat două proceduri de achiziţie publică, dar acestea au fost anulate, ca urmare a ofertelor neconforme. În urma unei consultări de piaţă, valoarea investiţiei a fost modificată de la 219 milioane de lei la 304.670.300.

În iunie 2023, a fost încheiat contractul pentru furnizarea a 100 de autobuze electrice cu BMC Truck & Bus SA, în valoare de 290.000.000 de lei. Se estimează că până la finalul anului vor fi achitate toate cele 100 de autobuze şi că în luna decembrie va fi achitată valoarea integrală a contractului de furnizare. Este vorba despre o sumă de 78.926.000 de lei, cheltuieli care nu vor fi acoperite din fonduri nerambursabile.

Te-ar mai putea interesa și
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR  în 10 luni, iar în Irlanda s-a ținut cont de situația numeroaselor puburi
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR în ...
Economica a stat de vorbă cu doi reprezentanți ai companiilor care administrează sisteme de garanție-returnare în Slovacia și Irlanda....
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea ...
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...