1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Primele şi bonusurile reprezintă peste 40% din veniturile anuale ale top managerilor din România

Salariul fix are o pondere de nici 60% în veniturile anuale ale top managerilor din ţara noastră, iar diferenţa de bani o primesc sub formă de bonusuri anuale, lunare și prime de sărbători, potrivit unui studiu recent realizat la nivel european de comparatorul salarial Paylab, lansat în România de eJobs.

17 ian, 2019 | ECONOMICA.net

Polonia este țara europeană cu cea mai mare pondere a salariului fix în cadrul veniturilor totale pe care le încasează un top manager, respectiv 79%. De altfel, Polonia este și singura țară din raportul Paylab în care top managerii nu primesc bonusuri de sărbători, singurele prime fiind cele lunare sau de la finalul anului, stabilite în funcție de performanțele obținute.

La un nivel apropiat de Polonia se află Slovenia, Croația, Letonia, Serbia, Lituania și Estonia, în fiecare din aceste țări partea cea mai consistentă a veniturilor anuale încasate de top manageri fiind reprezentată de salariul fix, în procente care variază de la 70% (în cazul Estoniei și Lituaniei) până la 76% (Slovenia).

”Acest mix între salariul fix și bonusurile variabile vine ca rezultat al intrării masive a multinaționalelor pe piața din România, în ultimii 20 de ani. Odată cu ele, au venit și politicile de remunerare care, în special pentru manageri, implică stimularea performanței prin bonusuri specifice. De multe ori, top managerii sunt mai atenți la negocierea acestui pachet, de bonusuri variabile, decât la negocierea salariului fix”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Salariul fix crește însă ca procent din total pe măsură ce scade nivelul de responsabilitate a managerilor, cei de pe palierele inferioare având un pachet anual în care bonusurile sunt marginale, comparativ cu venitul fix. ”Dar chiar și la acest capitol, se pare că middle managerii români și-au obișnuit angajatorii să pluseze când vine vorba de bonusuri. Astfel, România este țara în care middle și low managerii au cea mai mică pondere din regiune a salariului fix din veniturile totale anuale, respectiv 71%. Restul de 29% este reprezentat de prime și bonusuri”, adaugă Bogdan Badea.

De cealaltă parte se află Slovenia, țară în care veniturile unui middle manager vin preponderent din salariul fix (83%), urmată de Croația (81%) și Ungaria (80%).

La un nivel mai apropiat de România se află Serbia (73%), Bulgaria și Cehia (ambele cu 75%), arată cercetarea Paylab.

Potrivit eJobs.ro, numărul de locuri de muncă pentru poziţii de management din România a crescut în 2018 cu aproximativ 10% faţă de 2017, la peste 9.000 de oferte. Cele mai multe dintre acestea s-au adresat candidaţilor cu experienţă în vânzări (2.016 locuri de muncă), în logistică (1.166 de locuri de muncă) şi în banking (713 locuri de muncă). 

Cel mai bine plătiţi rămân managerii din Bucureşti şi Ilfov în 2018. Media salarială pentru acest nivel profesional este de 7.662 de lei net pe lună, potrivit Paylab.ro, comparatorul salarial lansat de eJobs. Regiunea de Nord-Vest a ţării este a doua cea mai atrăgătoare zonă pentru manageri, din punctul de vedere al veniturilor, media salarială fiind aici de 6.281 de lei, net. Aceste valori nu includ şi bonusurile şi primele primite de managerii de top, ne-au spus oficialii eJobs.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO