Potrivit acestuia, până la sfârșitul anului, Cipru se va strădui să îndeplinească cerințele și ar putea deveni parte a spațiului Schengen anul viitor, transmite BTA.
Potrivit lui Onidi, Irlanda este interesată de implementarea normelor Schengen, iar CE lucrează deja cu țările din Balcanii de Vest pentru a se pregăti pentru un viitor în Schengen, odată ce acestea își vor finaliza negocierile de aderare la UE.
Un total de 40% din călătoriile transfrontaliere din întreaga lume au loc în spațiul Schengen, a menționat el. Potrivit declarațiilor sale, Schengen a avut o contribuție semnificativă la creșterea PIB-ului european.
„Ne așteptăm ca CE să aibă finalizată o evaluare a beneficiilor economice ale apartenenței la spațiul Schengen până la sfârșitul anului”, a afirmat Onidi.
Potrivit acestuia, granițele Schengen sunt traversate de un miliard de ori pe an, iar în UE sunt emise 10 milioane de vize Schengen. El a menționat că sunt necesare mai multe eforturi pentru digitalizarea completă a proceselor legate de activitatea Schengen.