Primul concept Mazda MX a împlinit 40 de ani: design italian și tehnologie japoneză

MX-81 a fost primul model Mazda cu simbolul MX – un acronim destinat celor mai provocatoare mașini ale companiei. Proiectat de Marc Dechamps pentru compania Bertone din Torino, vehiculul a devenit concept Mazda în 1981.
Robert Stan - mar, 27 apr. 2021, 06:56
Primul concept Mazda MX a împlinit 40 de ani: design italian și tehnologie japoneză

Un coupe mic, în formă de pană, proiectat de Marc Dechamps pentru compania Bertone din Torino, MX-81 a fost primul model Mazda care a avut simbolul MX (Mazda eXperimental) – un acronim destinat celor mai provocatoare mașini ale companiei, creând noi valori fără a fi limitat de convențional, indiferent de tipul vehiculului.

Majoritatea prototipurilor sunt distruse după ce sunt expuse dar, în 2019, Nobuhiro Yamamoto – dezvoltator de motoare rotative și managerul de program al modelului MX-5 de peste 40 de ani – a descoperit modelul MX-81 într-un depozit la sediul central Mazda din Hiroshima. Conceptul a fost livrat către Mazda Italia, unde a fost restaurat cu atenție la SuperStile din Torino sub coordonarea lui Flavio Gallizio. Finalizarea restaurării a fost sărbătorită printr-o reconstituire a celebrei ședinței foto a aceluiași model MX-81 în fața Catedralei din Milano, acum aproximativ 40 de ani.

Restaurarea a fost însoțită un documentar care examinează istoria modelului MX-81 și locul său în relația dintre flerul design-ului italian și maiestria tehnologică japoneză, o colaborare care a început, aproape întâmplător, cu vreo 20 de ani înainte de nașterea primului prototip Mazda.

Scurtul film documentar „The Shape of Time”, este acum disponibil pentru vizionare pe YouTube în toată Europa. Comandat de Mazda Italia și produs de Lungta Film, documentarul de 13 minute spune povestea modelului futurist MX-81, primul prototip Mazda, la 40 de ani de la prezentarea sa la Salonul Auto de la Tokyo din 1981.

Design-ul italian se întâlnește cu tehnologia japoneză

În 1960, Hideyuki Miyakawa, un tânăr jurnalist auto, a călătorit în Italia și l-a întâlnit pe Giorgetto Giugiaro – care era deja șef de design la Bertone – la Salonul Auto de la Torino. De asemenea, și-a întâlnit viitoarea soție, Marisa Bassano, o interpretă japonezo-italiană care avea o pasiune pentru mașini. În timpul călătoriei de studiu a Marisei la Hiroshima, Miyakawa l-a întâlnit acolo pe președintele Mazda, Tsuneji Matsuda, în 1961, iar cei doi au discutat despre importanța designului în industria auto japoneză.

Înapoi la Torino, Hideyuki și Marisa au început să lucreze ca intermediari între legendarele studiouri italiene de design Bertone, Ghia și Pinifarina și producătorii japonezi de automobile. Colaborarea dintre Mazda și Bertone a creat atât modelul Mazda Familia, cât și Luce, proiectate de Giugiaro în anii 1960, și-au continuat chiar și după ce Giugiaro a început să lucreze pentru Ghia, de unde și crearea modelului MX-81 în 1981.

De atunci, simbolul MX a fost folosit de o mulțime de ori pentru o mare varietate de modele, concepte și mașini de curse Mazda. Când, în 2010, Ikuo Maeda, șef de design la Mazda (și fiul designerului Matasaburo Maeda, care lucrase cu italienii în epoca modelului Luce), a preluat sarcina de a regândi și standardiza designul brand-ului, colaborările anterioare ale companiei cu Giugiaro și Bertone erau în mintea acestuia.

Prin urmare, este de înțeles faptul că modelul MX-30, primul vehicul electric de serie al companiei, recunoaște forța legăturilor vechi de 60 de ani dintre designul Mazda și cel italian, purtând acronimul simbolic MX.

Citește și:

– Mazda a actualizat SUV-ul CX-5 și i-a adăugat două ediții limitate
– Mazda îşi reduce producţia auto la nivel global. Operaţiunile de vânzare continuă în anumite ţări

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...