Primul faliment al unei persoane fizice din România

Curtea de Apel Cluj a confirmat în mod irevocabil primul faliment al unei persoane fizice din România, respectiv un dezvoltator imobiliar care a încasat bani, sub formă de avans, de la peste o sută de familii, pentru locuinţe pe care nu le-a mai construit.
Economica.net - vin, 25 mai 2012, 11:43
Primul faliment al unei persoane fizice din România

Avocatul Roxana Iuliana Cleja a declarat, azi, într-o conferinţă de presă la Cluj, că primul faliment al unei persoane fizice din România, Daniel Ionel Micle, a fost confirmat, luni, în mod irevocabil, de Curtea de Apel Cluj, ceea ce înseamnă că persoanele păgubite au o şansă de a-şi recupera banii, transmite corespondentul Mediafax.

„Respingerea recursului înaintat de Daniel-Ionel Micle împotriva hotărârii Tribunalului Specializat Cluj prin care s-a deschis procedura de faliment împotriva sa înseamnă pentru persoanele păgubite o şansă reală de a-şi recupera banii. Este vorba despre o persoană care, deşi nu era înscrisă în Registrul Comerţului, avea totuşi calitatea de comerciant, deoarece desfăşura în mod constant activităţi comerciale”, a spus Cleja.

Conform sursei citate, în anul 2007, Daniel-Ionel Micle, împreună cu asociatul său, Mureşan Sergiu-Romeo, au început un proiect imobiliar în comuna Baciu, judeţul Cluj, constând în edificarea de blocuri şi valorificarea apartamentelor. Iniţial, proiectul prevedea construirea dificarea a 14 blocuri de locuinţe cu trei etaje şi mansardă. Din cauza crizei economice instalate în 2008-2009, până în prezent au fost finalizate doar patru blocuri, iar al cincilea fusese început, însă lucrările au fost oprite.

„De la data pronunţării sentinţei de deschidere a falimentului de către Tribunalul Specializat Cluj, lui Micle Daniel-Ionel i-a fost ridicat dreptul de administrare a averii sale personale, administrare ce a fost preluată de Cristina-Maria Terpe, lichidatorul judiciar numit de instanţă. În perioada următoare se preconizează exercitarea de către lichidator a unor acţiuni de anulare a unor contracte prin care se crede că Micle Danile Ionel şi-ar fi micşorat fraudulos patrimoniul pentru a face imposibilă recuperarea de către clienţii păgubiţi a daunelor produse. În procedura falimentului, astfel de acţiuni se exercită fără să se plătească exorbitantele taxe de timbru. Prin aceasta, s-a creat o nouă şansă de recuperare de către păgubiţi a sumelor achitate ca avansuri la apartamentele ce nu au mai fost niciodată construite”, a mai spus Cleja.

Conform avocatului, lichidatorul are posibilitatea executării antecontractelor, astfel că unii păgubiţi pot deveni proprietarii apartamentelor plătite mult mai uşor decât prin intermediul unor procese având ca obiect obţinerea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de contract notarial de vânzare-cumpărare.

„Cazul descris este unul cu mare impact social, având în vedere că 127 de familii păgubite s-au înscris deja pe tabelul creditorilor lui Daniel-Ionel Micle. Cei mai mulţi au semnat antecontracte de vânzare-cumpărare şi au achitat avansuri de preţ sau chiar preţul integral pentru apartamentele ce urmau să fie construite, însă până în prezent nu au primit nimic în schimb”, a afirmat Cleja.

Avocatul a adăugat că, de altfel, nici nu ar fi existat multe şanse pentru oameni de a primi ceva, deoarece la începutul anului 2011, Daniel-Ionel Micle şi-a ipotecat toate imobilele deţinute în favoarea unei persoane numite Keith John Viner, prin intermediul unor contracte de împrumut a căror valabilitate este pusă sub semnul întrebării de către creditorii care încearcă să îşi recupereze sumele investite.

Roxana Iuliana Cleja a afirmat că falimentul persoanei fizice Daniel-Ionel Micle este primul caz de acest fel din România.

Conform lui Cleja, în faţa judecătorilor Curţii de Apel Cluj, argumentele lui Micle au fost de natură emoţională. Acesta a spus că nu îşi mai poate administra averea, se simte „ca un minor” şi a susţinut că el nu este comerciant, deoarece nu este înscris în Registrul Comerţului.

Daniel-Ionel Micle nu a putut fi contactat.

În toamna anului trecut, Tribunalul Comercial Cluj dispusese intrarea în faliment a persoanei fizice Daniel-Ionel Micle.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...