Primul mare oraș din România care ar putea interzice mașinile diesel

Primarul orașului Brașov Allen Coliban îi întreabă pe cetățeni dacă sunt de acord cu unele măsuri pentru reducerea poluării precum interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul localității. El mai spune că orașul de la poalele Tâmpei va avea transport în comun 100% electric.
Anemona Andone - mar, 23 mart. 2021, 20:44
Primul mare oraș din România care ar putea interzice mașinile diesel

„Brașovul este pe locul I în topul orașelor care iau măsuri împotriva poluării, dar mai avem drum lung până când să putem spune că avem un aer de bună calitate”, spune Allen Coliban, care citează un raport realizat de organizația Observatorul Român de Sănătate.

După cum menționează și raportul, factorul decisiv în determinarea calității aerului este legat de cum se realizează transportul în interiorul orașului, adaugă Coliban.

Astfel, mașini multe, diesel și vechi = aer plin de particule în suspensie (PM10, PM2.5) cauzatoare de cancer (prima cauză de îmbolnăvire de cancer, conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului), mai spune primarul Brașovului.

Apoi el dă ca exemplu de cât ne costă slaba calitate a aerului faptul că un bucureștean pierde 3.000 de euro pe an din cauza poluării, potrivit raportului citat.

clasament masuri anti-poluare

Primarul Brașovului mai spune și ce recomandări au pentru administrațiile locale cei de la Observatorul Român de Sănătate:

„1. Încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice.

2. Stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare.

3. Scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin

4. Modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi și achiziționarea celora care nu poluează.

5. Interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului (existente în Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris)”.

Coliban menționează că unele dintre măsuri sunt deja luate la Brașov iar altele sunt în pregătire (transport în comun electric 100%, transport pe șine, piste de biciclete, mai multe spații verzi, campanii de informare).

https://www.economica.net/primele-autobuze-electrice-si-troleibuze-noi-sosesc-la-brasov-foto_184130.html”Vă asigur că pentru mine și consilierii locali USRPLUS combaterea poluării este o prioritate a acestui mandat. Ce opinie aveți legat de interdicțiile propuse în recomandări?”, îi întreabă Coliban pe cetățeni.

Citește și Primele autobuze electrice și troleibuze noi sosesc la Brașov

Pentru Brașov au fost achiziționate în perioada 2019-2020 un număr de 51 de troleibuze articulate, de mare capacitate, dotate cu autonomie de cinci kilometri. 26 dintre ele au intrat deja în circulație, înlocuind autobuze diesel și electrificând centrul orașului. De asemenea, sunt luate în calcul extinderi ale rețelei de troleibuze. Tot pentru Brașov au fost cumpărate și zeci de autobuze electrice.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...