Primul produs Ford Otosan al uzinei din Craiova, Transit Courier, va avea atât motoare pe benzină cât și diesel. Varianta electrică debutează în 2024

Ford a prezentat viitorul Transit Courier, vehicul comercial care, începând din toamna acestui an va fi asamblat la uzina din Craiova alături de varianta sa pentru persoane, Tourneo Courier și de SUV-ul Puma.
Robert Stan - joi, 06 apr. 2023, 11:00
Primul produs Ford Otosan al uzinei din Craiova, Transit Courier, va avea atât motoare pe benzină cât și diesel. Varianta electrică debutează în 2024

Ford Otosan, compania care a cumpărat uzina din Craiova, va demara în acest an producția a două noi vehicule care vor purta titulatura „made in Romania”. În primăvara anului trecut, odată cu preluarea oficială a fabricii, a fost confirmată atât continuarea asamblării micului SUV Puma cât și demararea producției pentru modelele Transit Courier și Tourneo Courier. Mai mult decât atât, toate cele trei mașini care vor ieși de pe linia de asamblare a uzinei vor avea ulterior câte o variantă complet electrică.

Acestor detalii, deja cunoscute, li se adaugă astăzi prezentarea oficială a Ford Transit Courier, model pe care LifeNews.ro l-a putut vedea „pe viu” în cadrul unei prezentări care a avut loc la centrul de cercetare – dezvoltare Sancaktepe al Ford Otosan de lângă Istanbul. Aflate sub embargo până astăzi, detaliile despre Ford Transit Courier pot fi acum făcute publice.

Familia Ford Transit în formulă completă

În cadrul prezentării de la centrul R&D din Turcia, Hans Schep, director general diviziei europene a Ford Pro, a declarat că Transit Courier „cel mai mic membru al familiei Transit, este critic pentru companie. E mai mult decât un înlocuitor al modelului anterior pentru că îl depășește în dimensiuni și capacitate de încărcare, este complet conectat și va avea o variantă complet electrică”.

De asemenea, Ted Cannis, șeful global al Ford Pro – entitate a grupului american care are în subordine activitățile aferente vehiculelor comerciale -, susține că viitorul model este o furgonetă „mai capabilă, conectată și mai productivă pentru clienții noștri. Ford Pro oferă un pachet pe care niciun alt producător nu îl are în portofoliu”.

Iar Guven Ozyurt, directorul general al Ford Otosan, a meționat că „după lansare cu succes a modelelor E-Transit și E-Transit Custom apare acum și E-Transit Courier. Ne extindem experiența în era vehiculelor electrice. Modelul E-Transit Courier va fi produs la Craiova, în România, și este primul nostru produs de când am preluat uzina. Continuăm să investim la Craiova și Kocaeli pentru dezvoltarea familiei Transit astfel încât să atingem ținta propusă de a asambla la nivel de companie 900.000 de vehicule până în 2025”.

Miza pe capacitatea de transport

Pornind de la modelul Transit de două tone, coborând apoi către varianta de o tonă și ajungând acum la micul Transit Courier, familia de vehicule comerciale a Ford Pro asigură acum capacități de transport croite pe orice tip de afacere.

Modelul care va fi produs la uzina Ford Otosan din Craiova asigură o capacitate de transport mai mare decât predecesorul său „în toate direcțiile”. Lățimea dintre pasajele roților din spate are acum 1.220 mm, permițând furgonului compact să transporte pentru prima dată doi europaleți. Volumul total al încărcăturii atinge 2,9 metri cubi, cu 25% mai mult decât modelul anterior. Acest lucru poate fi sporit și mai mult folosind noua funcție de încărcare prin peretele despărțitor care le permite utilizatorilor să transporte articole precum scânduri sau țevi cu lungimea de peste 2.600 mm. Strict în spațiul destinat transportului de mărfuri au loc obiecte cu o lungime maximă de 1.803 mm și o înălțime de 1.253 mm.

La acest spațiu generos pentru un vehicul compact de transport se adaugă, în cazul variantei electrice care va debuta în 2024, un așa-numit „frunck” sau, mai exact, un spațiu de depozitare amplasat sub capota motorului, care poate găzdui 44 de litri.

Variantele alimentate cu benzină și motorină au o sarcină utilă standard de 678 de kilograme care, dacă se adaugă opțiunea „High Payload”, urcă la 845 kg. Modelul complet electric va avea o sarcină utilă maximă de 700 kg. De asemenea, capacitatea de tractare a variantei diesel este de 1.100 kg, a celei alimentate cu benzină de 1.000 kg, iar a celei electrice de 750 kg.

Un detaliu important pentru eventualii utilizatori care își doresc să transporte, alături de marfă, un număr sporit de persoane, este posibilitatea de a opta pentru amplasarea unei banchete de trei locuri separată de încărcătură printr-un perete rabatabil.

Tot pentru a veni în sprijinul potențialilor clienți, cei de la Ford Pro le pun la dispoziție peste 800 de ateliere Transit Center – cea mai mare rețea de post-vânzare dedicată vehiculelor comerciale din Europa. Totodată, în cazul variantelor cu sisteme de propulsie alimentate cu benzină și motorină intervalul de service luat în calcul de producător este de doi ani sau 30.000 km.

În plus, prin adoptarea unor noi tehnologii, mașina poate detecta și alerta proprietarul în cazul unor tentative de furt prin senzori volumetrici care pot detecta mișcarea în interiorul vehiculului și alarmă de perimetru. Există chiar și încuietori speciale oferite opțional.

Sisteme de propulsie

Alături de informațiile legate de capacitatea de transport, foarte importante pentru companiile care își adaugă în portofoliu vehicule de transport compacte, Ford Pro a dotat viitorul Transit Courier cu o gamă de propulsoare care include motoare alimentate cu benzină, motorină sau energie electrică. „Nu există deocamdată în plan o variantă PHEV”, a menționat Hans Schep.

Disponibile încă din toamna acestui an, variantele alimentate cu benzină și motorină ale Ford Transit Courier includ un motor EcoBoost de 1.0 litri declinat în două versiuni de putere – 100 CP și 125 CP și dieselul EcoBlue de 1.5 litri care dezvoltă 100 CP. Toate sunt dotate standard cu o cutie de viteze manuală cu șase trepte, însă versiunea de 125 CP poate fi comandată opțional și cu o cutie automată cu dublu ambreiaj și șapte trepte. Cei care aleg aceste versiuni pot plasa comenzi încă din vara lui 2023.

Anunțată pentru 2024, varianta complet electrică a Transit Courier va fi dotată cu un motor de 100 kW (136 CP) și cu o baterie despre care oficialii mărcii nu au dorit să dea prea multe detalii înainte de deschiderea cataloagelor de comenzi. Deocamdată, singurele informații certe sunt că aceasta va putea fi încărcată de la 10% la 100% la un încărcător AC de 11 kW în mai puțin de șase ore sau de la 10% la 80% la o priză DC de 100 kW în doar 35 de minute. Conform producătorului, utilizatorul unui E-Transit Courier poate adăuga 87 km de autonomie în doar 10 minute dacă folosește o stație DC de 100 kW. În baza acestor informații putem estima că bateria vehiculului va avea circa 60 kWh.

Nici despre lista de prețuri a tuturor versiunilor Ford Transit Courier nu au fost, deocamdată, oferite detalii, mai multe informații în acest sens fiind așteptate în vara lui 2023, înaintea deschiderii cataloagelor de comenzi.

Crește capacitatea de producție la Craiova

Odată cu prezentarea noului model care va fi produs la uzina din Craiova, Josephine Payne, președinte al Ford Otosan România, a declarat că, „Ford Otosan investește la Craiova 490 de milioane de euro pentru a susține dezvoltarea noilor produse. Am făcut deja modificări importante la uzină și am început pregătirea angajaților. Pentru asta, mai mulți specialiști turci au venit la Craiova, iar circa 120 de angajați ai uzinei s-au pregătit în uzinele companiei din Turcia. Investițiile făcute de la preluarea uzinei de Ford Otosan au inclus o creștere a capacității de producție până la 272.000 mașini/an. Deci putem produce chiar mai mult decât până acum”.

Noua gamă Ford Transit Courier, inclusiv varianta electrică, își va face debutul public la expoziția de vehicule comerciale din Birmingham, Marea Britanie, în perioada 18-20 aprilie. Ulterior va fi prezentat și modelul derivat Ford Tourneo Courier, destinat transportului de persoane. Ambele se vor adăuga SUV-ului de clasă B Ford Puma în portofoliul uzinei de la Craiova și toate modelele asamblate în Bănie vor avea variante 100% electrice.

Citește și:
– Director Ford România: Am reușit să confirmăm versatilitatea și fiabilitatea gamei de vehicule comerciale a mărcii
– De la Gölcük la Craiova: Uzina de vehicule din Bănie a intrat în imperiul vehiculelor comerciale Ford Otosan
– Director general Ford Otosan: Sunt mai mulți furnizori turci care vor să investească în România

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...