1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Primul produs tradiţional românesc atestat: pâinea tradiţională Adriana

Ministerul Agriculturii a emis primul atestat de produs tradiţional, conform noilor reglementări în vigoare. Este vorba despre "pîinea tradiţională Adriana" produsă de o fabrică din judeţul Braşov.

12 mar, 2014 | ECONOMICA.net

O fabrică de pâine din judeţul Braşov, cu afaceri de aproximativ 4 milioane de lei (900.000 de euro) în 2012, a obţinut pentru sortimentul "Pâine tradiţională Adriana" primul atestat de produs tradiţional din România, conform noilor reglementări în vigoare. Produsul se obține din făină de grâu albă, care provine din zona Țara Bârsei, drojdie de panificație, sare iodată, cartofi din zona Brașov și Covasna și apă, procedeul de obținere este tradițional, respectiv operațiile de pregătire a materiilor prime și auxiliare, dozarea acestora, divizarea aluatului, modelarea, baterea cojii, ambalarea care se execută manual. 

S-a schimbat legea

În luna decembrie a anului trecut a intrat în vigoare un Ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (Ordinul nr. 724 din 29 iulie 2013 ) prin care se legifera modalitatea de acordare a atestatelor de produse tradiţionale româneşti. Astfel, eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, după verificarea vechiului caiet de sarcini şi a spaţiului destinat producţiei, cu respectarea normelor impuse prin prezentul ordin. „Când am demarat procesul de elaborare a unui act normativ pe segmentul produselor tradiţionale am ţinut cont de marea diversitate a produselor comercializate pe segmentul de nişă a acestor produse, a uriaşului potenţial al produselor tradiţionale româneşti care prin aplicarea unei legislaţii pe domeniu pot aduce beneficii considerabile economiei rurale, în special în zonele mai puţin favorizate sau îndepărtate, prin sporirea veniturilor producătorilor agricoli şi reţinerea populaţiei rurale în zonele respective", aprecizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Atestatele eliberate anterior rămân valabile nouă luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.

Cum arată produsele tradiţionale

Cei înregistraţi în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT) vor avea pe etichetă un logo de produs tradiţional. Logoul naţional este proprietatea exclusivă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Folosirea logoului naţional fără respectarea condiţiilor prevăzute în prezentul ordin se pedepseşte conform prevederilor legale în vigoare. "Produsul atestat ca tradiţional va reflecta aşteptările consumatorilor, fiind fabricat din materii prime locale, va prezenta o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, şi va avea în procesul de obţinere şi operaţiuni de prelucrare manuale, toate acestea dovedind un mod de lucru tradiţional. Re-atestarea și atestarea produselor tradiţionale româneşti în baza noului ordin va asigura o concurenţă loială între producători şi va spori credibilitatea produselor în ochii consumatorilor", informează un comunicat al Ministerului Agriculturii.

 

 

 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO