Principalele economii mondiale sunt stabile. Creşterea încetineşte în Germania şi Italia – OECD

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a apreciat miercuri că principalele economii mondiale au o evoluţie stabilă, dar a avertizat că redresarea zonei euro îşi pierde din intensitate, în special în Germania şi Italia, în timp ce Japonia şi Marea Britanie s-ar putea de asemenea confrunta cu dificultăţi, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - joi, 13 nov. 2014, 06:10
Principalele economii mondiale sunt stabile. Creşterea încetineşte în Germania şi Italia - OECD

Indicatorul compozit CLI calculat de OECD pentru cele 33 de state membre ale organizaţiei s-a menţinut în septembrie la 100,4 puncte, depăşind media pe termen lung de 100 de puncte. Indicatorul sugerează că ritmul de creştere al economiei în statele dezvoltate este stabil, scrie Agerpres.

Referitor la zona euro, OECD avertizează că ‘avansul îşi pierde din avânt’, deşi indicatorul CLI s-a menţinut la 100,7 puncte. Cele mai slabe performanţe se înregistrează în Germania, Franţa şi Italia.

În Marea Britanie indicatorul CLI a scăzut în septembrie la 100,7 puncte, de la 100,5 puncte luna precedentă, OECD apreciind că ‘creşterea s-a atenuat … de la nivelul ridicat înregistrat anterior’. Şi în Japonia s-a înregistrat un declin de la 99,7 la 99,6 puncte.

OECD se aşteaptă la o creştere stabilă în 2015 a principalelor economii mondiale, în special în Canada, SUA, Brazilia, China şi Rusia. Singura ţară unde economia va creşte semnificativ anul viitor este India, se arată în raportul OECD.

Recent, Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare a solicitat Băncii Central Europene să îşi extindă sprijinul pentru economia zonei euro, care, în opinia sa, reprezintă un risc major la adresa încetinirii economiei mondiale.

‘Având în vedere ritmul de creştere modest al economiei şi riscul de deflaţie, BCE ar trebui să extindă sprijinul monetar dincolo de măsurile anunţate până acum. Acesta ar trebui să includă achiziţii semnificative de active până când inflaţia va reveni la un nivel normal’, apreciază OECD, precizând că aceste active ar trebui să includă şi obligaţiuni guvernamentale, lucru pe care BCE l-a evitat până acum.

Luna aceasta, OECD şi-a redus estimările privind ritmul de creştere înregistrat de economia mondială în 2014, până la 3,3% faţă de avansul de 3,4% preconizat în luna mai. De asemenea, pentru 2015, OECD şi-a revizuit estimările de creştere până la 3,7%, de la 3,9% cât estima anterior.

În timp ce pentru SUA, prima economie mondială, OECD şi-a îmbunătăţit estimările de creştere pentru acest an cu o zecime de punct, până la 2,2%, pentru zona euro OECD şi-a păstrat nemodificate estimările la 0,8%.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare.

Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Lisabona dorește să-și crească importurile de gaze naturale din SUA și Nigeria pentru a renunța de tot la achizițiile din Rusia
Lisabona dorește să-și crească importurile de gaze naturale din SUA și Nigeria pentru a renunța de tot la achizițiile ...
Portugalia intenţionează să majoreze achiziţiile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite ale Americii şi Nigeria, pentru a renunţa complet la livrările din Rusia, a anunţat marţi......
Xiaomi lansează seria Redmi Note 14 în România
Xiaomi lansează seria Redmi Note 14 în România
Xiaomi lansează în România seria Redmi Note 14, care include cinci dispozitive, respectiv Redmi Note 14 Pro+ 5G, Note ...
Agenția Moody’s confirma ratingul Transelectrica la Baa3, cu perspectivă stabilă
Agenția Moody’s confirma ratingul Transelectrica la Baa3, cu perspectivă stabilă
Compania Națională de Transport a Energiei Electrice ”Transelectrica” S.A. informează acționarii și investitorii ...
Autostrada Sibiu – Pitești: CNAIR a primit patru oferte pentru supervizarea lucrărilor la cel mai lung lot, Cornetu – Tigveni
Autostrada Sibiu – Pitești: CNAIR a primit patru oferte pentru supervizarea lucrărilor la cel mai lung lot, Cornetu ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit oferte pentru supervizarea lucrărilor la ...