Principalele modificări ce vor fi aduse Codului fiscal 2017

Ministerul Finanţelor a publicat pe site un proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului fiscal. Proiectul prefaţează prima modificare majoră fiscală din acest an.  Cele mai importante schimbări propuse sunt vizează nivelurile accizelor pe carburanţi şi eliminarea unor impozite pe venituri şi pe proprietăţi. Iată care sunt propunerile de modificare a Codului fiscal.
Economica.net - mar, 08 aug. 2017, 08:05
Principalele modificări ce vor fi aduse Codului fiscal 2017

– Accizele vor creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, potrivir noilor niveluri din proiectul de act normativ.

– veniturile realizate de persoanele fizice din dividende distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2018 nu vor mai fi impozitate.

– se elimină impozitul pe dividende pentru microîntreprinderi şi pentru dividendele date între persoanele juridice române.

– Medicii nu vor mai plăti impozit pe venit de la 1 ianuarie 2018, indiferent daca veniturile sunt din salarii sau din activităţi independente.

– Se vor scuti de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, iar pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local.

– Se elimină impozitul pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport agricole de tipul tractoarelor, utilajelor agricole și altor mijloace de transport agricole, utilizate efectiv în domeniul agricol, deținute de către persoanele fizice autorizate care obțin venituri din activitatea agricolă, precum și de către persoanele juridice care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: – au prevăzut în statut, ca obiect de activitate, “agricultură”; – au înregistrate în evidenţa contabilă, pentru anul fiscal respectiv, venituri şi cheltuieli venituri și cheltuieli din această activitate.

– Stabilirea unei noi reguli privind încadrarea veniturilor din activități independente ca fiind obținute din România sau din străinătate, astfel:

1. Veniturile obținute din activități independente desfășurate în România, potrivit legii, cu excepția drepturilor de proprietate intelectuală, se consideră ca fiind obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate. 2. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt considerate ca fiind obținute din România, numai dacă sunt primite de la un plătitor de venit din România sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit în România.  

– Deducerea cheltuielilor reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate, potrivit legii, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. Prevederea se adresează băncilor şi vizeată reducerea sumelor ce pot fi deduse din impozitul pe profit ca urmare a vânzării creditelor neperformante către recuperatori.

– impozitul anual al reprezentanţelor firmelor străine în România se transformă din euro în lei.

Citeşte şi Cresc dramatic accizele la benzină şi motorină, carburanţii se scumpesc cu 45 de bani pe litru. Codul fiscal se modifică din nou

Isărescu, despre majorarea accizei la carburanţi: Ne va afecta. Va împinge inflaţia în sus

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Aplicațiile pentru smartphone-uri, fie că vorbim de Android sau iOS, ne ușurează mult viața, iar în ultimii ani dispozitivele ...
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
România a importat, în primele zece luni din 2021, petrol brut şi gaze naturale în sumă de 2,831 miliarde euro, în ...