Privatizarea Oltchim este în impas. Vezi de ce

Statul vrea să vândă Oltchim pe 18 septembrie. Autorităţile spun că Oltchim nu poate rezista fără Arpechim aşa că investitorul interesat de combinatul vâlcean ar trebui să preia şi rafinăria Arpechim din Piteşti. Proprietarul Arpechim, OMV, este dispus să vândă doar în anumite condiţii, dar, chiar şi aşa, trebuie schimbată legea de privatizare a Petrom, în doar două zile lucrătoare.
Florin Cojocaru - vin, 14 sept. 2012, 13:13
Privatizarea Oltchim este în impas. Vezi de ce

Privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea, anunţată pentru marţi 18 septembrie, poate fi compromisă de o problemă legislativă legată de vânzarea rafinăriei Arpechim Piteşti, furnizor de materie primă pentru Oltchim, pe care autorităţile de la Bucureşti intenţionează să o vândă la pachet cu firma din Râmnicu Vâlcea.

Astfel, potrivit unor surse apropiate discuţiilor dintre Guvern şi Petrom, austriecii de la OMV sunt de acord să vândă Arpechim, la un preţ negoiat, însă vor ca ei să discute vânzarea cu viitorul patron ale al Oltchim, nu cei de la Ministerul Economiei. Cel mai important, OMV solicită ca noul patron să preia obligaţiile de mediu ale Arpechim, care momentan nu pot fi estimate, dar care s-ar putea ridica la zeci de milioane de euro.

Potrivit unui reprezentant al Guvernului, care a refuzat să fie numit, chiar şi în situaţia în care se va găsi un investitor care să preia şi rafinăria Arpechim în condiţiile solicitate de OMV Petrom, apare o problemă de ordin legislativ care poate pune în pericol privatizarea Oltchim. „Dacă s-ar găsi cineva care să accepte condiţiile Petrom, trebuie să se schimbe legea referitoare la contractul de privatizare al Petrom. Şi asta în doar două zile”, a declarat oficialul citat, care a amintit că legea nu se poate schimba decât în Parlament, nu prin Hotărâre sau Ordonanţă de Urgenţă a Guvernmului.

„Termenul de privatizare al Oltchim nu mai poate fi amânat. FMI  a condiţionat continuarea acordului cu România de privatizarea sau lichidarea Oltchim până pe 18 septembrie” a mai spus sursa noastră.

În contractul de vânzare al Petrom din 2004, la Anexa P, este prevăzut că Petrom trebuie să ecologizeze terenul pe care se află rafinăria, să prezinte factura statului iar acesta să-i dea banii cheltuiţi cu lucrările. 

Oltchim a fost construit de Ceauşescu ca să funcţioneze într-un tot integrat cu petrochimia de la Arpechim. „Singura soluţie pentru a avea o ofertă serioasă pentru Oltchim e ca Arpechim-ul să vină la pachet”, a mai spus reprezentantul Guvernului.

Privatizarea Oltchim se face prin cesiunea creanţelor AVAS şi Electrica la Oltchim, în valoare de 400 de milioane de euro, către un investitor interesat să preia combinatul. Pachetul majoritar de acţiuni va fi cedat la un preţ simbolic. Statul a ales această formă de privatizare pentru ca viitorul patron să fie şi cel mai mare creditor al combinatului astfel încât ceilalţi creditori să nu poată băga Oltchim în faliment.

Oltchim are datorii totale de 720 de milioane de euro şi este, din 2007, numai pe pierdere. Printre investitorii care s-au arătat interesaţi să preia combinatul se numără ruşii de la TISE, polonezii de la PCC SE, Aisa Invest şi Pegamont Ploieşti din România. Şeful OPSPI, Remus Vulpescu a spus, recent, că 10 companii au cumpărat caietul de sarcini al licitaţiei pentru Oltchim. 

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul de Externe britanic, Liz Truss, a lansat un apel pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei
Ministrul de Externe britanic, Liz Truss, a lansat un apel pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a pledat pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei, în timpul unei vizite la Praga, unde s-a întâlnit cu omologul său ceh, Jan Lipavsky, transmite......
Ucraina a cerut Germaniei să oprească sau să reducă drastic importurile de gaze rusești prin Nord Stream 1
Ucraina a cerut Germaniei să oprească sau să reducă drastic importurile de gaze rusești prin Nord Stream 1
Furnizorii de energie ucraineni au cerut Germaniei să oprească transportul de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1 deoarece ...
Primele contracte de gaze încheiate la BRM cu livrare în anul 2023, după începutul războiului din Ucraina. Prețuri mari
Primele contracte de gaze încheiate la BRM cu livrare în anul 2023, după începutul războiului din Ucraina. Prețuri mari
Zilele trecute au avut loc primele tranzacții cu gaze cu livrare în anul calendaristic 2023 încheiate la Bursa Română ...
Pentagonul confirmă ca ia în calcul să livreze Ucrainei lansatoare multiple de rachete
Pentagonul confirmă ca ia în calcul să livreze Ucrainei lansatoare multiple de rachete
Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete pentru a contracara avansul ...