Problemele finanţării sistemului de sănătate, discutate de medici la Forumul Healthcare

Aspecte privind organizarea spitalelor, redefinirea asigurărilor de sănătate, implicarea comunităţii în managementul sănătăţii, dar şi impactul deciziei politice în sfera sănătăţii au fost abordate luni la Conferinţa Profesioniştilor din Sănătate şi ai Mediului de Afaceri "Forum Healthcare", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României - Camera Naţională.
Economica.net - lun, 28 mai 2012, 18:42
Problemele finanţării sistemului de sănătate, discutate de medici la Forumul Healthcare

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Răzvan Vulcănescu a prezentat câteva dintre aspectele majore ale noului proiect de lege a sănătăţii, accentuând importanţa noului mod de organizare a spitalelor şi a faptului că pacientul îşi poate alege asiguratorul. El a spus că vor fi asigurări publice şi complementare şi au fost făcute propuneri pentru deductibilitate fiscală.

Managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, conf. dr. Şerban Bubenek, a evidenţiat că trebuie făcute schimbări în adevăratul sens al cuvântului, şi nu cosmetizări.

„Sistemul sanitar este în continuare subfinanţat iar corpul medical timorat. În prezent, nu există nicăieri un cost al serviciilor medicale. Toată lumea vorbeşte de pachetul minim de servicii medicale, dar nimeni nu ştie ce conţine. CNAS primeşte informaţii, dar nu sunt puse la punct, nu le traduce în costuri şi de aici toată această degringoladă. Personalul acoperă doar 30% – 35% din necesităţile de servicii medicale, salariile sunt de mizerie”, a arătat dr. Bubenek, care consideră că nu se pot face schimbări majore în sistemul de sănătate dacă nu se implică primul-ministru.

În opinia sa, ar trebui încheiat un pact potrivit căruia să nu fie votate partidele care nu alocă măcar 6% din PIB sănătăţii.

Prof. dr. Grigore Tinică, de la Institutul de Boli Cardiovasculare ‘Prof. Dr. George I. M. Georgescu’ Iaşi, a spus că această unitate nu are contract cu Casa de un an, se face act adiţional pentru fiecare lună, pentru că în 2011 s-a semnat contractul-cadru pe doi ani, dar normele au fost schimbate, în acest an, reducându-se tarifele.

Acesta a punctat că în România medicina de performanţă se practică prin entuziasmul medicilor, cu bani puţini.

Prof. dr. Ioan Georgescu, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a arătat că nu se face controlul calităţii actului medical, medicii nu sunt protejaţi şi sunt suprasolicitaţi.

Reprezentantul Colegiului Medicilor din România, dr. Florin Chirculescu, a afirmat: „Politicienii ne spun că avem bani în sistem pentru un BMW şi noi avem pentru un Trabant. Proiectul de lege este inspirat din cel olandez, dar acolo dezbaterea publică a durat patru ani iar cheltuielile cu sănătatea în primii cinci ani au crescut cu 3% după implementare şi durata medie de viaţă a scăzut cu cinci ani după aplicarea legii”.

Cu prilejul forumului a avut loc şi Gala Top Medici 2012, ediţia a 4-a. Trofeul Top Medici a fost câştigat de conf. dr. Şerban Bubenek iar premiile de excelenţă în medicină au fost acordate prof. dr. Virgil Ancăr, dr. Niculina Bratu, prof. dr. Emanoil Ceauşu, prof. dr. Al. Vlad Ciurea, conf. dr. Dan Coriu, prof. dr. Constantin Dumitrache, dr. Doru Filipescu, conf. dr. Cristian Gheorghe, prof. dr. Vlad Iliescu, prof. dr. Cristian Radu Popescu, prof. dr. Sanda Măgureanu.

Prof. dr. Nicolae Hâncu a obţinut premiul pentru performanţă medicală în echipă, prof. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a primit premiul de excelenţă pentru promovarea medicinei complementare, doctorului Bogdan Opriţa i-a revenit premiul pentru performanţă în comunicare iar prof. dr. Corneliu Zaharia – premiul pentru inovaţie.

Prof. dr. Grigore Tinică şi membrii Consiliului Consultativ au primit diplome de excelenţă din partea Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția pentru achiziționarea a 100% din părțile sociale ale companiilor Parmafood......
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...