Procesul Apple-Samsung: juraţii trebuie să răspundă la 600 de întrebări

Juraţii de la procesul dintre Apple şi Samsung, care se judecă la tribunalul federal din San Jose, California, trebuie să răspundă la peste 600 de întrebări, formularul de verdict având nu mai puţin de 20 de pagini, potrivit Bloomberg.
Economica.net - joi, 23 aug. 2012, 07:09
Procesul Apple-Samsung: juraţii trebuie să răspundă la 600 de întrebări

Cele două companii au depus zeci de probe la dosar, care mai cuprinde 50 de ore de pledoarie şi mărturii, precum şi calcule complexe privind potenţialele daune, de ordinul miliardelor de dolari.

Judecătorul care prezidează procesul le-a citit juraţilor 109 pagini de instrucţiuni necesare pentru a răspunde corect celor peste 600 de întrebări la care trebuie să răspundă verdictul. Citirea regulilor a durat mai mult de două ore, instanţa dictând de mai multe ori „pauze de stat în picioare” pentru a se asigura că juraţii vor fi atenţi.

Cele 600 de întrebări vizează trei categorii diferite de patente sau brevete, fiecare guvernată de un alt set de reglementări: patente utilitare, patente de design şi drepturi de proprietate intelectuală asupra „aspectului” produselor. Astfel, juraţii trebuie mai întâi să încadreze fiecare întrebare într-una dintre aceste categorii, apoi să ajungă la un verdict prin aplicarea reglementărilor specifice şi deliberări.

Juriul a început deliberările miercuri, iar verdictul trebuie să fie unanim pentru ca procesul să rezulte într-un câştigător.

Procesul a început în aprilie 2011, când Apple a acuzat Samsung că unele smartphone-uri şi tablete Galaxy produse de compania sud-coreeană imită iPhone-ul şi iPad-ul. Samsung a contraatacat acuzând Apple că foloseşte fără drept mai multe tehnologii brevetate în domeniul telecomunicaţiilor.

Cele două companii, care domină piaţa smartphone-urilor, se judecă în procese similare în 30 de ţări pe patru continente, confruntarea din tribunalul federal din San Jose fiind însă prima care ajunge în faţa unui juriu şi este aproape de a fi soluţionată.

Apple vrea daune de până la 2,75 miliarde de dolari şi solicită ca o interdicţie temporară instituită de judecător asupra comercializării unei tablete Samsung pe teritoriul SUA să devină permanentă, caz în care compania ar putea cere extinderea interdicţiei şi către alte produse, inclusiv telefoane.

Apple susţine că peste 28 de produse Samsung încalcă drepturi de proprietate intelectuală, iar juraţii trebuie să decidă care dintre persoanele juridice care reprezintă grupul sud-coreean – compania-mamă sau cele două divizii din Statele Unite – este responsabilă pentru acuzaţii. Valoarea daunelor trebuie stabilită individual pentru fiecare produs găsit „vinovat” şi fiecare brevet încălcat.

Samsung susţine că Apple a încălcat cinci patente ale companiei sud-coreene şi cere redevenţe de 421,8 milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările......
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...