Procurorii se uită la toate contractele Microsoft

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni la Adevărul Live, că, în ancheta privind licenţele Microsoft, anchetatorii colaborează cu instituţii financiare şi judiciare din străinătate, că au fost făcute numeroase comisii rogatorii şi că sunt verificate tranzacţiile prin off-shore.
Economica.net - lun, 11 aug. 2014, 16:07
Procurorii se uită la toate contractele Microsoft

Până acum, a explicat şefa DNA, informaţiile sunt că o sumă de zeci de milioane de euro a fost dată cu titlu de mită, că ea poate creşte sau scădea pe parcursul anchetei şi că a fost dată prin contruri bancare sau direct unor perosane fizice sau prin conturi bancare sau societăţi comerciale, arată Mediafax.

„Se administrează probatoriul, iar, când se vor contura indicii, procurorul va începe urmărirea penală. Sunt foarte multe comisii rogatorii în curs cu insituţii din alte state. Este important când vom primi răspunsurile de la instituţii financiare şi judiciare privind aceste contracte şi tranzacţii financiare ce au avut loc. Verificăm şi tranzacţiille financiare prin off-shore-urile implicate”, a arătat Kovesi.

Ea a mai precizat că au fost audiate zeci de persoane din ministere şi alte instituţii care au avut legătură cu încheierea acestor contracte. „Au fost citaţi şi foşti ministri, foşti parlamentari, o parte au venit, o parte urmează”, a arătat Kovesi.

DNA a anunţat, pe 10 iulie, că a început urmărirea penală in rem, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, în dosarul deschis în urma sesizării Corpului de control al Guvernului, privind închirierea şi extinderea de licenţe IT pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro.

În legătură cu dosarele din ultima vreme declanşate de structura pe care o conduce, Kovesi a arătat, că instituţia are o colaborare strânsă cu SRI care transmite informări privind fapte de corupţie.

„Suntem sesizaţi de obicei de SRI. În foarte multe dintre aceste dosare am primit multe informări de la SRI cu mult înainte de acest an electoral. Justiţia este independentă iar noi ne facem treaba indiferent de ce se întâmplă în spaţiul politic. Noi lucrăm în dosare cu toate resursele pe care le avem. Suntem o instituţie cu aproximativ 450 de persoane din care doar 110 – 120 sunt procurori, poliţişti specialişti, grefieri. Fiecare procuror are în lucru 50 – 60 de dosare. Nu stăm să alegem dosarele, dacă e an electoral, dacă are o anumită calitate. Totul este în funcţie de momentele operative care apar”, a declarat Kovesi, citată de Mediafax.

Ea a precizat totodată că „sunt şi foarte multe denunţuri care se fac în ultima perioadă de timp de la persoane cu privire la preşedinţi de consilii judeţene, la primari, parlamentari, persoane cu funcţii importante, secretari de stat sau directori din strucuturile centrale sau locale”.

Întrebată în legătură cu locul în care se află preşedintele Consiliului judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, Kovesi a răspuns că acesta „părea că este în SUA”.

„Părea că este în SUA la ultimele informări pe care le-am avut în timpul judecăţii solicitării noastre de arestare preventivă. Vineri au fost transmise Tribunalului formalităţile pentru punerea în executare a mandatului şi nu ştiu dacă Ministreul Justiţiei a tramsmis mai departe aceste solicitări şi urmează ca SUA să pună în aplicare acest mandat. Noi vom fi a anunţaţi în momentul în care Interpolul sau alte structuri vor confirma că l-au localizat şi vor pune în executare mandatul. Până acum nu avem astfel de confirmări”, a mai spus Kovesi.

Şefa DNA a mai declarat că activitatea instanţei nu trebuie limitată „la anumite momente ce se desfăşoară pe plan politic”.

„Am fost acuzaţi că facem anchete la persoane dintr-un anume partid. Realitatea infirmă aceste lucruri. Avem senatori, deputaţi din toate partidele. Avem investigaţii cu privire la miniştri, foşti miniştri, foşti conducători de instituţii din guvernele anterioare sunt trimişi în judecată, sunt investigaţi, la fel ca cei din actuala majoritate. Deci nu avem niciun fel de legătură cu ce se petrece în spaţiul politic. Am fost acuzaţi că sunt dosare în care Corpul de control al prim-ministrului ne-a făcut sesizări şi nu le-am investigat. Sunt foaret multe în care s-a început urmărirea penală, în care s-au dispus trimiteri în judecată şi sigur că sunt şi cazuri în care probatoriul administrat nu a permis reţinerea unor vinovăţii iar cazurile au fost clasate”, a mai spus procurorul-şef al DNA.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...