Procurorul general solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe ordonanţa de modificare a Codurilor penale

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut joi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate privind ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prin care au fost modificate Codurile penale. 
Economica.net - joi, 02 feb. 2017, 18:16
Procurorul general solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe ordonanţa de modificare a Codurilor penale
„În cursul zilei de astăzi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis spre analiză Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art.146 lit.d teza finală din Constituţie şi respectiv art.13 alin.1 lit.f din Legea nr.35/1997 republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, se arată într-un comunicat al Parchetului General remis joi AGERPRES. 

În solicitarea transmisă Avocatului Poporului, se invocă o serie de critici de neconstituţionalitate, atât de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă. 

Astfel, procurorul general susţine că prin adoptarea ordonanţei a fost încălcat art.115 alin.(4) din Constituţie, potrivit căruia: „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”. 

De asemenea, a fost încălcat art.115 alin.(6) din Constituţie, potrivit căruia: „Ordonanţele de urgenţă (…) nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile (…) prevăzute de Constituţie”, raportat la art.124 din Constituţie, art.131 alin.(1) şi art.23 alin.(1) din Legea fundamentală, potrivit cărora: „În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii, apără ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor”. 

În plus, a fost încălcat art.1 alin.(4) din Constituţie, potrivit căruia: „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale” şi art.1 alin.(5) din Legea fundamentală, potrivit căruia: „În România, respectarea Constituţiei a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”. 

Totodată, în sesizarea transmisă Avocatului Poporului sunt prezentate critici de neconstituţionalitate intrinsecă, ce vizează o serie de articole din actele normative în discuţie. 

„Pentru a ilustra, de asemenea, dificultăţile pe care le implică transpunerea în practică a celor două ordonanţe adoptate de Guvern, ne referim, spre exemplu, la sarcinile impuse judecătorului delegat cu executările penale care vor deveni imposibil de realizat în cele 10 zile prevăzute de noul act normativ, context în care nici judecata nu poate avea loc de urgenţă. Astfel, prezenta dispoziţie este de natură să aducă atingere dreptului la libertatea individuală, în ipoteza acelor persoane care ar trebui, de îndată, puse în libertate ca urmare a dezincriminării faptelor pentru care au fost condamnaţi definitiv (art.4 din Codul penal) sau ca urmare a executării deja a unei pedepse egale cu maximul special prevăzut de legea nouă (art.6 din Codul penal)”, declară procurorul general. 

Procurorul general consideră că, din reglementarea modului de punere în practică a ordonanţei, pe care o cataloghează ca fiind „lipsită de realism”, nu poate fi trasă decât concluzia „ad impossibilium nulla obligatio”. 

„Toate aceste aspecte conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept, astfel cum au fost adoptate de Comisia de la Veneţia, mai exact fiind vorba despre legalitate din perspectiva procedurii legislative şi a excepţiilor în această materie, de securitatea juridică din perspectiva previzibilităţii legii, a stabilităţii şi coerenţei dreptului”, mai spune Augustin Lazăr. 

Citeşte şi: Grindeanu: Nu renunţăm la OUG privind modificarea codurilor penale. Am luat o hotărâre acum două zile şi mergem înainte, justificat

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...