1EUR = 4.8246 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Producătorul român de locomotive electrice Softronic primeşte o finanţare de 14 milioane de euro de la Raiffeisen Bank, garantată de EximBank

Raiffeisen Bank va acorda o finanţare în valoare de 14 milioane de euro, garantată de EximBank, companiei Softronic din Craiova, creditul fiind destinat acoperirii costurilor de producţie şi livrare pentru şase locomotive electrice, care vor intra în dotarea companiei Green Cargo AB din Suedia.

07 noi, 2018 | Agerpres

Potrivit unui comunicat al EximBank, remis miercuri AGERPRES, în iunie 2017, Softronic a semnat un contract cu operatorul feroviar Green Cargo din Suedia pentru livrarea a opt locomotive Transmontana. Primele două locomotive au fost deja produse şi livrate, în prezent aflându-se în faza finală de testare. Următoarele şase locomotive, a căror producţie este finanţată de Raiffeisen Bank, vor fi livrate la finele lui 2019, până la mijlocul anului 2020.

Softronic SRL este singurul producător de locomotive electrice din estul Europei.

"În momentul de faţă, Softronic are capacitatea de a produce aproximativ 9-10 locomotive pe an. Locomotiva LEMA este un proiect original al firmei Softronic, primul exemplar fiind fabricat în anul 2010. Până în prezent am fabricat 36 de locomotive destinate, în special, operatorilor feroviari transportatori de mărfuri. Locomotivele noastre circulă pe căi ferate din România, Ungaria, Slovacia şi, mai nou, din Suedia. Pentru transportul de călători fabricam trenul electric Hyperion, care reprezintă materializarea experienţei noastre în proiectarea şi construcţia de material feroviar de înaltă performanţă", a spus Radu Zlatian, director Cercetare-Dezvoltare la Softronic.

Cristian Sporiş, vicepreşedinte Corporaţii la Raiffeisen Bank, susţine că banca finanţează producţia şi exportul producătorului Softronic deoarece "sprijinim economia românească să fie competitivă pe orice piaţă.

"Avem toate ingredientele succesului în această tranzacţie - creativitate, capacitate de producţie şi execuţie, management performant, piaţă de desfacere şi produse de cea mai înaltă calitate", spune Sporiş.

Finanţarea acordată de Raiffeisen Bank va fi garantată de EximBank prin emiterea unor garanţii în numele şi în contul statului român.

"Structura de garantare este o componentă importantă în accesarea oricărui tip de finanţare, iar garanţiile pe care statul român le emite prin intermediul EximBank sunt o resursă sigură şi eficientă, pe care firmele, prin intermediul băncilor comerciale, ar putea să o exploateze mai mult. În acest context, este cu atât mai importantă decizia Raiffeisen Bank de a valorifica facilităţile oferite de EximBank într-un parteneriat ce deschide noi oportunităţi de dezvoltare pentru un business autohton. Încurajăm şi alte bănci comerciale să urmeze acest model, în beneficiul net al companiilor româneşti", a declarat Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

Softronic este o companie nouă pe piaţa materialului rulant - a fost înfiinţată în 1999 cu capital integral românesc. Produsele de bază sunt locomotiva electrică cu tracţiune cu motoare asincrone (LEMA - Transmontana) şi trenul electric multiunit pentru călători (Hyperion). Atât locomotivele, cât şi trenurile, sunt proiectate pentru eficienţă energetică maximă, recuperând energia consumată la frânare. Pentru fabricaţia celor două produse, Softronic a proiectat şi produce toate elementele mecanice necesare, motoare electric de tracţiune, convertoare statice pentru tracţiune sau servicii auxiliare, echipamente de control, comandă şi siguranţă.

"Transmontana" este cea mai performantă locomotivă electrică fabricată în Europa, este omologată de Autoritatea Feroviară Română şi deţine autorizaţii de circulaţie pe căile ferate din Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia şi Suedia. Locomotiva are un design modern, motoare de tracţiune asincrone, frânare dinamică (reostatică şi recuperativă), convertoare electronice de tracţiune, echipamente electronice de comandă şi control bazate pe microcontrolere şi microprocesoare, faruri LED şi multe altele.

"Hyperion" este un tren electric de călători care îndeplineşte cerinţele specifice standardelor Europene (EN şi UIC) şi respectă Specificaţiile Tehnice de Interoperabilitate (STI). Trenul a fost realizat folosind cele mai noi şi performante echipamente electrice, electronice şi mecanice. La fabricarea lui s-au utilizat tehnologii de ultimă oră, având la bază un proiect dezvoltat în anul 2012.

Raiffeisen Bank deserveşte două milioane de clienţi persoane fizice, aproximativ 100.000 de IMM-uri şi 5.600 de corporaţii. La sfârşitul primului semestru din 2018, banca avea 5.099 de angajaţi, peste 400 de agenţii în toată ţară, peste 900 de ATM-uri, aproximativ 19.300 de EPOS-uri şi 210 de maşini multifuncţionale (MFM-uri).

EximBank este o instituţie specializată ale cărei Instrumente financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate şi pot fi accesate în condiţii avantajoase de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne. Totodată, pentru că acţionează ca agent al statului pe piaţa românească de garanţii şi asigurări, EximBank este principalul canal prin care fondurile publice, puse la dispoziţie de statul român, se infuzează în economia reală.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO