Producţia de sare a României a crescut anul trecut cu 6%, peste un sfert a fost exportată în ţările vecine

Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, a realizat anul trecut o producţie de 2,18 milioane de tone, în creştere cu 6% faţă de anul precedent, pe fonsul majorării cererii, din care circa 620.000 de tone au fost exportate în Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova, potrivit datelor transmise de companie, la solicitarea News.ro.
Economica.net - Dum, 03 apr. 2016, 09:15
Producţia de sare a României a crescut anul trecut cu 6%, peste un sfert a fost exportată în ţările vecine

În 2014, producţia de sare a fost de 2,058 milioane de tone.

România are cele mai mari rezerve de sare din regiune, suficiente pentru câteva sute de ani. Exporturile se fac în general în ţările vecine, deoarece pe distanţe mai mari, transportul ajunge la o pondere prea mare în preţul final, sarea fiind o marfă ieftină.

„Societatea Naţională a Sării îşi menţine de mulţi ani prezenţa pe pieţele din proximitate (pieţe tradiţionale: Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova), livrările pe alte pieţe (mai îndepărtate, cum ar fi: Croaţia, Austria, Franţa, Polonia, Suedia) fiind sporadice şi în cantităţi mici (din cauza distanţei mari până la destinaţie, costul cu transportul depăşeşte de cele mai multe ori preţul sării vândute la poarta salinei, costul final al sării fiind necompetitiv pe pieţele mai îndepărtate)”, a precizat Salrom, pentru News.ro.

Cel mai mare client extern al Salrom este Ungaria, care a importat din România 448.600 tone de sare anul trecut, în timp ce Slovacia a cumpărat 146.700 tone, Bulgaria – 13.300 tone, iar Serbia – 9.800 tone. Pe lângă pieţele tradiţionale, Salrom şi-a propus să extindă exporturile în Austria, Croaţia, Franţa şi Polonia.

În Europa, cele mai multe ţări au exploatări de sare, gemă sau de mare, astfel că piaţa de export este limitată pentru Salrom.

România are peste 200 de zăcăminte de sare, care sunt în patrimoniul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Salrom este singurul producător de sare din România, având perimetre concesionate cu rezerve de circa 400 de milioane de tone de sare. Societatea are şapte sucursale: Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea şi salinele Slănic, Ocna Dej, Ocna Mureş, Târgu Ocna, Praid şi Cacica.

Salrom este controlată de Ministerul Economiei, care deţine 51% din acţiuni, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de 49%. Ministerul a lansat, recent o procedură de recrutare de administratori profesionişti pentru Salrom, iar compania ar putea fi listată la bursă pe termen mediu, potrivit ultimelor declaraţii oficiale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...