Producţia rentabilă de vehicule mici în Europa Occidentală, o problemă pentru constructorii auto

Mai pot fi produse vehicule mici în Europa Occidentală fără să se lucreze în pierdere? Dacă unii constructori cred că acest lucru a devenit, practic, imposibil, alţii susţin că această provocare poate fi rezolvată, transmite AFP.
Economica.net - mar, 04 mart. 2014, 15:32
Producţia rentabilă de vehicule mici în Europa Occidentală, o problemă pentru constructorii auto

‘Nu mai reuşim să producem vehicule din segmentul B care să fie rentabile în cazul asamblării în Franţa’, a declarat viitorul director general de la PSA Peugeot Citroën, Carlos Tavares, la Salonul auto de la Geneva.

Anterior, un purtător de cuvânt de la PSA a anunţat că producţia acestor modele ar putea fi transferată la uzina de la Trvana (Slovacia).

PSA nu este singur în această situaţie. Constructorul american Ford ezită să continue producţia modelului Fiesta la uzina din Koln (Germania) şi în viitor ar putea să o transfere în România.

‘Purtăm discuţii cu sindicatele pentru a vedea cum putem fi siguri că viitoarea generaţie de maşini din segmentul B va fi rentabilă şi unde va fi produsă’, a explicat directorul general de la Ford Europe, Stephen Odell.

‘Devine din ce în ce mai dificil să produci vehicule din gama medie în Europa Occidentală’, a declarat, la rândul său, germanul Stefan Bratzel, directorul centrului de cercetare pentru industria auto CAM.

Cifrele sunt evidente. În ţările unde constructorii naţionali sunt campioni la acest tip de vehicule, cum sunt Franţa şi Italia, producţia de automobile a scăzut începând din 2000. În cazul Franţei, numărul vehiculelor mici produse în 2012 a fost în scădere cu 1,2 milioane de unităţi faţă de 2000, în timp ce în Italia producţia a scăzut de patru ori.

În schimb, unii constructori auto reuşesc în continuare să producă vehicule mici în Europa Occidentală. Un exemplu este grupul japonez Toyota, care produce de zece ani modelul Yaris la o uzină din nordul Franţei. Chiar dacă timp de mai mulţi ani a înregistrat pierderi, recent, a revenit pe profit.

‘Nu vreau să vă dezvălui care sunt secretele mele’, a spus directorul pentru Europa de la Toyota, Didier Leroy, care a recunoscut, totuşi, că grupul nipon a făcut eforturi mari pentru a-şi îmbunătăţi structura de costuri şi a deveni rentabil.

‘Pentru a fi rentabilă, o uzină trebuie să fie suficient utilizată’, a explicat directorul centrului de cercetare CAR, Ferdinand Dudenhoeffer, adăugând că, pentru ca o uzină să funcţioneze la capacitate maximă, o soluţie este parteneriatul.

Un exemplu este grupul francez Renault, care a permis partenerului japonez Nissan să asambleze modelul Micra la uzina sa din Flins (Franţa), în condiţiile în care, până acum, Nissan producea acest model doar în India.

Dudenhoeffer a mai spus că un alt punct important este costul mâinii de lucru. PSA şi Renault au negociat anul trecut acorduri de competitivitate cu sindicatele pentru a-şi putea reduce costurile. Măsuri similare au fost luate în Spania, atât de companiile franceze, cât şi de Volkswagen şi Ford, care au uzine în această ţară.

O excepţie o constituie producătorii germani – BMW, Volkswagen via Audi şi Daimler cu marca sa Mercedes – Benz, care sunt campioni mondiali pe segmentul automobilelor de lux. Această poziţie le permite să producă în Germania, în pofida costurilor salariale ridicate, deoarece ei îşi vând maşinile la preţuri mai mari. În plus, uzinele din Germania alimentează şi alte pieţe.

 

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...