Profitabilitatea scăzută a sectorului bancar afectează fuziunile din Europa (BCE)

Consolidarea este inevitabilă în rândul băncilor din zona euro, dar profitabilitatea redusă şi capitalizarea bursieră scăzută vor face acest proces foarte dificil, în condiţiile în care economia încetineşte, a afirmat Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 15 oct. 2019, 06:56
Profitabilitatea scăzută a sectorului bancar afectează fuziunile din Europa (BCE)

Profitabilitatea sectorului bancar din zona euro este scăzută, iar creşterea economică slabă a regiunii va afecta perspectivele creditorilor.

La şedinţa de politică monetară din septembrie, BCE a redus şi mai mult dobânda de politică monetară, cu alte 10 puncte de bază, până la minus 0,5%, ceea ce a generat îngrijorări în rândul unor bănci cu privire la aşa-anumita „japonificare” a sectorului bancar din Europa.

Băncile se plâng de mult timp că ratele negative le afectează profiturile.

„În final, profitabilitatea redusă duce la o capitalizare bursieră scăzută, făcând foarte dificilă inevitabila consolidare a sectorului”, a afirmat De Guindos, la un eveniment financiar desfăşurat la Madrid.

De asemenea, a explicat oficialul BCE, profitabilitatea scăzută a băncilor din zona euro este legată şi de structurile costisitoare şi de capacităţile în exces.

Similar altor creditori europeni, băncile spaniole nu reuşesc să-şi majoreze profiturile din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor. Ca rezultat, grupurile bancare importante, cum ar fi Santander şi Caixabank, îşi reduc numărul de sucursale şi îşi vând tot mai mult serviciile prin intermediul platformelor digitale.

De la criza financiară din 2008, numărul sucursalelor în sectorul bancar spaniol a scăzut cu peste 40%, iar numărul de angajaţi cu peste 30%.

Problema fuziunilor este văzută diferit de şefii marilor grupuri bancare europene. Directorul general al Credit Suisse, Tidjane Thiam, susţine că fuziunile nu sunt cel mai bun mod de a ajuta băncile europene, afectate de ratele negative ale dobânzilor. Şi directorul general al UBS, Sergio Ermotti, a afirmat recent, după eşecul fuziunii dintre băncile germane Deutsche Bank şi Commerzbank, că procesul de consolidare în industria bancară europeană este inevitabil. Totuşi, Thiam susţine că nu vede niciuna din marile bănci elveţiene, UBS şi Credit Suisse, posibile ţinte de preluare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...