Profitul Erste a depăşit estimările, datorită creşterii robuste a economiilor din Europa Centrală şi de Est

Erste Group Bank AG a raportat un profit uşor peste estimările analiştilor în primul trimestru din 2018, datorită creşterii economice robuste pe pieţele sale din Europa Centrală şi de Est (CEE) şi a mediului ''favorabil'', care a permis grupului bancar austriac să-şi reducă provizioanele, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 04 mai 2018, 09:12
Profitul Erste a depăşit estimările, datorită creşterii robuste a economiilor din Europa Centrală şi de Est

În primele trei luni din acest an, profitul net a crescut cu 26,8%, la 332,6 milioane de euro (398,6 de milioane de dolari), de la 262,2 milioane de euro în perioada similară din 2017, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un câştig de 311 milioane de euro.

‘Performanţa a fost susţinută de calitatea bună a activelor, majorarea semnificativă a depozitelor clienţilor (un avans anual de 7,4%, la 155,3 miliarde de euro), precum şi de continuarea creşterii creditării în CEE (o expansiune anuală de 7,3%, la 140,5 miliarde de euro). Am înregistrat de asemenea un venit net din dobânzi mai mare, precum şi un venit mai bun din comisioane, care au crescut cu 3%, respectiv cu 4,6%. Rezultatele financiare bune au fost sprijinite de mediul de risc favorabil, fiind înregistrată o continuare a scăderii ratei creditelor neperformante de la 4% la 3,7%. Creşterea bazei de costuri în primul trimestru se datorează fluxului puternic de depozite, care a dus la o contribuţie substanţial mai mare la schemele de garantare, şi cheltuielilor de personal mai mari, ca urmare a majorărilor salariale susţinute de creşterea economică puternică din regiune, în special in Republica Cehă şi Slovacia’, a declarat Andreas Treichl, directorul general al Erste Group Bank AG.

Acesta a precizat că Erste Goup are în continuare o capitalizare solidă, de 14,4 miliarde de euro iar scăderea uşoară de 30 puncte de bază şi impactul acesteia asupra capitalului comun de rang 1, calculat pe baza standardelor Basel 3 considerate integral, care acum se situează la 12,5%, reflectă faptul că rezultatul reportat nu este în mod tradiţional cumulat în T1, dar şi efectele implementării standardului de contabilitate IFRS 9.

‘Considerăm că decizia luată în această săptămână de agenţia Moody’s de a ne îmbunătăţi ratingul, alături de menţinerea perspectivei pozitive, reprezintă o nouă confirmare din partea pieţei că modelul nostru de business, de bancă în serviciul clienţilor şi companiilor din Europa Centrală şi de Est, funcţionează. Îmbunătăţirea rating-ului va avea un impact pozitiv şi asupra surselor noastre de finanţare’, a adăugat Treichl.

Acesta a arătat că primul trimestru din 2018 a fost marcat şi de depăşirea pragului de două milioane de utilizatori ai platformei digitale George în cele trei pieţe în care a fost deja lansată. De asemenea, a fost executată cu succes prima tranzacţie pe o platformă de comerţ internaţional ce foloseşte tehnologia blockchain pentru clienţii noştri corporate.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 3% (în special datorită pieţelor din Cehia şi Austria) în primul trimestru din 2018, la 1,082 miliarde de euro, în timp ce venitul net din taxe şi comisioane a crescut cu 4,6%, la 478,6 milioane de euro, iar venitul net din tranzacţionare s-a redus semnificativ, la 11,3 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Erste.

Creşterea cheltuielilor administrative generale până la 1,065 miliarde de euro a fost generată de o creştere raportată de categoria
‘alte cheltuieli administrative’ şi de avansul deprecierii şi amortizării, precum şi unor cheltuieli de personal mai mari, în valoare de 604,5 milioane de euro. Indicatorul ‘alte cheltuieli administrative’ a inclus aproape toate contribuţiile pentru schemele de garantare a depozitelor estimate pentru 2018, în valoare totală de 74,2 milioane de euro. În consecinţă, profitul operaţional s-a diminuat la 586,7 milioane de euro, iar raportul cost/venit a crescut la 64,5%, precizează grupul bancar austriac.

Capitalul total excluzând elementele de capital suplimentar de nivel 1 (AT1) a scăzut la 17 miliarde de euro. Trecerea la noul standard de raportare financiara IFRS 9 începând din 1 ianuarie 2018 a dus la o scădere de 0,6 miliarde de euro a capitalului total. După aplicarea deducerilor şi filtrelor conform cadrului de reglementare CRR, capitalul comun de rang 1 (CET1, Basel 3 implementat parţial) s-a situat la 14,4 miliarde de euro. Fondurile proprii totale (Basel 3 implementat parţial) s-au situat la 20,1 miliarde de euro.

Activele totale au crescut la 230 miliarde de euro, numerarul şi echivalentele de numerar au crescut la 25,2 miliarde de euro, în timp ce creditele şi avansurile către instituţiile de credit s-au majorat la 11,9 miliarde de euro. Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut la 142,1 miliarde de euro. În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci s-au majorat la 21 miliarde de euro, iar depozitele de la clienţi au continuat să crească – mai ales în Republica Cehă şi Austria – şi au ajuns la 155,3 miliarde de euro. Rata credite/depozite s-a situat la 91,5%, precizează grupul bancar austriac.

În privinţa perspectivelor, Erste apreciază că în acest an contextul operaţional se anunţă favorabil expansiunii creditării. Estimările privind creşterea reală a PIB în 2018 se situează între 3% şi 5% pentru toate pieţele principale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Austria. Creşterea reală a PIB ar urma să fie susţinută în principal de cererea internă solidă, în timp ce majorarea salariilor şi scăderea ratei şomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din CEE. Este de aşteptat ca disciplina fiscală să se menţină la nivelul întregii regiuni.

Erste Group are ca obiectiv în 2018 o rată a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% (pe baza capitalului tangibil mediu în 2018). Ipotezele de bază sunt: venituri în uşoară creştere (presupunând o creştere de peste 5% a portofoliului net de credite şi noi
creşteri ale dobânzilor în Republica Cehă şi România); scădere uşoară a cheltuielilor ca urmare a unor costuri mai reduse cu proiectele şi creşterea costurilor de risc, deşi acestea vor continua să se menţină la minime istorice.

Riscurile privind perspectivele includ impactul privind evoluţia ratelor de dobândă alta decât cea estimată, riscurile politice sau măsurile de reglementare împotriva băncilor, riscurile geopolitice şi cele economice globale.

În România, Erste Group Bank AG deţine Banca Comercială Română, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 512 unităţi de retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...