Profitul net al ING Bank a scăzut cu 17% în primul semestru din 2020, până la 320 milioane de lei

Profitul brut al ING Bank în prima jumătate a anului a scăzut cu 18% comparativ cu anul trecut, la 369 de milioane de lei, în timp ce profitul net s-a redus cu 17%, ajungând la 320 de milioane de lei, potrivit unui comunicat al băncii.
Economica.net - lun, 17 aug. 2020, 10:29
Profitul net al ING Bank a scăzut cu 17% în primul semestru din 2020, până la 320 milioane de lei

Peste 32.000 de clienți persoane fizice și companii au solicitat amânarea plății ratelor la credite, iar rata de aprobare pentru ambele segmente a fost de 95%, anunță ING Bank. Din cele 6.300 de cereri de finanțare primite în cadrul programului IMM Invest, ING are în prezent peste 2.500 de aplicații pentru credite în diferite etape de aprobare.

Regimul de izolare a contribuit la intensificarea comportamentului digital. 64% dintre utilizatori au accesat platforma de internet banking exclusiv de pe telefonul mobil. Pentru prima dată, volumul plăților cu cardul l-a depășit pe cel al retragerilor de numerar de la ATM-uri, clienții ING alegând cardul ca metodă de plată principală.

Rezultatele financiare de la jumătatea anului indică o creștere semnificativă a numărului de depozite, în timp ce activitatea de creditare s-a redus în contextul generat de pandemia COVID-19 și de regimul de izolare.

„În al doilea trimestru, marcat de impactul crizei COVID-19, prioritățile noastre s-au axat pe sănătatea și siguranța colegilor noștri și, în egală măsură, pe sprijinul acordat clienților. În primă instanță, am crescut ponderea de lucru de acasă la peste 95% pentru angajații din sediul central al băncii, am activat scenariile de continuitate a afacerilor și am implementat măsuri pentru un mediu de lucru sigur în agențiile ING. Apoi, eforturile noastre s-au concentrat asupra procesării a peste 32.000 de solicitări de amânare a plății ratelor la credite, iar rata de aprobare a fost de 95%. Echipa Business Banking și-a dedicat toate forțele pentru implementarea programului IMM Invest, în cadrul căruia am primit 6.300 de cereri de finanțare. În paralel, colegii din call center au răspuns la 568.000 de solicitări din partea clienților în al doilea trimestru, ceea ce reprezintă o creștere de 20% a numărului de apeluri comparativ cu media lunară din anul 2019”, a declarat Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România.

Veniturile totale ale băncii au înregistrat o creștere de 4%, ajungând la 1,05 de miliarde de lei. Portofoliul de credite a ajuns la valoarea totală de 27,9 de miliarde de lei, înregistrând o creștere de 2%. Creditarea pentru persoane fizice a crescut mai rapid decât în cazul companiilor, ajungând la o pondere de 61% din întregul portofoliu.

Portofoliul de depozite a ajuns la o valoare totală de 41 de miliarde de lei, înregistrând o majorare de 24%, în contextul în care clienții au fost vizibil mai preocupați de soluțiile de economisire. La ora actuală, peste 36% dintre clienții ING persoane fizice au un cont de economii.

Costurile operaționale au fost în creștere cu 6% față de anul trecut, ajungând la 479 de milioane de lei, în special ca urmare a creșterii numărului de salariați și a fondului de salarii. Costurile cu provizioanele au crescut în acest semestrul cu 94%, la 200 de milioane de lei, în anticiparea efectelor economice negative ale crizei sanitare, având în vedere contextul nefavorabil din anumite sectoare economice și creșterea ratei șomajului. Deocamdată, rata creditelor neperformante a rămas la un nivel scăzut, de 4%. Creșterea semnificativă a depozitelor a fost influențată și de majorarea cu 10%, depășind astfel pragul de un milion.

Profitul brut a scăzut cu 18% comparativ cu anul trecut, la 369 de milioane de lei, în timp ce profitul net s-a redus cu 17%, ajungând la 320 de milioane de lei.

Pe lângă amânarea plății ratelor, ING și-a revizuit structura de prețuri pentru a îmbunătăți serviciile oferite clienților cu venituri recurente. În prim-plan este noul curs valutar preferențial, extrem de avantajos, de care pot beneficia 24/7 cei peste un milion de clienți care primesc veniturile într-un cont ING.

În această perioadă, ING a mai lansat o nouă ofertă pentru creditele ipotecare, pentru a ajuta clienții să își planifice viitorul chiar și într-un context imprevizibil, fără a-și compromite sănătatea financiară. Oferta ING asigură protecție în cazul posibilelor fluctuații de dobândă și încurajează o contribuție mai ridicată din partea clienților.

Astfel, pentru un avans mai mare de 25% din valoarea proprietății, și, deci, un grad de îndatorare redus, clienții beneficiază de un discount de 0,5% la rata dobânzii. Opțiunea creditului ipotecar cu un avans de 15% din valoarea proprietății este în continuare disponibilă, cu o dobândă competitivă. Oferta este valabilă atât pentru creditul ipotecar clasic, cât și pentru creditul 7FIX – cu o rată lunară fixă pentru primii șapte ani de contract. Lansată abia la începutul anului, opțiunea 7FIX este din ce în ce mai atractivă pentru clienți.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...