Profitul OMV a scăzut cu 46% în T1 din cauza preţului scăzut la ţiţei şi a turbulenţelor din Yemen şi Libia

Profitul net al grupului austriac OMV a scăzut cu aproape 46% în primul trimestru din 2015, din cauza problemelor de securitate din Yemen şi Libia, care au dus la oprirea producţiei, şi a preţului scăzut la ţiţei, transmit MarketWatch şi Reuters.
Economica.net - lun, 18 mai 2015, 09:18
Profitul OMV a scăzut cu 46% în T1 din cauza preţului scăzut la ţiţei şi a turbulenţelor din Yemen şi Libia

În perioada ianuarie – martie 2015, profitul net s-a situat la 163 milioane de euro, faţă de 301 milioane de euro în primul trimestru din 2014. Vânzările au scăzut în primele trei luni din acest an cu 41%, la 5,83 miliarde de euro, de la 9,83 miliarde de euro în primul trimestru din 2014, scrie Agerpres.

Problemele de securitate din Yemen şi Libia au afectat nivelul producţiei OMV, chiar dacă la zăcămintele din Norvegia s-a înregistrat o creştere a producţiei în primele trei luni din acest an.

Preţul ţiţeiului realizat de OMV a coborât cu 53% în primul trimestru din 2015, în urma scăderii cotaţiilor pe plan global.

citeşte şi Profitul Petrom a scăzut cu 68%, în T1 din 2015: 349 de milioane de lei, faţă de un miliard în T1 2014

OMV şi-a menţinut obiectivul de a obţine o producţie de 400.000 de barili echivalent petrol pe zi, dar nu până în 2016, aşa cum era prevăzut iniţial, deoarece compania şi-a redus programul de investiţii, ca răspuns la declinul preţului la ţiţei şi la problemele de securitate din Yemen şi Libia.

Cheltuielile de capital în acest an ar urma să se situeze la aproximativ 2,7 miliarde de euro, iar producţia totală, exceptând Libia şi Yemen, să fie de aproximativ 300.000 de barili echivalent petrol pe zi.

În 2015, va continua să crească producţia la zăcămintele din Norvegia şi Noua Zeelandă, a anunţat grupul austriac.

Profitul operaţional de bază a scăzut la jumătate în primul trimestru din 2015, ajungând la 333 milioane de euro, situându-se peste estimările analiştilor, de 322 milioane de euro.

OMV se aşteaptă ca preţul mediu al petrolului Brent să varieze în 2015 între 50 şi 60 dolari pe baril.

Luni dimineaţă, acţiunile OMV au scăzut la Bursa de la Viena cu 1,8%, după publicarea rezultatelor trimestriale.

În perioada ianuarie – martie 2015, OMV a avut o producţie de hidrocarburi de 303.000 de barili echivalent petrol pe zi, faţă de 318.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul patru din 2014 şi 311.000 de barili echivalent petrol pe zi în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Producţia de hidrocarburi realizată de Petrom a crescut la 184.000 de barili echivalent petrol pe zi în primul trimestru din acest an, de la 182.000 de barili echivalent petrol pe zi în precedentele trei luni şi în perioada similară a anului trecut.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...