Profitul operaţional al grupului CEZ în România s-a dublat în primele nouă luni

Profitul EBITDA al grupului CEZ în România a crescut de la 1,9 miliarde coroane ceheşti în primele nouă luni ale anului trecut la 3,9 miliarde coroane în acest an (155 milioane euro), susţinut de producţia de energie eoliană şi de recuperarea unor datorii de la CFR.
Economica.net - joi, 08 nov. 2012, 16:54
Profitul operaţional al grupului CEZ în România s-a dublat în primele nouă luni

Activităţile de distribuţie şi vânzare ale CEZ în România au generat un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 2,2 miliarde de coroane (87,5 milioane euro), în urcare cu 85% faţă de 1,2 miliarde de coroane în aceeaşi perioadă a anului anterior, reiese dintr-un raport al companiei.

Îmbunătăţirea rezultatului este datorată în special efectului plăţii, în prima jumătate a anului, a unor datorii de către CFR.

Astfel, „îmbunătăţirea disciplinei de plată a CFR” a contribuit cu 1 miliard coroane (39,7 milioane euro) la profitul EBITDA al companiei în primele nouă luni ale anului, potrivit raportului CEZ.

Pe segmentul producţiei de energie şi trading, CEZ a raportat în România un profit EBITDA de 1,7 miliarde de coroane (67,6 milioane euro) la nouă luni, de circa două ori şi jumătate mai mare faţă 700 milioane de coroane anul anterior.

Producţia de electricitate a crescut în intervalul analizat, susţinută de numărul mai mare de turbine eoliene instalate în parcurile Fântânele şi Cogealac.

CEZ are 234 turbine în cele două parcuri eoliene, cu o putere instalată de 585 MW. În iunie, compania avea 176 turbine eoliene conectate la sistem în România, cu o capacitate instalată totală de 440 MW. Cu un total de 240 de turbine, proiectul ar trebui finalizat la sfârşitul acestui an.

Producţia de energie eoliană a crescut cu 45% în intervalul analizat, la 656 GWh. Pentru întreg anul 2012, CEZ estimează o producţie de 990 GWh. Producţia totală de energie a CEZ în România a totalizat 687 GWH în primele nouă luni, incluzând 31 de GWh din surse hidro.

Cantitatea de energie electrică distribuită de CEZ în România a scăzut cu 4% în primele nouă luni, la 5.211 GWh, din care 2.637 GWh reprezintă vânzări către utilizatori finali, în urcare cu 9% faţă de perioada similară a anului anterior. Vânzările de electricitate către populaţie au urcat cu 5%, la 1.165 GWh.

La nivel de grup, profitul EBITDA a urcat cu 4%, la 64,7 miliarde de coroane (2,5 miliarde euro), în timp ce câştigul net a avansat cu 27%, la 33,4 miliarde de coroane (1,3 miliarde euro). Veniturile au urcat în intervalul analizat cu 8%, la 162,5 miliarde de coroane (6,4 miliarde euro).

CEZ a intrat pe piaţa romînească de energie în 2005, prin preluarea filialei de distribuţie şi furnizare de energie Electrica din Oltenia, şi s-a extins având în prezent şi operaţiuni de producţie a energiei electrice, în turbine eoliene şi microhidrocentrale.

(Sumele în euro au fost calculate la un curs de schimb de 25,136 coroane pentru 1 euro, rata medie de schimb în primele nouă luni ale anului folosită de banca centrală de la Praga)

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 sunt suspendate din nou, începând de luni, 25 martie. ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...