Profitul Rosneft a scăzut semnificativ în T3, în urma sancţiunilor impuse Rusiei

Profitul Rosneft, cel mai mare grup petrolier din Rusia, a scăzut semnificativ în trimestrul trei din 2014, în urma deprecierii rublei şi a declinului preţului ţiţeiului, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 29 oct. 2014, 19:59
Profitul Rosneft a scăzut semnificativ în T3, în urma sancţiunilor impuse Rusiei

Rosneft, companie la care statul rus deţine aproximativ 70% din acţiuni, a raportat un profit net de un miliard de ruble (23,3 milioane de dolari) în perioada iulie-septembrie 2014, de la 172 miliarde de ruble în trimestrul trei din 2013, în timp ce analiştii estimau pierderi nete de 3,6 miliarde de ruble.

Compania rusă a anunţat că rezultatele din trimestrul trei au fost afectate de o pierdere de 95 miliarde de ruble, cauzată de deprecierea rublei în raport cu dolarul. Datoria netă a urcat la 1.770 miliarde de ruble.

Veniturile în perioada ianuarie-septembrie 2014 au urcat la 4.200 miliarde de ruble, iar pierderile cauzate de fluctuaţiile de curs valutar au ajuns la 411 miliarde de ruble.

Miercuri, directorul financiar al Rosneft, Svyatoslav Slavinskiy, a anunţat că firma intenţionează să restituie aproximativ 14 miliarde de dolari în împrumuturi punte, 10,2 miliarde de dolari vor fi achitate în trimestrul patru din acest an şi 19,5 miliarde de dolari anul viitor.

De asemenea, Rosneft şi-ar putea majora anul viitor cheltuielile de capital cu 30%, la aproximativ 1.000 miliarde de ruble (23,4 miliarde de dolari), a afirmat Svyatoslav Slavinskiy. Anul acesta, cheltuielile de capital se vor ridica la aproximativ 600 – 700 miliarde de ruble.

Săptămâna trecută, Rosneft a solicitat Guvernului de la Moscova o asistenţă financiară în valoare de peste 2.000 de miliarde de ruble (49 de miliarde de dolari) pentru a face faţă sancţiunilor impuse de guvernele occidentale companiilor din sectorul de petrol şi gaze naturale din Rusia.

La începutul lunii august, SUA şi UE au interzis furnizarea de echipamente pentru explorare şi producţia de petrol în Federaţia Rusă. În luna septembrie, sancţiunile au fost înăsprite, fiind interzisă şi finanţarea companiilor ruseşti din sectorul energetic. Sunt vizate în special companiile ruseşti Gazprom, Gazprom Neft, Rosneft, Lukoil şi Surgutneftegas.

Rosneft, companie responsabilă pentru mai mult de 40% din producţia de ţiţei a Rusiei, a anunţat deja că ar putea avea dificultăţi în a asigura serviciul datoriei sale de 55 de miliarde de dolari şi a importa echipamentele de care are nevoie pentru dezvoltarea de noi zăcăminte şi modernizarea rafinăriilor sale.

Până acum, autorităţile ruse au primit cereri oficiale de asistenţă financiară numai de la firmele Rosneft şi Novatek. Săptămâna trecută, vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun, a declarat că nu exclude formularea unei cereri pentru obţinerea de sprijin financiar de la fondul naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor şi/sau trăiau independent......
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...