Fără tensiuni majore, ne așteaptă trei ani de apreciere constantă a leului – prognoză BT

Ultimele evenimente de pe piața globală și așteptările pentru piața internă au schimbat oglinda economică a României pe următorii trei ani, în opinia echipei de analiști a Băncii Transilvania. O dinamică scăzută a PIB-ului, înflație negativă în 2016 și pozitivă în anii următori, o dobândă de politică monetară în creştere, cu 0,5% chiar din 2016 și o aprecierea constantă a leului în următorii trei ani.
Gabriela Ţinteanu - lun, 28 mart. 2016, 06:33
Fără tensiuni majore, ne așteaptă trei ani de apreciere constantă a leului - prognoză BT

Climatul macro-financiar mondial s-a stabilizat recent, după unda de turbulențe din debutul anului, sub influența politicii monetare pe glob și a consolidării cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime. În SUA consolidarea și inflexiunea indicatorilor macro-financiari, după decelerarea din ultimele luni, au determinat FED să semnaleze continuarea ciclului monetar. De asemenea, indicatorii macroeconomici s-au ameliorat recent și în Zona Euro, intensificarea factorilor de risc fiind anulată de noile măsuri de relaxare monetară implementate de Banca Centrală Europeană la a doua ședință din acest an.

În Romînia climatul macro-financiar se menține pozitiv, deși economia a resimțit recent provocările din piețele financiare internaționale și din economiile emergente, precum și distorsiunile pe plan intern, determinate de proiectul Legii dării în plată.

În sfera economiei financiare, dinamica anuală a preturilor de consum a fost influențată în perioada recentă îndeosebi de evoluția cotațiilor internaționale la țiței. Se notează revenirea în teritoriu negativ a dinamicii anuale a prețurilor de consum în Zona Euro în februarie (-0.2%), luna în care în România s-a înregistrat un ritm record de declin (2.68%). Piețele financiare au consemnat evoluții favorabile în ultimele cinci săptămâni, fiind contrabalansate efectele panicii de la începutul anului.

“Am ajustat scenariul central de previziune pe termen mediu pe România prin încorporarea evoluțiilor macro-financiare recente (globale, europene și interne) (inclusiv a estimărilor provizorii privind dinamica componentelor PIB din 2015)”, spune Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania.

Noile prognoze indică premise de continuare a procesului de accelerare în economia României, prin motorul investițiilor productive, evoluție susținută de consolidarea momentului favorabil în sfera consumului privat, dinamica favorabilă din piața creditului în lei și relansarea economică europeană.

“Cu toate acestea, am redus previziunile privind dinamica PIB-ului pe termen mediu (la 5% în 2016, 4.9% în 2017 și 4.5% în 2018), pe fondul ajustării componentei investiționale, în contextul intensificării provocărilor de ordin european (terorismul) și intern (proiectul Legii dării în plata, perspectiva modificării mix-ului de politici economice)”, precihipa de cercetare a Băncii Transilvania. Conform acesteia, valoarea PIB-ului în 2016 se va situa la 167,1 miliarde euro, în timp ce în 2017 va crește la 177,6 miliarde euro și 191,3 miliarde euro în 2018.

În sfera economiei financiare se așteaptă în continuare inflexiunea dinamicii anuale a prețurilor de consum, care, coroborată cu procesul de accelerare a economiei să determine BNR să inițieze un nou ciclu monetar în 2016. Astfel, reluarea ciclului de creștere al dobânzilor ar putea aduce dobânda de referință în 2016 la 2,25% pe an, față de 1,75% în prezent. În 2017, ciclul de creștere ar continua la 3% și apoi la 3,25% în 2018.

Inflația ar rămâne și anul acesta în teritoriu negativ, la -0,9%, urmând ca în 2017 să intre în teritoriu pozitiv cu 0,6% și 1% în 2018. Cursul de schimb se va aprecia constant, dar sustenabil în scenariul Băncii Transilvania, la 4,43 lei pentru un euro în 2016, 4,34 lei în 2017 și 4,31 lei în 2018.

Printre factorii de incertitudine, a căror evoluție ar putea determina abateri de la acest scenariu central al Băncii Transilvania se numără: climatul macro-financiar global/european (inclusiv dinamica percepției de risc pe piețele financiare globale); provocările din Uniunea Europeană (terorism, Brexit, tensiuni geo-politice); configurația politicii economice interne, cu impact în sfera stabilității macroeconomice și financiare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...