Programul de guvernare pe 2020 al guvernului propus, Florin Cîțu: nu e prevăzută creșterea pensiilor cu 40% în 2020

A apărut și programul de guvernare al guvernului propus psre aprobarea parlamentului, care ar urma să fie condus de actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu. Principala prevedere din program este încadrarea într-un deficit bugetar de 3,6% în 2020. Nu diferă cu nimic față de programul precedent de guvernare, deci respectă aceleași liniimari de guvernare.Problema apare la compararea cifrelor guvernului cu cele ale Comisiei Europene,care a făcut săptămâna aceasta un raport de țară Pentru România. Comisia Europeană vede un deficit bugetar de 6,1% din PIB în 2021, în cazul în care guvernul, oricare ar fi el, alege să respecte legea pensiilor și să majoreze punctul de pensie cu 40% în septembrie. Guvernul propus, Florin Cîțu, merge pe un deficit bugetar de doar 3,6%, banii care ar lipsi sunt cei din majorarea pensiilor cu 40% în septembrie.
Ionut Tudorica - vin, 28 feb. 2020, 12:07
Programul de guvernare pe 2020 al guvernului propus, Florin Cîțu: nu e prevăzută creșterea pensiilor cu 40% în 2020

Redăm mai departe partea de fiscalitate și politici macroeconomice a guvernului propus Florin Cîțu:

Politicile fiscale și bugetare trebuie să asigure îndeplinirea a trei obiective majore: să mobilizeze, prin impozite, taxe și alte venituri, resursele financiare de care statul are nevoie pentru finanțarea exercitării funcțiilor sale prevăzute prin Constituția României și legile în vigoare; să susțină un mediu de afaceri favorabil și predictibil, precum și unele procese pozitive pentru o creștere economică sustenabilă; să contribuie la realizarea stabilității economiei românești, prin atenuarea impactului nefavorabil care poate apărea în evoluția ciclurilor economice.
În viziunea PNL, politicile fiscale și bugetare trebuie reformate astfel încât acestea să asigure îndeplinirea celor trei obiective majore anunțate, plecând de la un sistem fiscal care se bazează pe MENȚINEREA COTEI UNICE de impozitare.
Din noiembrie 2019 politica fiscală a României a început tranziția de la o politică fiscală pro-ciclică, destabilizatoare, folosită în ultimii ani, la o politică fiscală neutră sau chiar anti-ciclică. Această perioadă de tranziție continuă în 2020.

Obiective pentru anul 2020

⦁ Încheierea exercițiului bugetar pe anul 2020 fără depășirea țintei de deficit de 3.6% din PIB. Menținerea obiectivului de a reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB în doi ani de zile așa cum este stipulat în Strategia Fiscal Bugetară 2020-2022. Pregătirea rectificării bugetare în funcție de execuția pe primele șase luni ale anului 2020.

Comisia Europeană a estimat că deficitul bugetar va fi de 6,1%  în 2021 dacă guvernul va permite aplicarea legii pensiilor,care prevede creștereapunctului de pensie cu 40% în septembrie 2020. 

⦁ Respectarea predictibilității și transparenței politicii fiscale și bugetare. Măsurile de politică fiscală și bugetară vor fi puse în dezbatere publică, cu consultarea agenților economici și a reprezentanților societății civile; măsurile de politică fiscală și bugetară vor fi însoțite de studii de impact;

⦁ Reorganizarea și eficientizarea Ministerului de Finanțe în prima jumătate a anului 2020.

⦁ Definitivarea reorganizării ANAF în primul trimestru din 2020. Această reorganizare va duce până la finalul lui 2020 la profesionalizarea ANAF și mai ales la decuplarea de politic a acestei instituții.

⦁ Finalizarea, în prima jumătate a anului 2020, a conectării caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF și până la finalul anului a sistemului de transfer electronic de informații între persoane juridice și ANAF – SAF-T . Impact pozitiv pentru buget începând cu trimestrul IV 2020.

⦁ Modificarea statutului CEC și EXIM Bank pentru a trece de la o conducere unitară la una dualistă.

⦁ Finalizarea strategiei pe termen mediu și lung pentru sistemul financiar bancar unde statul român este acționar unic sau majoritar.

⦁ Întărirea cooperării cu autoritățile fiscale din celelalte state membre ale UE, cu Comisia Europeană și cu alte instituții internaționale implicate în prevenirea și reducerea evaziunii fiscale, prin consolidarea bazei de venituri și eliminarea transferului de profituri în jurisdicțiile fiscale care încurajează astfel de practici;

⦁ Instituirea fermă a bugetului multianual ca instrument de dimensionare și calibrare a opțiunilor de politici fiscale și bugetare, în corelare cu cadrul de programare financiară la nivelul UE. Treptat, se va asigura încadrarea deficitelor structurale în obiectivele pe termen mediu, convenite cu Comisia Europeană;

⦁ Programarea multianuală a investirilor publice, indiferent de sursa de finanțare (bugetele publice, fonduri europene, împrumuturi, participații public-private) pe baza unor criterii de prioritizare a proiectelor în funcție de relevanță (compatibilitate cu strategiile sectoriale), rezultate așteptate (impact), capacitate de realizare a proiectului în termenul prevăzut, și sustenabilitatea financiară.

⦁ Continuarea controalelor și evaluărilor în instituțiile statului și a programelor finanțate cu bani de la buget, astfel încât fiecare leu cheltuit din fondurile publice să fie în concordanță cu prevederile legii și să aducă plusvaloare în economie.

Creșterea economică din ultimii ani s-a bazat pe creșterea consumului, în timp ce contribuția investițiilor a fost aproape inexistentă. Trebuie stimulată competitivitatea în economia românească prin încurajarea investițiilor private, interconectarea învățământului, a cercetării-dezvoltării cu sectorul industrial și IT&C. 

Te-ar mai putea interesa și
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
După doi ani de pauză din cauza pandemiei, elita politică şi economic mondială revine la Davos, pentru un forum care va fi dominat în mare parte de războiul din Ucraina, transmite AFP....
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficitul global de competenţe în domeniul securităţii cibernetice este, în prezent, de 2,7 milioane de angajaţi, dintre ...
Erdogan insistă asupra condiţiilor de acceptare a Suediei şi Finlandei în NATO
Erdogan insistă asupra condiţiilor de acceptare a Suediei şi Finlandei în NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a obiectat asupra primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă ...
Gaze. Engie vine cu o ofertă de preț de 2,7 ori mai mare decât prețul actual. Scumpirea resimțită va fi însă mai mică
Gaze. Engie vine cu o ofertă de preț de 2,7 ori mai mare decât prețul actual. Scumpirea resimțită va fi însă mai mică
Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale al populației, trimite în aceste zile o nouă ofertă de preț celor care ...