Programele BCE au stimulat creditarea în zona euro – raport

Programul Bancii Centrale Europene de relaxare cantitativa (QE) si creditele ieftine acordate bancilor din zona euro (TLTRO) au ajutat persoanele fizice si juridice sa se împrumute mai usor, potrivit unui raport al BCE, dat marti publicitatii, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 05 nov. 2015, 05:44
Programele BCE au stimulat creditarea în zona euro - raport

‘Ambele programe au avut un impact pozitiv asupra costurilor de finantare ale bancilor, care au fost stimulate sa majoreze creditarea oferind conditii mai bune’, apreciaza institutia financiara.

BCE ofera bancilor din zona euro credite ieftine pe o perioada de patru ani în cadrul setului de masuri destinat injectarii a circa 1.000 de miliarde de euro în economia zonei euro, în ideea de a pune capat scaderii inflatiei si stimularii cresterii economice, scrie Agerpres.

Luna trecuta, presedintele BCE, Mario Draghi, a transmis un semnal clar ca BCE este pregatita sa-si extinda programul de achizitii de obligatiuni, precizând ca institutia îsi va reexamina politica la urmatoarea sedinta de politica monetara care va avea loc în luna decembrie. În luna septembrie, rata anuala a inflatiei în zona euro a cazut în teritoriu negativ, minus 0,1%, din cauza nivelului redus al pretului la petrol, iar Mario Draghi a avertizat ca inflatia în zona euro va ramâne la un nivel scazut în perioada urmatoare.

În urma accesarii programului Long-Term Refinancing Operations (TLTRO), bancile au acordat companiilor credite de peste 100 miliarde de euro, se arata în raportul BCE.

În total, bancile au luat împrumuturi ieftine de aproximativ 400 miliarde de euro, mult sub nivelul de 1.000 de miliarde de euro estimat de BCE, dar institutia apreciaza ca cele doua programe au dus la reducerea costurilor de împrumut.

Însa creditele accesate de companii difera în cele 19 state ale zonei euro. Scaderea încrederii consumatorilor si turbulentele de pe pietele financiare au determinat firmele din Irlanda, Grecia si Spania sa împrumute mai putin în ultimele luni, în timp ce în cea mai mare economie europeana, Germania, s-a înregistrat un avans al creditarii. Si BCE da asigurari ca nivelul creditarii în zona euro a început sa se îmbunatateasca.

În martie 2015, Banca Centrala Europeana a demarat mult-asteptatul program de relaxare cantitativa (QE), menit sa redreseze economia zonei euro si sa evite riscul unei spirale deflationiste. Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat achizitii lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pâna la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 pâna în septembrie 2016.

Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 19 traderi arata ca BCE va adopta noi masuri pentru a sprijini economia zonei euro si majorarea inflatiei. 11 dintre cei 19 traderi intervievati sustin ca BCE va extinde programul de achizitii cu înca 20 de miliarde de euro lunar, suma totala din fiecare luna ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinsi ca Banca Centrala Europeana va prelungi programul de relaxare cantitativa.

Analistii considera ca programul BCE de relaxare cantitativa, deprecierea euro si declinul pretului titeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...