Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat MTN, extins de Guvern cu două miliarde de euro

Programul-cadru de titluri de stat 'Medium Term Notes' va fi extins cu două miliarde de euro, de la 18 miliarde la 20 de miliarde de euro, pentru acoperirea necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri de stat pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2016 - 2017.
Economica.net - joi, 07 apr. 2016, 06:28
Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat MTN, extins de Guvern cu două miliarde de euro

Modificarea programului-cadru de emisiuni titluri de stat ‘Medium Term Notes’ a fost stabilită printr-o hotărâre adoptată miercuri de Guvern.

Potrivit comunicatului, programul-cadru de emisiuni de titluri de stat ‘Medium Term Notes’ (Programul MTN) este o facilitate neangajantă încheiată între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de emitent, şi un grup de instituţii financiare selectate.

În cadrul Programului MTN pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe, în baza unei documentaţii contractuale standard, oferind emitentului avantajul accesării pieţelor de capital într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacţii individuale. Totodată, se asigură flexibilitate în structurarea parametrilor emisiunilor, în funcţie de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, se arată în comunicat.

În contextul implementării planului anual de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice, pentru 2016 Ministerul Finanţelor Publice are în vedere emiterea de euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro (echivalent), precizează sursa citată.

Conform comunicatului, până în prezent, au fost emise pe pieţele externe euroobligaţiuni de 1,25 miliarde de euro, urmând ca suma de 1,75 – 2 miliarde de euro să fie atrasă de pe pieţele externe până la finalul acestui an. Pentru 2017 se estimează un necesar de finanţare de pe pieţele externe între 2,7 miliarde de euro şi 3 miliarde de euro, se mai arată în comunicatul citat.

Astfel, finanţarea din surse externe se va realiza prin programul MTN prin emiterea de euroobligaţiuni în valoare de circa 3 miliarde euro şi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale, în valoare de circa 1,5 miliarde euro.

MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de 48-50 miliarde lei, din care 14-15 miliarde lei certificate de trezorerie şi 34-35 miliarde lei obligaţiuni benchmark.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...