Programul de închidere pentru minele Lupeni şi Lonea urmează să fie prelungit până la finalul anului 2027

Programul de închidere pentru minele Lupeni şi Lonea urmează să fie prelungit de la limita anului 2024 pentru sfârşitul anului 2027, pe fondul condiţiilor tehnice, de mediu şi sociale ale celor două exploatări, potrivit unei Convenţii privind continuitatea activităţii Complexului Energetic Hunedoara încheiate luni între reprezentanţii Ministerului Energiei, cei ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi Sindicatului Muntele.
Economica.net - mar, 25 apr. 2017, 06:40
Programul de închidere pentru minele Lupeni şi Lonea urmează să fie prelungit până la finalul anului 2027

Ion Popescu, liderul Confederaţiei Sindicale Meridian, susţine că va face demersuri ca prevederile acestei convenţii să fie trecute în lege astfel încât producţia de cărbune a acestor mine să fie luată ca şi ‘comandă de stat’.

‘Trebuie să o trecem prin lege şi să asigurăm, până în 2027, producţia pentru termocentrale cu cărbunele nostru, chiar dacă termocentralele noastre nu au nevoie de cărbune, noi trebuie să avem cărbune pe stoc. Orice gospodar, orice om, care are grijă de casa lui are o rezervă. (…) Urmează să o trecem în lege să-i obligăm ca până în 2027 acest cărbune să fie luat ca şi comandă de stat, să facem un stoc, în caz de ceva’, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Ion Popescu.

Acesta a precizat că mina Lupeni are o producţie de circa 1.100 tone pe lună şi peste 1.100 de angajaţi, iar celelalte mine ale Complexului Energetic Hunedoara (CEH) produc între 400 şi 800 de tone pe lună. CEH numără în total în jur de 5.300 de angajaţi care lucrează la minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

De asemenea, Ion Popescu susţine că actualele interese sunt de a schimba profilul termocentralei din Deva din cărbune pe gaz, dar şi de a aduce cărbune din import la preţuri mult mai mici decât cel care se produce în România.

‘Pe de o parte actualele interese sunt de a schimba profilul termocentralei din Deva din cărbune pe gaz, iar pe de altă parte de a aduce cărbune din afară, pentru care se ia un comision. Acum preţul din import este mai mic decât al nostru, dar atunci când nu-l mai avem este vai de cel care plăteşte’, a explicat şeful Meridian.

Documentul privind continuitatea activităţii Complexului Energetic Hunedoara prevede că Ministerul Energiei va face demersuri pentru notificarea de închidere a minei Lupeni în decembrie 2018, faţă de septembrie 2017 cum era prevăzut iniţial.

‘Prin actul de separare a activităţii miniere de cea energetică să se impună cu clauze ferme un Contract privind perioada de preluare a cantităţii de cărbune (până la sfârşitul anului 2027) şi preţul de achiziţie al acestuia’, se precizează în comunicatul Confederaţiei Meridian.

Liderul sindical a explicat că notificarea către Bruxelles de închidere a acestor două mine, Lupeni şi Lonea, s-a făcut în 2016, în timpul guvernării tehnocrate, fără consultarea partenerului social, însă, în prezent, a găsit înţelegere din partea autorităţilor privind importanţa acestor mine.

‘Pe timpul tehnocraţilor s-a făcut o notificare de către ai noştri către Comisia Europeană, nu a impus nimeni, prin care se cerea să se închidă două mine din patru, respectiv Lupeni şi Lonea, în condiţiile în care Lupeni are vreo 360 de kilometri pătraţi ca suprafaţă, şi să rămână doar minele Vulcani şi Livezeni. Autorităţile nu s-au consultat cu partenerul social şi documentul a fost trimis direct la Bruxelles. Noi am primit acum informaţiile că la 30 septembrie trebuia să se închidă aceste două mine, care sunt printre cele mai mari şi ca istorie. Distanţa de la minele acelea este cam cât este distanţa de la Bucureşti la Petroşani. Pentru că nu am intrat în posesia documentului pe care l-au trimis la Bruxelles am început să facem săpături, dar aici este vorba şi de securitatea energetică a României. Din fericire, l-am găsit pe ministrul Energiei, Toma Petcu, care a venit din alt sistem, ne-a ascultat şi a văzut că este o neregulă să distrugem zona respectivă, care este cea mai importantă, pentru că dacă se întâmplă să fie secetă sau ger lucrurile sunt foarte grave şi noi nu avem asigurată producţia de cărbune. Am dus o luptă de peste 100 de ore în care am găsit înţelegere şi din partea preşedintelui Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, dar şi a premierului României, Sorin Grindeanu’, a precizat Ion Popescu.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) se confruntă cu probleme financiare majore, având datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice.

Conducerea CEH a solicitat intrarea companiei în insolvenţă în mai multe rânduri, argumentând că această procedură este singura soluţie pentru evitarea falimentului societăţii.

Producătorul de energie intrase în insolvenţă la începutul anului 2016, însă instanţa a decis câteva luni mai târziu ieşirea companiei din reorganizare judiciară, în urma unor contestaţii.

Pe 7 februarie 2017, Tribunalul Hunedoara a respins o nouă cerere de intrare în insolvenţă înaintată instanţei de administraţia CEH şi de mai mulţi creditori.

În cadrul CEH lucrează peste 5.300 de angajaţi, la termocentralele Mintia şi Paroşeni, dar şi la minele de huilă Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan.

Planul Ministerului Energiei pentru această companie include păstrarea a două mine, Livezeni şi Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroşeni şi Mintia, care să totalizeze 400 de MW. Celelalte două mine, Lonea şi Lupeni, vor fi închise, fiind considerate neviabile.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...