1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

News

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este în pericol. Riscăm să returnăm Comisiei 3,8 miliarde de lei

România riscă să returneze UE o parte din banii accesaţi de producătorii agricoli prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Peste 72% dintre contractele de finanţare încheiate deja cu beneficiarii sunt în pericol de a fi reziliate pentru că aceştia nu au bani de cofinanţare. În joc sunt cel puţin 3,8 miliarde de lei. 

09 oct, 2014 | | ECONOMICA.net

La finele penultimului an în care România mai poate cheltui cei 2,48 de miliarde de euro asiguraţi de UE pentru ca agricultorii români şi autorităţile locale să facă  investiții prim Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, peste 72% dintre contractele de finanţare deja încheiate riscă să fie reziliate, pentru că beneficiarii nu au bani de cofinanţare. În joc sunt cel puţin 3,8 miliarde de lei (849,8 milioane de euro) pe care agricultura românească îi poate pierde, sumă la care se adaugă penalităţi. "Semnalăm riscul ca, dintr‐un număr de 6.440 de contracte de finanţare încheiate cu beneficiari privați, cu o valoare contractată  de 6.276.198.901 lei, un număr de 4.649 contracte să fie reziliate. Aceasta va avea drept consecinţă, pe de o parte, nefinalizarea investiţiilor ce fac obiectul acestora, urmate şi de constituirea de debite pentru nerealizare– iar pe de altă  parte va avea loc  şi o dezangajare de aproximativ 3.824.521.360 lei și practic să fie grav afectate obiectivele PNDR", se arată în motivarea unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de către Ministerul Agriculturii cu scopul de a-i ajuta pe agricultori să îşi asigure cofinanţarea pentru proiectele aflate în derulare.

Efecte dezastruoase pe toate planurile

Potrivit documentului, sumele care ar putea rezulta din rezilierea contractelor de finanţare din cauza faptului că beneficiarii nu pot asigura cofinanţarea nu mai pot fi realocate pentru finanţarea unor noi contracte. "Consecinţele rezilierii contractelor de finanţare sunt nefavorabile atât în plan financiar pentru beneficiarii aflaţi în această situaţie ce trebuie să returneze întregul sprijin financiar acordat, cât şi în plan social prin pierderea locurilor de muncă  create sau propuse a fi realizate prin proiect, precum  şi pierderea finanţării europene reprezentate de sumele provenite din rezilieri, IMM‐urile cât și alte categorii de întreprinderi urmând a se confrunta cu situații de dificultate – insolvență sau faliment  ‐  care de asemenea nu le‐ar mai permite accesarea de fonduri comunitare nerambursabile", se mai arată în document.

Ce propune Ministerul

În acest context, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de modificare a OUG 74/2009, privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile, prin care să li se permită agricultorilor care au deja contracte de finanţare prin PNDR să devanseze plăţile. Mai precis, acestora li se va deconta mai devreme contravaloarea lucrărilor, serviciilor sau bunurilor achiziţionate. Acest lucru se va putea face doar în baza facturilor prezentate la dosarul cererii de plată, dovada plăţii făcute de către beneficiarii privaţi ai contractelor de finanţare din FEADR prin PNDR 2007-2013 urmând a se face într-un termen prestabilit şi cu respectarea asigurării contribuţiei private. De asemenea, pentru a se acelera absorbţia fondurilor prin plata avansurilor pentru beneficiarii publici  şi privaţi ai PNDR 2007‐2013 până  la finele anului 2014, prin OUG se legiferează un mecanism mai simplu de acordare a avansului, în sensul acordării acestuia după prima achiziţie avizată  de Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

De unde vin banii

Conform proiectului de OUG, în bugetul Ministerului Agriculturii (care este ordonator principal de credite și autoritate de management pentru PNDR) vor fi cuprinse sumele prin care să se asigure contractarea și finanțarea "proiectelor declarate eligibile pentru finanțare, pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, pronunțate  în litigiile având ca obiect implementarea măsurilor din Programul SAPARD sau din PNDR 2007-2013, inclusiv după închiderea acestor programe".

De asemenea, pentru a simplifica procedurile, potrivit proiectului de OUG "după efectuarea verificărilor cererilor de plată, Agenţia pentru Finanţarea  Investiţiilor Rurale (AFIR) virează beneficiarului, care are calitatea de ordonator de credite al bugetului local, contravaloarea taxei pe valoarea adăugată aferente cheltuielilor declarate eligibile, într-un cont de disponibil distinct, deschis pe numele acestui beneficiar la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului.”

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO