Programul „Tomata” la final de mandat din cauza ineficienței și a fraudelor. Fermierii vor primi în continuare bani pentru solarii, dar altfel

Ministerul Agriculturii a cheltuit în perioada 2017-2020 aproximativ 172 de milioane de euro pentru programul “Tomate” fără ca în piață să apară vreun efect pozitiv. Importurile au crescut de la an la an, iar în ultima perioadă au fost descoperite și fraude. Ministrul de resort, Adrian Oros, vrea să continue programul dar sub altă formă, incluzând și alte legume. Va apărea astfel programul "legume în spații protejate".
Alina Stanciu - mie, 20 ian. 2021, 11:28
Programul

Exporturi de patru ori mai mari, randamente extrem de mici, prețuri în scădere la poarta fermei care nu se văd la raft. Aceasta era, în octombrie 2019, concluzia la care a ajuns ECONOMICA.NET referitor la situația programului “Tomate” (Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate), pe baza datelor publice.

Demarat cu fast în 2017 de către fostul ministru Petre Daea, programul a ajuns în 2021, după încă un an în care conducerea MADR a fost asigurată de Adrian Oros, rezultatele fiind la fel, nesatisfăcătoare.

“Colegii mei lucrează la un nou program legat de plante aromatice pentru că am observat în balanța comercială că înregistrăm deficit foarte mare și la programul “Tomata” despre care în mod eronat s-a spus că s-a renunțat la el. Programul se va extinde și se va înbunătăți. Pentru că programul a consumat în patru ani 172 de milioane de euro, iar efectul lui nu a mai venit. Importurile au crescut în fiecare an și acolo unde am fost sesizați și am verificat, ne-am dat seama că programul a fost atât de prost gestionat încât putea fi foarte ușor fraudat. Am găsit anul trecut 417 dosare fictive, la Olt, dar cel mai important lucru care ne-a determinat să îl extindem a fost că majoritatea legumicultorilor ne-au întrebat de ce nu facem un program de sprijin a legumelor în spații protejate. De aceea, în perioada următoare, vom avea consultări pentru fiecare măsură pe care o vom lansa atât din bani de la buget naționat, cât și din Programul Național Strategic pe Perioada de Tranziție (un program pe perioada 2021-2022 prin care se vor putea continua finanțările cu bani UE pentru programe deja aprobate prin Programul Național Strategic anterior n.red). Împreună vom stabili care vor fi legumele care vor intra în programul legume în spații protejate”, a declarat ministrul Adrian Oros.

Potrivit acestuia, se vor acorda în continuare sprijinul cuplat vegetal în valoare de 4.880 de euro pe ha anul acesta și sprijinul de 1800 de euro pentru procesarea tomatelor. Aceste plăți vor merge în paralel cu noul program “legume în spații protejate”.

Ce alte mecanisme de sprijin vor exista

În momentul de față, MADR lucrează atât la Programul Național Strategic de Tranziție (PNST) care va fi terminat până la finele lui februarie și care va fi valabil în perioada 2021-2022, cât și la Programul Național Strategic 2021-2027. Ambele vor seta mecanismele prin care fermierii vor primi bani în peripoada următoare.

În ceea ce privește sprijinul despre care se știe deja că va fi acordat prin PNST, ministrul Oros a enumerat măsura de agromediu, pentru agricultura ecologică și sprijin pentru zone cu constrângeri natuare. Aceasta în contextul în care, conform cerințelor UE, 36% din sumele venite prin PNST trebuie să fie alocate pentru măsuri prietenoase cu mediul.

Urmează măsurile privind investițiile în ferme care au fost splitate (în ferme zootehnice, în procesare în fermă, achiziții de utilaje, în zootehnie), sumele urmând a fi stabilite.

Pentru legume, se vor da bani pentru sere și solarii, dar și pentru procesare legume, la fel cum se vor putea lua fonduri europene și pentru pomicultură atât  pentru înființare, condiționare și tehnlogizare.

Amintim că prin programul „Tomata” se acordă un ajutor de minimis în valoare de 3.000 de euro pe beneficiar, pe an.

În 2020, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis au fost de 187.500 mii lei, reprezentând echivalentul în euro al sumei  de 39.477 mii euro și se asigură din bugetul pe anul 2020. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
În a doua parte a lunii decembrie 2021 se va circula pe Drumul de legătură DN 5– Șoseaua de Centura – Pod Prieteniei, ...
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor ...
Autostrada Sebeș – Turda: S-a deschis lotul 2. Se circulă pe toți cei 70 de kilometri ai A10 VIDEO
Autostrada Sebeș – Turda: S-a deschis lotul 2. Se circulă pe toți cei 70 de kilometri ai A10 VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis marți, 30 noiembrie, că s-a deschis circulația ...