Programul „Tomata” la final de mandat din cauza ineficienței și a fraudelor. Fermierii vor primi în continuare bani pentru solarii, dar altfel

Ministerul Agriculturii a cheltuit în perioada 2017-2020 aproximativ 172 de milioane de euro pentru programul “Tomate” fără ca în piață să apară vreun efect pozitiv. Importurile au crescut de la an la an, iar în ultima perioadă au fost descoperite și fraude. Ministrul de resort, Adrian Oros, vrea să continue programul dar sub altă formă, incluzând și alte legume. Va apărea astfel programul "legume în spații protejate".
Alina Stanciu - mie, 20 ian. 2021, 11:28
Programul

Exporturi de patru ori mai mari, randamente extrem de mici, prețuri în scădere la poarta fermei care nu se văd la raft. Aceasta era, în octombrie 2019, concluzia la care a ajuns ECONOMICA.NET referitor la situația programului “Tomate” (Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate), pe baza datelor publice.

Demarat cu fast în 2017 de către fostul ministru Petre Daea, programul a ajuns în 2021, după încă un an în care conducerea MADR a fost asigurată de Adrian Oros, rezultatele fiind la fel, nesatisfăcătoare.

“Colegii mei lucrează la un nou program legat de plante aromatice pentru că am observat în balanța comercială că înregistrăm deficit foarte mare și la programul “Tomata” despre care în mod eronat s-a spus că s-a renunțat la el. Programul se va extinde și se va înbunătăți. Pentru că programul a consumat în patru ani 172 de milioane de euro, iar efectul lui nu a mai venit. Importurile au crescut în fiecare an și acolo unde am fost sesizați și am verificat, ne-am dat seama că programul a fost atât de prost gestionat încât putea fi foarte ușor fraudat. Am găsit anul trecut 417 dosare fictive, la Olt, dar cel mai important lucru care ne-a determinat să îl extindem a fost că majoritatea legumicultorilor ne-au întrebat de ce nu facem un program de sprijin a legumelor în spații protejate. De aceea, în perioada următoare, vom avea consultări pentru fiecare măsură pe care o vom lansa atât din bani de la buget naționat, cât și din Programul Național Strategic pe Perioada de Tranziție (un program pe perioada 2021-2022 prin care se vor putea continua finanțările cu bani UE pentru programe deja aprobate prin Programul Național Strategic anterior n.red). Împreună vom stabili care vor fi legumele care vor intra în programul legume în spații protejate”, a declarat ministrul Adrian Oros.

Potrivit acestuia, se vor acorda în continuare sprijinul cuplat vegetal în valoare de 4.880 de euro pe ha anul acesta și sprijinul de 1800 de euro pentru procesarea tomatelor. Aceste plăți vor merge în paralel cu noul program “legume în spații protejate”.

Ce alte mecanisme de sprijin vor exista

În momentul de față, MADR lucrează atât la Programul Național Strategic de Tranziție (PNST) care va fi terminat până la finele lui februarie și care va fi valabil în perioada 2021-2022, cât și la Programul Național Strategic 2021-2027. Ambele vor seta mecanismele prin care fermierii vor primi bani în peripoada următoare.

În ceea ce privește sprijinul despre care se știe deja că va fi acordat prin PNST, ministrul Oros a enumerat măsura de agromediu, pentru agricultura ecologică și sprijin pentru zone cu constrângeri natuare. Aceasta în contextul în care, conform cerințelor UE, 36% din sumele venite prin PNST trebuie să fie alocate pentru măsuri prietenoase cu mediul.

Urmează măsurile privind investițiile în ferme care au fost splitate (în ferme zootehnice, în procesare în fermă, achiziții de utilaje, în zootehnie), sumele urmând a fi stabilite.

Pentru legume, se vor da bani pentru sere și solarii, dar și pentru procesare legume, la fel cum se vor putea lua fonduri europene și pentru pomicultură atât  pentru înființare, condiționare și tehnlogizare.

Amintim că prin programul „Tomata” se acordă un ajutor de minimis în valoare de 3.000 de euro pe beneficiar, pe an.

În 2020, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis au fost de 187.500 mii lei, reprezentând echivalentul în euro al sumei  de 39.477 mii euro și se asigură din bugetul pe anul 2020. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Fritz: Există posibilitatea carantinării Timişoarei. Nu mai sunt locuri în spitalele COVID şi la ATI
Fritz: Există posibilitatea carantinării Timişoarei. Nu mai sunt locuri în spitalele COVID şi la ATI
Primarul Dominic Fritz a anunţat, miercuri, că există posibilitatea carantinării Timişoarei, întrucât rata de infectare în municipiu continuă să crească, iar în spitale şi în secţiile...
Cîţu: Avem un draft al PNRR. La Educaţie s-a alocat 9%, iar la Sănătate aproape 3 miliarde de euro
Cîţu: Avem un draft al PNRR. La Educaţie s-a alocat 9%, iar la Sănătate aproape 3 miliarde de euro
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR) este în elaborare, fiind la nivel de draft, a declarat, miercuri, ...
Cel mai mare euro din istorie la cursul BNR: 4,8768 lei/euro – 3.03.2021
Cel mai mare euro din istorie la cursul BNR: 4,8768 lei/euro – 3.03.2021
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8768 lei/euro, 4,0341 lei/dolar, 5,6412 lei/liră ...
RAR: Peste 45% dintre vehiculele controlate în trafic anul trecut aveau deficienţe tehnice majore
RAR: Peste 45% dintre vehiculele controlate în trafic anul trecut aveau deficienţe tehnice majore
 Peste 45,6% dintre cele 64.096 de vehicule verificate în trafic din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului 2020, ...