Proiect de OUG privind posibilitatea ajustării prețurilor din contractele de lucrări publice

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind posibilitatea ajustării preţurilor la contractele de lucrări publice, respectiv a investiţiilor finanţate din fonduri publice prin programe naţionale, a anunţat marţi ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
AGERPRES - mar, 29 mart. 2022, 18:05
Proiect de OUG privind posibilitatea ajustării prețurilor din contractele de lucrări publice

„Anunţ că, în urma unui grup de lucru constituit sub coordonarea Ministerului Dezvoltării, am iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care va fi pus în transparenţă decizională astăzi, care va prevede posibilitatea ajustării contractelor de lucrări publice, adică a investiţilor finanţate din fonduri publice din programe naţionale. Guvernul va asigura prin această măsură continuarea investiţiilor publice, astfel încât nu vor fi irosiţi bani publici pe proceduri începute, investiţii începute şi care ar putea intra in ritm de suspendare a contractului, respectiv a lucrărilor”, a declarat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că acest subiect a fost dezbătut în partea guvernamentală şi există totodată un acord în coaliţia de guvernare cu privire la necesitatea creării acestui temei legal şi a resurselor financiare necesare ajustării acestor contracte.

Ministrul Dezvoltării a arătat că ordonanţa este necesară pentru că, încă de anul trecut, se înregistrează o creştere exponenţială a preţurilor la materialele de construcţii, cu privire la care Guvernul a luat deja măsuri, prin Ordonanţa 15 din 2021, dar au apărut creşteri de preţuri şi la alte componente ale contractelor, între care utilaje, dotări, energie, carburant.

„De asemenea, războiul din Ucraina a determinat o creştere exponenţială a preţurilor anumitor materiale de construcţii, inclusiv pentru antreprenorii care lucrează în România. Riscurile în cazul în care nu am lua o asemenea măsură sunt cele legate de oprirea anumitor investiţii, de refuzul sau amânarea semnării contractelor acolo unde avem deja licitată lucrarea şi avem câştigător declarat, amânarea începerii lucrărilor acolo unde avem deja încheiat un contract, dar nu au început lucrările, respectiv oprirea acestor lucrări”, a argumentat ministrul.

Alte riscuri sunt legate de creşterea ratei şomajului, accentuarea fenomenului de migraţie a forţei de muncă şi nu în ultimul rând, pentru cei care sunt angajaţi la aceste firme de construcţii, scăderea venitului.

Între beneficiarii actului normativ se află contractele care nu au intrat sub incidenţa Ordonanţei 15 de anul trecut, contractele aflate în derulare. respectiv cele care sunt procedură în achiziţie, iar partea de proiectare şi de profit a antreprenorului nu se ajustează, conform proiectului de act normativ.

„Ajustarea se va face, ca şi la Ordonanţa 15, la fiecare situaţie de plată, adică la emiterea fiecărei facturi. Se va ajusta preţul din factură cu un anumit procent care este determinat ştiinţific. Se va folosi indicele global în construcţii, care este un indice pe care INS îl foloseşte în mod oficial şi îl publică în fiecare lună. Data de referinţă la care ne putem raporta înapoi va fi limitată la 1 ianuarie 2019, pentru că atunci a apărut Ordonanţa 114, care a fost măsura prin care au crescut salariile în domeniul construcţiilor. (…) Pentru toate contractele care sunt încheiate după data de 1 ianuarie 2019 data de referinţă, şi aici este o diferenţă majoră faţă de ce am avut anul trecut, va fi luna anterioară depunerii ofertei”, a explicat ministrul Dezvoltării.

El a mai precizat că mecanismul de implementare prevede ca în primele 45 de zile de la aprobarea OUG, antreprenorii vor trebui să notifice la autoritatea contractantă adresa prin care cer ajustarea preţurilor, iar în 45 de zile de la expirarea primului termen autoritatea contractantă, care poate fi şi autoritatea locală, va ajusta acest contract printr-un act adiţional.

„Deci antreprenorul are la dispoziţie 45 de zile din momentul intrării în vigoare a OUG în care trebuie să facă acest lucru (solicitarea – n.r.) la autoritatea contractantă. (…). În 45 de zile de la primirea adresei, autoritatea contractantă este obligată să ajusteze preţul, să prevadă această formulă de ajustare în contract. Deci nu este opţional pentru autoritatea contractantă acest lucru”, a adăugat Cseke Attila.

Ministrul a adăugat că, prin proiectul de OUG, se va permite ca ministerele care au aceste programe de investiţii să efectueze virări de credite între capitolele bugetare şi între diferitele programe de la nivelul ministerelor, astfel încât să se poată face această ajustare, urmând ca la rectificarea bugetară din vară să fie ajustată şi partea financiară din punct de vedere al bugetului de stat.

„Impactul estimat pentru această măsură, pe care dorim să o prezentăm ca şi OUG în Guvern, este de aproximativ 5,16 miliarde de lei şi priveşte ajustarea tuturor contractelor din programele naţionale de investiţii. (…) Prin această măsură, în Ordonanţa 15 am ajustat, cel puţin la nivelul MDLAP, unde deţin această informaţie, 1.675 de contracte, ceea ce înseamnă că tot atâtea investiţii ale statului român au fost salvate de la blocarea acestora. Valoarea ajustată prin aceste 1.675 de investiţii este în sumă de 593,2 milioane de lei. Prin acest proiect de OUG noi estimăm o sumă mai mare”, a explicat ministrul.

Cseke Attila a menţionat, în context, că din martie anul trecut până în luna martie a acestui an, fierul-beton a înregistrat creştere de preţ de sută la sută, bitumul de 119%, lemnul de 80%. Potrivit acestuia, Ordonanţa ar putea fi adoptată în aproximativ două săptămâni.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...