Proiect de rectificare bugetară. Ministerul Finanțelor propune creșterea deficitului cu 4,831 de miliarde de lei

Ministerul Finanţelor Publice a publicat miercuri seara proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, care prevede majorarea deficitului bugetului de stat cu suma de 4,831 de miliarde de lei.
AGERPRES - mie, 24 nov. 2021, 21:32
Proiect de rectificare bugetară. Ministerul Finanțelor propune creșterea deficitului cu 4,831 de miliarde de lei

Proiectul prevede majorarea veniturilor bugetului de stat pe 2021 cu suma de 1,112 miliarde de lei, în timp ce la capitolul cheltuieli se propune diminuarea cu suma de 1,297 de miliarde de lei la credite de angajament şi creşterea cu suma de 5,943 de miliarde de lei la creditele bugetare.

Tot astăzi, Ministerul Finanțelor a făcut publică execuţia bugetului general consolidat în primele zece luni ale anului 2021. Deficitul bugetar pentru acestă perioadă este de 47,98 de miliarde de lei (4,03% din PIB).

Citește și: România a ajuns la un deficit bugetar de 4,03% din PIB în primele zece luni ale anului

În ceea ce priveşte veniturile bugetului general consolidat, acestea se majorează, pe sold, cu suma de 4,324 de miliarde de lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 5,429 de miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash cu suma de 1,105 miliarde de lei.

În cazul veniturilor bugetului de stat, influenţele se reflectă, în principal, pe următoarele categorii: impozit pe profit plus 1,747 de miliarde de lei, ca urmare a evoluţiei încasărilor în primele 10 luni ale anului 2021 şi a recuperării unor sume amânate la plată din impozitul aferent anului 2020; alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice plus 220 de milioane de lei; taxa pe valoarea adăugată plus 4,909 miliarde de lei, ca urmare a evoluţiei încasărilor în primele 10 luni ale anului 2021 şi a recuperării unor sume din taxa pe valoare adăugată amânată la plată aferentă anului 2020; alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii plus 136,9 milioane de lei; taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi minus 2,251 de miliarde de lei, influenţa datorându-se scăderii veniturilor din taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare (venituri aferente valorificării frecvenţelor radio în noile benzi de frecvenţe armonizate la nivel european pentru sisteme de comunicaţii mobile terestre de bandă largă 5G de minus 2,5 miliarde de lei), compensată parţial de majorarea veniturilor din taxe pentru jocurile de noroc cu (plus 0,2 miliarde de lei).

De asemenea, la impozitul pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale e prevăzută o creştere de 205,8 milioane lei, la alte impozite şi taxe fiscale de 14,8 milioane de lei, la contribuţiile de asigurări sociale de plus 39,9 milioane de lei. În schimb, la venituri nefiscale e stabilită o scădere de 815,1 milioane de lei, diminuarea datorându-se în principal reducerii veniturilor din dividende şi a vărsămintelor din profitul net al Regiilor Autonome (minus 1,7 miliarde lei) atenuată parţial de majorarea veniturilor din concesiuni şi închirieri, amenzi penalităţi şi confiscări.

Veniturile din capital cresc cu 105,5 milioane de lei, iar sumele primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020 se reduc cu 2,667 de miliarde de lei.

„Majorarea veniturilor bugetului de stat este influenţată, în principal de evoluţia indicatorilor macroeconomici pe anul 2021 şi a încasărilor la bugetul de stat (inclusiv veniturile recuperate parţial din obligaţii fiscale declarate şi amânate la plată în anul 2020, prin efectul legii)”, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

Influenţele pe principalele naturi de cheltuieli ale bugetului de stat se prezintă astfel: cheltuielile de personal se majorează cu 1,029 miliarde lei (din care 1,122 de miliarde de lei, drepturi de natura salarială stabilite prin hotărâri judecătoreşti pentru personalul din sistemul judiciar); cheltuielile cu bunuri şi servicii se majorează cu 442,1 milioane de lei; cheltuielile cu dobânzile cresc cu 1,263 de miliarde de lei; cheltuielile cu subvenţiile cresc cu 167 de milioane de lei; transferurile între unităţi ale administraţiei publice se majorează cu 2,77 de miliarde de lei; alte transferuri se majorează cu 153,7 milioane de lei; cheltuielile cu asistenţa socială cresc cu 2,442 de miliarde de lei; proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 se diminuează cu 3,458 de miliarde de lei; alte cheltuieli cresc cu 503,4 milioane de lei; fondurile de rezervă se majorează cu 727,3 milioane de lei; cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă se diminuează cu 99,2 milioane de lei, iar cheltuielile de capital se majorează cu 13,6 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...