Proiect în valoare de 150.000 de euro pentru reconstrucţia ecologică a luncii Dunării – WWF România

WWF-România derulează, începând din luna august a acestui an, un proiect de reconstrucţie ecologică a luncii Dunării, în valoare de 150.000 de euro, ce se va finaliza în primăvara anului 2016.
Economica.net - joi, 14 aug. 2014, 09:11
Proiect în valoare de 150.000 de euro pentru reconstrucţia ecologică a luncii Dunării - WWF România

‘Renaturarea luncii Dunării poate genera, pe temen mediu şi lung, premisele unui model de dezvoltare durabilă a comunităţilor locale. Reconstrucţia ecologică are un însemnat potenţial pentru dezvoltarea socio-economică a comunităţilor şi poate aduce beneficii la nivel local, atât pentru deţinătorii de terenuri agricole, cât şi pentru micii întreprinzători în domenii precum turismul, pescuitul sau micile afaceri bazate pe produse locale’, declară, într-un comunicat de presă, Raluca Dan, manager proiect WWF-România.

Conform iniţiatorilor proiectului, denumit oficial ‘Guvernare participativă activă pentru dezvoltare durabilă prin reconstrucţia ecologică a luncii Dunării’, comunităţile locale vor fi implicate în derularea programului pentru identificarea celor mai bune soluţii.

Totodată, beneficiile pe care zonele renaturate le pot aduce proprietarilor de terenuri agricole, autorităţilor publice şi factorilor interesaţi implicaţi la nivel local vor putea fi evaluate, conştientizate şi integrate în strategiile de dezvoltare.

‘Dunărea Inferioară este singurul sector liber curgător al fluviului, însă în ultimele decenii a fost supusă degradării prin îndiguire, desecarea zonelor inundabile ale luncii, construcţia de diguri şi poluare. Toate aceste acţiuni au dus la declinul resurselor naturale, dezechilibrul socio-economic, reducerea biodiversităţii, a serviciilor ecosistemelor, a capacităţii de adaptare la schimbările climatice, precum inundaţiile catastrofale’, notează WWF-România.

Proiectul de renaturare a luncii Dunării are impact la nivel naţional şi în zonele-pilot din raza comunelor Gostinu, Pietrele, Prundu, Greaca (din judeţul Giurgiu), respectiv Căscioarele, Chirnogi, Olteniţa (judeţul Călăraşi), dar şi în alte zone similare propice.

Finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 150.000 de euro, proiectul ‘Guvernare participativă activă pentru dezvoltare durabilă prin reconstrucţia ecologică a Luncii Dunării’, se va finaliza în aprilie 2016.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, biodiversitatea în zonă este reprezentată de 7.405 specii de floră şi faună, ceea ce plasează Delta Dunării pe locul al treilea în lume din acest punct de vedere, după Bariera de Corali (Australia) şi Arhipelagul Galapagos (Ecuador).

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...