1EUR = 4.7781 RON | Bucureşti 13 º

IT&C

Proiectele ANCOM în 2018: implementarea legii infrastructurii şi pregătirea terenului pentru acordarea spectrului necesar 5G

Implementarea legii infrastructurii, pregătirea terenului pentru acordarea spectrului necesar dezvoltării 5G, dar şi informarea şi educarea utilizatorilor sunt printre cele mai importante proiecte ale anului viitor pentru Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

12 dec, 2017 | Agerpres

'Principalele repere ale anului viitor vor fi implementarea legii infrastructurii şi pregătirea terenului pentru acordarea spectrului necesar dezvoltării 5G. Ne vom concentra şi pe partea de informare şi educare a utilizatorilor, pentru că evoluţia pieţei de comunicaţii şi servicii poştale din România aduce cu ea beneficii, dar şi provocări pentru cei care folosesc aceste servicii', a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele arbitrului telecom, într-un comunicat.

Instituţia a lansat în consultare publică Planul său de acţiuni pentru anul 2018.

Astfel, pe parcursul anului viitor vor fi luate măsurile necesare pentru realizarea inventarului naţional al reţelelor publice de comunicaţii electronice şi al elementelor de infrastructură fizică asociate acestora. De asemenea, urmează să fie stabilite tarifele pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică şi va demara colaborarea cu Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Dezvoltării Regionale pentru elaborarea normativelor tehnice privind proiectarea şi realizarea infrastructurilor fizice şi a reţelelor de comunicaţii electronice.

În ceea ce priveşte administrarea şi gestionarea spectrului de frecvenţe, în 2018, ANCOM va elabora şi adopta strategia naţională privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz şi 26 GHz pentru sisteme de comunicaţii mobile de bandă largă, inclusiv pentru implementarea sistemelor de generaţie viitoare (5G). Totodată, Autoritatea va elabora şi adopta planul de măsuri şi calendarul naţional privind alocarea spectrului radio în banda de frecvenţe 470-790 MHz şi va organiza o consultare publică în vederea organizării licitaţiilor pentru alocarea spectrului din banda VHF (174-230 MHz) şi UHF (470-694 MHz) pentru servicii digitale de radiodifuziune terestră (T-DAB şi DVB-T2).

'Pentru a creşte competitivitatea accesului la reţelele de comunicaţii, în 2018 ANCOM va revizui pieţele relevante corespunzătoare serviciilor de linii închiriate-segmente terminale şi de tranzit comutat al apelurilor în reţelele publice de telefonie, va elabora decizia privind impunerea cerinţelor tehnice armonizate la nivel naţional, asociate interconectării IP, în conformitate cu rezultatele revizuirii analizelor de piaţă şi va lua măsurile necesare pentru implementarea proiectului de dezvoltare a soluţiilor de măsurare a calităţii serviciului de acces la internet pe suportul Netograf.ro', se precizează în documentul citat.

Pe de altă parte, în sectorul monitorizării şi controlului spectrului radio, în afară de campaniile de monitorizare şi control pentru determinarea gradului de acoperire cu semnal şi supravegherea utilizării eficiente a spectrului de frecvenţe desfăşurate anual, ANCOM are în planul său de acţiuni şi derularea unei campanii de control pentru verificarea modului în care furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului includ în contractele încheiate cu consumatorii anumite informaţii.

Totodată, instituţia va derula şi o campanie de informare menită să descurajeze utilizarea de echipamente radio fără marcaj CE, pentru a creşte gradul de informare a utilizatorilor cu privire la echipamentele neconforme care afectează utilizarea în condiţiile din licenţe a spectrului de frecvenţe radio.

În ceea ce priveşte piaţa serviciilor poştale, Autoritatea are în plan mai multe proiecte care vizează desemnarea unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal şi verificarea cererii de compensare a costului net aferent anului 2017.

Persoanele interesate pot transmite observaţii şi propuneri cu privire la Planul de acţiuni ANCOM pentru anul viitor până la data de 12 ianuarie 2018.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO