Proiectul canalului Siret-Bărăgan revine în discuţiile parlamentarilor. Ce şanse are să devină realitate

Săptămâna viitoare, miercuri, parlamentarii din Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor vor dezbate din nou pe marginea proiectului de act normativ referitor la înfiinţarea unei Regii Autonome "Administraţia Siret-Bărăgan". Acesta a fost introdus în circuitul legislativ încă de pe vremea Guvernului Ponta şi s-a blocat din lipsă de bani.
Economica.net - sâm, 13 mai 2017, 06:17
Proiectul canalului Siret-Bărăgan revine în discuţiile parlamentarilor. Ce şanse are să devină realitate

Canalul Siret-Bărăgan, un proiect de irigaţii demarat în 1984 care ar fi trebuit să deservească 500.000 de hectare de teren arabil este din nou în atenţia parlamentarilor. Săptămâna viitoare, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor figurează un proiect de act normativ privind înfiinţarea Regiei Autonome „Administraţia Canalului SiretBărăgan”. Acesta a fost introdus în circuitul legislativ în 2014, an în care a fost adoptat de Senat. Din Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, proiectul a fost însă retrimis la comisii, principala problemă fiind lipsa resurselor financiare. 

„Acesta este un proiect al Guvernului Ponta, care a trecut şi pe la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului cu preraport de respingere. De asemenea, de la actualul Guvern nu avem momentan niciun punct de vedere, iar de la Comisia pentru Agricultura va primi raport de respingere”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ioan Munteanu, preşedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputaţilor. Potrivit acestuia, proiectul a intrat în actualitate pentru că procedura legislativă trebuie finalizată, dar nu crede că vor exista bani pentru demararea canalului. „Proiectul ar trebui să treacă şi pe la Comisia de Buget şi cea de Transporturi, dar numai investiţia pentru construcţia cuvei se ridică la 3,5-4 miliarde de euro, iar Ministerul Transporturilor (care ar trebui să se ocupe de aceasta parte a proiectului) nu are fondurile necesare. De abia apoi, investiţia ar trebui continuată de Ministerul Agriculturii, alţi 1,5-2 miliarde de euro, pentru că această cuvă care este deja construită până la Focşani este doar pentru transportul de apă, nu şi pentru irigaţii”, mai explică Munteanu.  

În expunerea de motive pentru proiectului de Lege prin care se dorea înfiinţarea Regiei Autonome „Administraţia Siret-Bărăgan”, se vorbea despre aproximativ 2,7 miliarde de euro. Alte estimări indică o sumă de aproximativ 3 miliarde de euro numai pentru construirea canalului, la care s-ar adăuga cel puțin 3 miliarde de euro, pentru crearea sistemului de irigaţii.

Ce s-a construit din canal

Lucrările la Canalul Siret Bărăgan au început în 1987, iar până în 1990 s-a realizat un prim tronson cu o lungime de 50 de km ce deserveşte peste 154.200 de hectare, până la limita de sud a judeţului Vrancea.
După 1990, finanţarea lucrărilor de execuţie a continuat, dar cu alocaţii financiare minime. „Pentru primii 52 de km de canal s-a realizat un studiu de fezabilitate cu compania Aquaproiect SA, în 1986. Pentru restul tronsoanelor însă, nu există nimic. Este doar o linie pe hartă”, explica pentru ECONOMICA.NET Alexandru Năstase, Secretar de Stat, Șeful Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat (DISPPP).

Detalii aici.

Proiectul canalului Siret-Bărăgan, estimat la şase miliarde de euro, este blocat de schimbarea Guvernului

Te-ar mai putea interesa și
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această eveniment a redus recompensa pentru procesarea blocurilor, trecând de la 6,25......
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...