Update: Reacția lui Ciolacu. Proiectul legii pensiilor a fost adoptat de Camera Deputaților

Update: Premierul Marcel Ciolacu a declarat că legea pensiilor, care a fost adoptată luni de Camera Deputaţilor, este "corectă, predictibilă, sustenabilă" şi va fi în aplicare pentru o perioadă "lungă".
AGERPRES - lun, 20 nov. 2023, 19:26

„Legea pensiilor este importantă pentru aproape 4.800.000 de români. Era în jalon în cererea de plată numărul 4, am devansat-o astfel încât să închidem negocierile cu Comisia (Europeană) în ceea ce priveşte scoaterea acelui faimos 9,4 care ar fi blocat creşterea pensiilor românilor până în anul 2070. Vreau să mulţumesc şi colegilor şi din PSD şi din PNL şi din UDMR. Au înţeles foarte bine momentul şi chiar este o lege foarte bună”, a afirmat Ciolacu, la Parlament.

El a adăugat că anul viitor pensiile urmează să se mărească de două ori.

„Am spus foarte clar: vor fi două creşteri. Este cu 13,8% pentru toată lumea. Ştiţi foarte bine la pensiile speciale că, de fapt, nu cresc, pentru că se merge doar pe contribuţie şi din partea specială va scădea în oglindă suma. Deci, chiar este o lege corectă, predictibilă, sustenabilă şi va fi în aplicare pe o perioadă lungă de timp. Pensiile anul viitor se vor mări de două ori: o dată de la 1 ianuarie cu 13,8 şi, prin recalculare, de la 1 septembrie”, a menţionat prim-ministrul.

Întrebat dacă există finanţare pentru aplicarea acestei legi, Ciolacu a răspuns: „Există, sunt 4.800.000 de pensionari în România, 80% au sub 3.000 lei, 60% au sub 2.000 lei. Dacă dumneavoastră credeţi că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu pensie de sub 2.000 lei, eu vă spun este o temă falsă”.

„Statul român trebuie să asigure această resursă. Sunt ferm convins că vom găsi toată suma când vom veni cu legea bugetului. (…) În logica mea înseamnă că urmează o construcţie a bugetului şi pentru fiecare solicitare a ministerelor se va găsi această sumă”, a transmis premierul.

Întrebat dacă există riscul creşterii contribuţiilor sociale având în vedere un articol din Legea pensiilor, Marcel Ciolacu a negat.

„Articolul care a fost şi în legea veche este un articol pe care îl au toate statele membre ale Uniunii Europene. Este o pârghie a Comisiei către fiecare stat. Cu tot respectul, e posibil ca, după mine, să vină un premier iresponsabil cum a mai avut România şi atunci oamenii şi-au luat o asigurare şi e o asigurare pe care ne-o luăm şi noi, românii, faţă de iresponsabilii care au dus deficitul României la 9,2%. Dacă am avut astfel de exemple, cu premieri care au dus deficitul României la 9,2%, nu-i normal ca şi noi, românii, să ne asigurăm că nu se va întâmpla lucrul ăsta?”, a explicat Marcel Ciolacu.

El a completat că proiectul a fost convenit cu Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Știrea inițială

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul legii pensiilor, elaborat de Guvern. S-au înregistrat 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” şi 17 abţineri. Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Săptămâna trecută, Senatul a adoptat acest proiect, care prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. Camera deputaților este for decizional.

În raportul Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor se subliniază că proiectul de lege are ca obiect de reglementare „crearea cadrului legal pentru asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar, prin instituirea unei formule de calcul bazate pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar şi corelat cu realităţile economice”.

Proiectul vizează întărirea principiului contributivităţii astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională şi contribuţia la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat. De asemenea, proiectul urmăreşte asigurarea unor pensii adecvate şi echitabile pentru toţi beneficiarii sistemului public de pensii, precum şi introducerea unui nou principiu al sistemului public de pensii şi anume principiul stabilităţii asigurării la sistemul public de pensii.

Conform proiectului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, se arată în proiect.

Deputaţii din Comisia de muncă au introdus un amendament potrivit căruia beneficiază de încadrarea în locurile de muncă în condiţii speciale şi activităţile din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Proiectul mai precizează că pensionarii români din diaspora au obligaţia de a semna un certificat de viaţă.

„Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt”, se arată în iniţiativa legislativă.

Violeta Alexandru: Proiectul legii pensiilor a ajuns să genereze haos şi teamă

Deputatul neafiliat Violeta Alexandru a declarat, luni, în plenul Camerei, la dezbaterea legii pensiilor, că proiectul a ajuns să genereze „haos şi teamă”, deşi ar fi trebuit să fie cel mai clar dintre subiectele dezbătute de coaliţia de guvernare.

„În ultimele săptămâni s-a simţit un haos într-o chestiune care trebuia explicată cu subiect şi predicat, explicată încă o dată, de şapte ori, nu cu o fostă preşedintă de la Casa de Pensii, nu cu cine este preşedinte în Casa de Pensii. Trebuia explicat de factorul decizional ori de câte ori era nevoie. O serie de oameni care au fost în grupe nu mai sunt. Nevăzătorii se întreabă… Mă caută pe mine, vă caută pe trei sferturi dintre dumneavoastră, aveţi, n-aveţi treabă cu subiectul, vă caută disperaţi, ceea ce vă arată ceva. Unul dintre cele mai importante subiecte de reformă, anunţat de atâţia ani şi care urma să fie dezbătut şi care trebuia să fie un subiect de claritate pentru toţi pensionarii, a ajuns să genereze un haos şi o teamă”, a spus Violeta Alexandru.

Ea a reproşat coaliţiei de guvernământ că nu a clarificat problema sursei bugetare şi că nu a explicat populaţiei consecinţele unor prevederi ale proiectului.

Violeta Alexandru a precizat că, deşi populaţia aşteaptă clarificări, deputaţii majorităţii sunt mulţumiţi „că s-a făcut un raport pe repede” şi sunt preocupaţi de modificări minore ale proiectului.

„Eu cred că avem în acest moment o problemă de neseriozitate pe un subiect care trebuia să fie Biblia – cel mai clar dintre subiectele dezbătute de această coaliţie, care are toată forţa politică şi să vorbească la televizor, şi să clarifice, şi să iasă ori de câte ori este nevoie să lămurească oamenii. Această lege, pe lângă componenta de creştere cu inflaţia, care este o chestiune de bun simţ, face nişte corecturi pe care tot PSD le-a creat, neadaptând formula de calcul la ceea ce în trepte a fost creşterea stagiului de cotizare şi a vârstei. Tot PSD le-a creat, tot PSD trebuie să le facă acum, fără să pară că dă ceva pensionarilor, ci doar le face o corecţie. Nu cred că legea se va aplica în ceea ce priveşte punctele de stabilitate”, a menţionat ea.

Budăi: Principiile de la care a plecat legea pensiilor – echitate, solidaritate şi respectarea muncii

Deputatul PSD Marius Budăi a declarat, luni, în plen, că principiile de la care a plecat proiectul de lege privind pensiile sunt echitate, solidaritate şi respectarea muncii. „Principiile de la care a plecat această lege, şi anume echitate şi solidaritate şi respectarea muncii, sunt pe deplin respectate”, a spus fostul ministru al Muncii, la dezbaterea proiectului elaborat de Guvern.

El a adăugat că acest act normativ a fost dezbătut timp de patru ani şi jumătate.

„Colegii de la USR, în 2021, când aţi fost la Guvern, zero lei la pensii şi acum le plângeţi de milă (pensionarilor – n.r.), vă legaţi cu lanţuri de legile speciale. Noi nu am avut ce să eliminăm că le-a eliminat colegul dumneavoastră, Stelian Ion. Singura chestiune care este importantă este dezbaterea. Şi e fals să spui că nu a fost dezbatere. Această lege vine din esenţa Legii 127, o lege dezbătută timp de doi ani şi ceva. Eu, personal, le mulţumesc colegilor de la minister cu care am lucrat la această lege şi s-a dezbătut, după ce s-a dezbătut timp de doi ani jumătate, încă doi ani de zile împreună cu Banca Mondială şi Comisia Europeană. Să spui că o lege care s-a dezbătut timp de patru ani jumătate nu s-a dezbătut e puţin forţat”, a menţionat Budăi.

Polak (PNL) către USR şi AUR: Aţi ales să faceţi zgomot; legea pensiilor elimină inechităţile

Deputatul liberal Tudor Polak a afirmat, luni, în plenul Camerei, la dezbaterea proiectului legii pensiilor, că reprezentanţii USR şi AUR au ales să facă „zgomot” în contextul în care noua lege a pensiilor elimină inechităţile şi este bazată pe contributivitate.

„Dezbatem un proiect extrem de important. (…) Stimaţi colegi din alianţa USR – AUR, aţi ales, şi nu numai astăzi, ci şi în săptămânile premergătoare, să faceţi ceea ce ştiţi dumneavoastră mai bine: să faceţi zgomot într-un context în care avem o lege care, în momentul de faţă, elimină inechităţile şi este bazată pe contributivitate”, a spus Tudor Polak.

El a subliniat că, odată cu adoptarea acestei legi, punctul de pensie va creşte, începând cu data de 1 ianuarie, cu 13,8%.

„Odată ce această creştere va fi adoptată, Partidul Naţional Liberal va fi reuşit în cei patru ani de zile de când guvernează să crească punctul de pensie, din 2019 până în 2023, cu 60%, de la 1.275 de lei până la 2.032 de lei. Această creştere este una fără precedent în ultimii 32 de ani de guvernare în România şi pot să vă asigur că, cu siguranţă, vom găsi soluţii necesare pentru a creşte din nou veniturile pensionarilor şi ale tuturor cetăţenilor români, lucru pe care pe dumneavoastră se pare că nu vă interesează”, a susţinut Polak.

Eva Csep: Proiectul legii pensiilor trebuie modificat; amendamentele UDMR nu au fost acceptate

Deputatul UDMR Eva Csep a declarat, luni, în plenul Camerei, la dezbaterea legii pensiilor, că acest proiect trebuie să fie modificat pentru a face „o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor”, menţionând că nu au fost acceptate amendamentele UDMR în acest sens.

„Fiecare dintre noi are responsabilitatea votului de astăzi faţă de românii, faţă de cetăţenii acestei ţări, care o să fie afectaţi în perioada următoare de aceste modificări legislative. O pătrime din populaţia României va beneficia de aceste modificări legislative pe care le vom vota noi astăzi. Ştim foarte bine că legea prezentată de Guvern este una la care am depus mai multe amendamente, pentru că fiecare lege este una perfectibilă. Totuşi, aceste amendamente depuse, în ciuda faptului că am vrut să promovăm în continuare, ca UDMR, acele valori ale familiei în care avem grijă de la nou-născuţi până la seniori, bunicii noştri, nu au fost acceptate de Guvern, reprezentanţii partidelor de guvernământ”, a afirmat deputatul UDMR.

Ea a adăugat că, deşi formula nouă de calcul introdusă prin această lege şi punctele în plus pe care le vor primi oamenii pentru stabilizarea şi stabilitatea pe locul de muncă sunt binevenite, totuşi proiectul trebuie modificat.

„Trebuie să ne facem griji şi în continuare, pentru că, prin amendamentele noastre, am propus un mod de calcul diferenţiat pentru femeile care au născut copii în România, pentru aceste perioade asimilate cu 0,25 de puncte, pentru anii, lunile petrecute acasă cu creşterea copilului. Este bătaie de joc faţă de femeile din România care nasc copii, care îşi asumă să crească o familie cu 0,25 de puncte plătite. Credem că acestea trebuie modificate. (…) Pe de altă parte, trebuie să purtăm şi grija bătrânilor cu pensii foarte mici. În total, în România, sub 1.500.000 de persoane au pensie sub 1.500 lei. Stimaţi colegi, vă rog să luaţi în calcul ce aţi putea face într-o lună cu 1.500 de lei după o viaţă întreagă de lucrat. Eu cred că trebuie să vă gândiţi la aceste modificări şi să facem o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor”, a mai spus deputatul UDMR.

Andruşceac (AUR) critică proiectul legii pensiilor: Adânceşte inechităţile

Deputatul AUR Antonio Andruşceac a criticat, luni, în plen, proiectul legii pensiilor, susţinând că acesta „adânceşte” inechităţile existente şi nu prevede resursa bugetară. Andruşceac s-a arătat nemulţumit de lipsa unor „dezbateri reale” şi a unui „timp rezonabil” în care să fie depuse şi discutate amendamente.

El a transmis că toate grupurile parlamentare trebuie să contribuie la o lege a pensiilor care să fie „aplicabilă” şi să rezolve inechităţile existente în legislaţia actuală.

„Cum putem vorbi doamnă ministru (al Muncii – n.r.) de eliminarea inechităţilor, când începem cu o adâncire a acestor inechităţi, când începem cu o indexare pe care dumneavoastră, în mod populist, o numiţi ‘mărire’ a pensiilor? Şi, de abia când aceste inechităţi sunt şi mai mari, cei care au pensii foarte, foarte mari primind la indexare nişte sume mult mai mari, iar cei care au pensii foarte mici primind mai nimic vorbim despre recalculare? Cum putem să credem că lucrurile acestea – chiar şi în formula pe care aţi propus-o şi o să o votaţi astăzi, cu majoritatea largă pe care o aveţi – vor fi duse la bun sfârşit, când nu aţi putut niciodată să ne spuneţi care este sursa bugetară?”, a întrebat Andruşceac, membru al Comisiei de muncă.

În opinia sa, prevederile proiectului „vor adânci inechităţile” în ceea ce priveşte grupele de lucru şi condiţiile speciale de muncă.

„Cum vă veţi înţelege cu cei de la Banca Mondială dacă ceea ce am pus în această lege nu este conform cu raportul pe care îl vor da ei, raport care trebuia să existe înainte? La fel şi cu ceea ce a cerut UE. Şi v-a spus clar şi UE că nu există niciun fel de restricţii europene în ceea ce priveşte legiferarea zonelor speciale de muncă”, a completat deputatul AUR.

Seidler (USR): Legea pensiilor – o minciună cap-coadă; creează haos bugetar

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, luni, în plenul Camerei, că proiectul legii pensiilor este „o minciună cap – coadă”, susţinând că acesta va crea „haos bugetar”. El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi.

„Această nouă lege este o minciună cap – coadă pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii pe care îi vedeţi strict ca o masă de manevră în scop electoral”, a spus Seidler, menţionând că a primit mesaje de la o mulţime de pensionari nemulţumiţi.

El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi.

„Nu aţi avut bani la 31 martie 2023 când trebuia să intre în vigoare noua lege a pensiilor, aşa că aţi amânat intrarea în vigoare pentru 1 septembrie 2024, dacă nu cumva şi aceasta este o minciună. O minciună cum că aveţi bani pentru această nouă lege a pensiilor, pentru că Ministerul Finanţelor spune şi citez: impactul bugetar este nesustenabil, fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxării mediului de afaceri şi a populaţiei. Minciună cum că această nouă lege ar elimina inechităţile, pentru că o spune şi Blocul Naţional Sindical citez: această lege creează inechitate raportat la contributivitate. Şi, de fapt, cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care le-aţi salvat pentru cel puţin încă 40 de ani. USR îşi doreşte creşterea pensiilor şi un sistem de pensie echitabil, dar spunem „Nu” acestei minciuni legalizate şi haosului bugetar pe care îl creaţi cu bună-ştiinţă”, a afirmat Seidler.

Bucura-Oprescu: Proiectul legii pensiilor îşi doreşte să aducă echitate românilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului legii pensiilor, că prin acest act normativ se doreşte să se aducă „echitate românilor”, menţionând că este bazat pe doi piloni: contributivitatea şi munca. Ea a spus că parlamentarii trebuie să arate că reprezintă o echipă în privinţa acestui proiect de lege.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și APS, una dintre cele mai importante firme de gestionare a creditelor neperformante (NPL) din Europa, cumpără un portofoliu de......
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
Un cadru temporar ce permite statelor din UE să acorde mai uşor importante ajutoare publice întreprinderilor agricole ...
Gazprom a raportat pierdere de 7 miliarde de dolari în 2023, ca urmare a reducerii livrărilor către Europa
Gazprom a raportat pierdere de 7 miliarde de dolari în 2023, ca urmare a reducerii livrărilor către Europa
Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu ...
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Norvegia a înregistrat ăn primul trimestru  încasări din participațiile sale la zăcămintele de petrol și gaze offsahore ...