Proiectul pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, iniţiat de Guvern, va ajunge în scurt timp la Parlament

Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, iniţiat de Guvern, va ajunge în cele mai scurt timp pentru dezbatere în Parlament, a declarat marţi secretarul de stat Graţiela Drăghici, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANESFB).
Economica.net - mar, 06 feb. 2018, 13:11
Proiectul pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, iniţiat de Guvern, va ajunge în scurt timp la Parlament

‘Proiectul de lege iniţiat de Guvern este în linie dreaptă, cu alte cuvinte a primit toate avizele, are toate semnăturile şi astăzi, foarte probabil, va ajunge la Secretariatul General al Guvernului şi în cel mai scurt timp va ajunge în şedinţa de Guvern’, a precizat Drăghici la Comisia pentru muncă din Senat, unde s-a luat în discuţie proiectul legislativ iniţiat de UDMR privind modificarea şi completarea legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Ea a criticat propunerea legislativă a senatorului UDMR Andrea Csep, afirmând că amendamentele sunt ‘copy-paste’ din proiectul iniţiat de Guvern. Dezbaterea proiectului iniţiat de UDMR a fost amânată.

‘Apreciem iniţiativa doamnei Andrea Csep. Noi am studiat-o, am analizat-o şi chiar cu toate amendamentele introduse şi îmi pare rău că o spun, luate ca şi copy-paste din proiectul nostru de lege care a fost postat în perioada de transparenţă decizională, nici aşa, cu toate amendamentele copiate din proiectul de act normativ al Guvernului, nu răspunde în totalitate tuturor articolelor din Convenţie (n.r – de la Istanbul). Pentru că noi, mai departe de ordinul de protecţie provizoriu, prin această modificare şi completare a Legii 217 reglementăm toate articolele care vizează noi definiţii şi noi atribuţii, competenţe şi noi metodologii cu privire la stăpânirea fenomenului. Prin urmare, avem rugămintea ca Parlamentul să fie deschis la proiectul de lege promovat de Guvern şi care agreem noi că în cel mai scurt timp va ajunge pentru dezbatere în Parlament’, a declarat Graţiela Drăghici.

Andrea Csep a spus, la rândul său, că pachetul de lege pregătit de Guvern este unul foarte complex, în care se regăsesc foarte multe reglementări pe care trebuie să le introducem în legislaţia noastră, potrivit Convenţiei de la Istanbul.

‘Obiectul proiectului de lege, iniţiat de mine şi de încă 70 de deputaţi şi senatori, reglementează doar două lucruri foarte importante şi cele mai necesare: introducerea ordinului de protecţie de urgenţă, pentru că avem un pericol la locul faptei, care trebuie înlăturat, pentru că altfel nu putem salva vieţi şi, pe de altă parte, înlăturarea răspunderii penale’, a susţinut senatorul UDMR.

În expunerea de motive se arată că ordinul de protecţie de urgenţă reprezintă o măsură provizorie care oferă siguranţa imediată victimelor violenţei domestice. Din momentul în care autorităţile competente – Poliţia, asistenţa socială, unităţile de primiri-urgenţe – sunt anunţate despre un caz de violenţă domestică şi până la obţinerea ordinului de protecţie, viaţa victimei este pusă în pericol în lipsa unor măsuri imediate. Prin această măsură provizorie organul de poliţie constatator va avea competenţa să evacueze agresorul din gospodăria în care convieţuiesc părţile şi să îi impună acestuia să păstreze o distanţă minimă faţă de victimă.

De asemenea, în cazul în care agresorul săvârşeşte în mod repetat infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii, precum şi infracţiuni asupra unui membru din familie, împacarea părţilor nu mai poate înlătura răspunderea penală, prin derogare de la prevederile Codului penal.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...