Proiectul de lux Silver Mountain a intrat în insolvenţă, cu datorii de peste 80 de milioane de euro

Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea societăţii INR Management Real Estate, dezvoltatorului proiectului imobiliar Silver Mountain din Braşov, de a intra în insolvenţă, depusă la data de 14 august.
Andrada Ghira - mie, 21 aug. 2013, 08:50
Proiectul de lux Silver Mountain a intrat în insolvenţă, cu datorii de peste 80 de milioane de euro

Tot în aceeaşi zi, Banca Comercială Română (BCR) cerea deschiderea procedurii de insolvenţă la adresa firmei.

Euro Insol, cea care s-a ocupat de insolvenţa Hidroelectrica a fost numită administratoul judiciar al societăţii.

Compania INR Management Real Estate a demarat în 2008 construcția celui mai mare proiect imobiliar din România, estimat la peste 300 de milioane de euro. După moartea de anul trecut a principalului acţionar, Dan Fisher, societatea a făcut obiectul mai multor încercări de executare silită din partea creditorilor BCR şi DITL Brasov. La momentul deschiderii procedurii, societatea înregistra datorii de aproximativ 380 milioane lei.

„Avem o experienţă mai mult decât relevantă în administrarea unor proiecte imobilare de mari dimensiuni. Rezultatele obţinute la Asmita Gardens, Ibiza Sol, Citadella, Verdi Park ne-au recomandat pentru acest mandat. Împreună cu actualii acţionari şi cu principalul creditor BCR, vom încerca să gasim sursele de finanţare pentru a finaliza proiectul astfel cum a fost imaginat de domnul Dan Fisher”, a declarat av.dr. Remus Borza, practicianul coodonator al Euro Insol.

Proiect de 300 de milioane de euro

Societatea intenţiona să construiască o mini-stațiune turistică, aceasta urmând să cuprindă apartamente și vile, un hotel cu 184 de camere afiliat lanțului Raddison SAS, două săli de cinematograf, un heliport, un club de tenis si un teren de golf cu 18 găuri amenajat pe un teren de 440.000 de metri pătrați.

Cele 15 vile cu 600 de apartamente ale complexului urmau să se construiască pe o suprafață de 88 de hectare. Criza economică a a împiedicat finalizarea proiectului, în prezent complexul rezumându-se la cinci vile cu 207 apartamente, un centru Spa şi un centru comercial în care functionează restaurantul Loft şi clubul Office.

BCR a anunţat intenţia de a cesiona creanţa de 378 mil. lei aferentă proiectului Silver Mountain

Ieri, 20 august, BCR a anunţat că doreşte să cesioneze o creanţă de 378 milioane lei rezultată din finanţarea proiectului Silver Mountain, dezvoltat de familia Fischer prin INR Management Real Estate, companie pentru care banca a cerut insolvenţa şi care a fost preluată recent de un fond de investiţii din Asia.

„Fac obiectul acestui anunţ drepturile de creanţă izvorând din: a) contractul de credit din data de 5 august 2009 încheiat între BCR, în calitate de creditor şi INR în calitate de împrumutat; şi b) contractul de credit din data de 10 octombrie 2011 încheiat între BCR, în calitate de creditor şi INR în calitate de împrumutat, împreună cu garanţiile aferente denumite în continuare „Creanţele”. Valoare totală cumulată a Creanţelor este de 378.533.313,01 RON”, se arată în anunţul publicat marţi de bancă.

Participarea la procedura de vânzare se va face exclusiv pe baza invitaţiilor primite din partea BCR. Până la dat de 6 septembrie, persoanele sau companiile interesate vor trimite la bancă intenţia de participare, în care vor face o scurtă descriere a activităţii, vor confirma că sunt gata să oferteze întreaga creanţţă şi că îndeplinesc mai multe condiţii solicitate de bancă.

BCR doreşte ca participanţii să aibă achitate toate obligaţiile de plată a taxelor, impozitelor şi contribuţiilor către bugetul de stat, să nu fie „înregistrate cu fapte sancţionate de legea penală sau acte normative care privesc disciplina financiară”, şi să nu fie în insolvenţă sau incapacitate de pltă.

De asemenea, banca restricţionează accesul persoanelor sau firmelor care reprezintă debitorul sau care deţin orice participaţie directă sau indirectă la capitalul social al debitorului sau societăţii-mamă. Accesul este prohibitiv şi pentru persoanele în care societatea mamă deţine participaţii directe sau indirecte, precum şi administratorilor, reprezentanţiilor sau altor persoane care ar avea legaturi cu societăţile menţionate.

În urmă cu o lună, Ziarul Financiar a anunţat că grupul financiar UNI-ASIA Holdings, cu sediul central în Hong Kong, a preluat la sfârşitul lunii mai proiectul imobiliar Silver Mountain din Poiana Braşov, dezvoltat prin intermediul firmei INR Management Real Estate de omul de afaceri Dan Fischer, decedat în vara anului trecut.

CITEŞTE ŞI BCR vrea să cesioneze creanţa de 378 mil. lei aferentă proiectului Silver Mountain din Poiana Braşov

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...