Apartamentul din România cu 36 de proprietari: Sute de oameni au cumpărat câte o săptămână pe an, dar pe viaţă

Lucrările de construcţie la un complex rezidenţial cu 900 de apartamente de pe litoralul românesc, dezvoltat de controversatul om de afaceri de origine turcă Yilmaz Oguz, au fost demarate. Dezvoltatorii spun că au vândut studiouri şi apartamente pentru 80% din perioada de vară, printr-un inedit concept de "proprietate periodică"
Andrada Ghira - joi, 16 oct. 2014, 21:00
Apartamentul din România cu 36 de proprietari: Sute de oameni au cumpărat câte o săptămână pe an, dar pe viaţă

Complexul Blaxy Premium Resort & Hotel, care vine pe piaţă cu conceputul de „proprietate periodică”, se construieşte în comuna 23 August, pe un teren de 35.000 mp, cumpărat de omul de afaceri Yilmaz Oguz şi va avea, la finalizarea în 2016, 900 de apartamente şi un hotel cu peste 400 de camere.

„70-80% din săptămânile din lunile iulie şi august au fost deja contractate, iar în luna iulie vor fi finalizate primele patru blocuri, fiecare cu 180 de camere. Am semnat peste 500 de contracte. Sunt persoane care au cumpărat 80 de pachete, iar altele au cumpărat pentru două-trei săptămâni”, spune Ana Tordai, consilier vânzări. 

Investiţia în proiect se ridică la 90 de milioane de euro. La un preţ mediu de 4.654 de euro, calculat din datele oferite de reprezentanţii companiei, la finalizare, dacă fiecare cameră din cele 900 este vândută pentru fiecare dintre cele 36 de săptămâni, proprietarul ar încasa 151 de milioane de euro. Elena Klaici, unul dintre acţionarul firmei, spune că investiţia se va recupera în trei ani. 

Ce înseamnă mai exact conceptul de proprietate periodică

Pe scurt, o persoană care doreşte să-şi petreacă cu familia vacanţa la mare, plăteşte până la sfârşitul acestei luni, 5.750 de euro, cu TVA, pentru o săptămână pe an, în luna iulie sau august, pe viaţă, începând din 2015. 

În restul săptămânilor, alţi doritori vor fi locatarii camerei, pe acelaşi sistem: plăteşti acum şi îţi asiguri, pentru tot restul vieţii dreptul de „proprietate” asupra apartamentului, în fiecare an, pentru acea perioadă. Cei aproape 6.000 de euro se plătesc pentru o cameră cu vedere interioară. Preţurile diferă în funcţie de amplasarea camerei. Cele cu vedere spre interior sunt mai ieftine: 4.500 de euro, pentru aceleaşi luni ale anului viitor. Achiziţia se poate face şi în rate, prin intermediul unui IFN deţinut tot de afaceristul turc Oguz. 

Preţurile pentru cumpărarea unei săptămâni de cazare vor creşte de la 1 noiembrie, 1 ianuarie şi 1 martie 2015 cu câte 500 de euro. Pentru săptămânile din extrasezon preţurile sunt mai mici, iar reprezentanţii Blaxy spun că în curând vor participa la târguri de turism în Marea Britanie şi Germania, de unde speră să atragă persoane de vârsta a treia, pentru tratemente.  

Ce se plăteşte în plus

Pe perioada şederii, locatarii trebuie să plătească o taxă de 2 euro/persoană/zi, ce reprezintă cheltuielile de curăţenie, întreţinerea lifturilor, iluminatul exterior, consumul de apă, consumabilele din baie, debarasarea gunoiului şi curăţenia la piscine şi spaţii verzi. Spre exemplu, două persoane vor avea de plătit 28 de euro/săptămână. 

O altă taxă, de mentenanţă, în valoare de 30 de euro va fi plătită anual. Plus alţi 15 euro anual ca taxă de administrare, asigurare de locuinţă şi impozit pe proprietate. 

Cine se plictiseşte de mers ani la rând în acelaşi loc, va putea opta pentru închirierea camerei în săptămâna respectivă, fie pe cont propriu, fie prin intermediul administraţiei complexului, care va percepe un comision. În plus, co-proprietarii vor putea face schimb de perioade între ei prin intermediul unui forum.

Cine este Yilmaz Oguz

Yilmaz Oguz este cunoscut pentru construcţia proiectelor rezidenţiale Jupiter din Bucureşti şi Hydra şi Athos din Voluntari. De asemenea, Oguz a fost acuzat de fapte de corupţie, alături de primarul din Voluntari, Florentin Pandele, după care au fost achitaţi. 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia a raportat duminică 20.303 de noi cazuri de infectări cu virusul care produce COVID-19, cel mai ridicat astfel de număr înregistrat de la sfârşitul lunii martie, transmite Reuters,......
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că ...
Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei ...
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...