Proprietarii nu mai au nicio scăpare: certificatele energetice sunt obligatorii

Dacă până acum certificatul energetic era obligatoriu pentru tranzacţiile prin credite ipotecare, acum acestea devin obligatorii şi la vânzare sau închiriere, indiferent de metoda de plată a imobilului.
Andrada Ghira - vin, 19 iul. 2013, 06:53
Proprietarii nu mai au nicio scăpare: certificatele energetice sunt obligatorii

Noua formă a legii, aprobată în luna mai a acestui an, îi va obliga din 20 iulie pe proprietarii de apartamente, spaţii comerciale, birouri, să prezinte la administraţiile fiscale şi certificatul energetic atunci când vor să înregistreze proprietatea.

Costurile pentru obţinerea unui certificat variază de la 170 de euro pentru un apartament la bloc de 60 mp, la peste 200 de euro în cazul unei case cu o suprafaţă mai mare de 150 mp. În cazul clădirilor de birouri, de 5.000 mp, certificatul energetic costă în jur de 2.500 de euro şi depăşeşte 3.000 de euro în cazul spaţiilor comerciale cu aceeaşi suprafaţă.

Emilia-Cerna Mladin, preşedinta Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR) atrage atenţia că în cazul tranzacţiilor imobiliare, care nu implică banca, cumpărătorul trebuie să ceară vânzătorului certificatul energetic.

„Se poate încheia un contract de vânzare-cumpărare dacă cele două părţi agreează că nu este nevoie de un certificat energetic. Însă, după finalizarea tranzacţiei, cumpărătorul va trebui să se înscrie pe rol la administraţia financiară, pentru plata impozitelor pe proprietate, în termen de 30 de zile şi este obligat să prezinte şi certificatul energetic. Dacă vânzătorului nu i se cere acest certificat, cel care va trebui să suporte acest cost va fi cumpărătorul”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Emilia-Cerna Mladin.

La fel se va întâmpla şi în cazul contractelor de închiriere, deşi aici piaţa este mai puţin fiscalizată, de multe ori între chiriaş şi proprietar neîncheindu-se niciun contract.

Ce se întâmplă cu chiriile

Costul certificatului energetic, care este valabil timp de zece ani, nu va duce la creşterea chiriilor.

„Obligativitatea întocmirii unui certificat energetic pentru înregistrarea unei tranzacţii imobiliare nu va avea un impact major asupra pieţei chiriilor. În primul rând, piaţa de chirii este foarte puţin fiscalizată -în special pe segmentul de chirii mass-market, apartamente vechi în cartiere clasice, de mari dimensiuni.

În al doilea rând, un certificat energetic nu ar trebui să reprezinte un impediment major pentru proprietarii sau chiriaşii care doresc un contract de închiriere, ţinând cont că un certificat energetic are un cost de 200-350 de lei, în functie de dimensiunea proprietăţii, cost care, împărtit la o perioadă de nouă luni sau un an pentru durata unui contract de închiriere, ar reprezenta un efort financiar de 25-40 de lei pe lună. În plus, certificatul energetic se întocmeşte o singură dată”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Alexandru Pricop, managing partner in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania

De aceeaşi părere este şi preşedinta Asociaţie Auditorilor Energetici: „Nu văd de ce 100 de dolari ar duce la creşterea chiriei sau a valorii”, spune Mladin.

În plus, agenţiile imobiliare sunt şi ele obligate de noua lege, dar fără vreo sancţiune, să precizeze în anunţurile de vânzare sau închiriere informaţii cu privire la indicatorii de performanţă ai imobilului.

Vinzi apartament în bloc reabilitat? Îţi trebuie certificat

Dacă locuiţi într-un apartament reabilitat termic şi vreţi să vindeţi apartamentul, tot vă trebuie certificat. Şi asta pentru că la recepţia lucrărilor de reabilitare, se eliberează un certificat energetic pe întreg blocul, nu pentru fiecare apartament în parte, care poate fi încadrat în clase energetice diferite, în funcţie de etajul la care se află locuinţa şi poziţionarea în bloc.

„Chiar am făcut un calcul între un bloc vechi nereabilitat şi unul reabilitat. Am calculat eficienţa energetică a apartamentelor reprezentative, de exemplu, cele de la ultimul etaj, de la etaje intermediare, poziţie în bloc, şi am constatat că sunt diferenţe majore de clase. Spre exemplu, în cazul blocului nereabilitat, diferenţa era foarte mare, de la categoria B la E. Şi în cazul blocului reabilitat s-a constatat o diferenţă de două clase, de la A la C”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Emilia-Cerna Mladin.

Apartamentele de la ultimul nivel, de pe colţ, sunt cu două clase mai puţin eficiente decât apartamentele aflate la etajele intermediare.

Sunt destui auditori energetici?

Dacă piaţa închirierilor de apartamente este mai redusă, în schimb, cea a închirierii spaţiilor comerciale şi de birouri este ceva mai dezvoltată, şi toţi aceşti proprietari trebuie să obţină un certificat energetic. Ceea ce ar putea duce la o cerere mare, pe o piaţă cu aproape 2.000 de auditori şi judeţe unde numărul acestora nu trece de 10.

„La începutul anului 2011, instituţia noastră a atras atenţia aspura unei serioase probleme practice legate de punerea în aplicare a dispoziţiilor legii 372/2005, privind performanţa energetică a clădirilor, şi anume deficitul de auditori energetici şi concentrarea lor în municipiile reşedinţă de judeţ. Începand cu data de 20 iulie 2013, numărul solicitărilor pentru certificatele de performanţă energetică va creşte, iar auditorii energetici trebuie să fie pregătiţi să le facă faţă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Miruna Popescu, purtătorul de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

La polul opus, Emilia-Cerna Mladin spune că numărul total al auditorilor energetici se apropie de 2.000 şi crede că aceştia vor face faţă solicitărilor de eliberare a certificatelor energetice, aşa cum notarii lucrează cu ajutoare, la fel pot face şi auditorii energetici. Cert este că, prin noua lege, auditorii vor avea mai mult de muncă, iar încasările lor vor creşte. Până la 20 iulie, valoarea pieţei certificatelor energetice era de zece ori mai mică decât potenţialul maxim estimat la peste 100 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
ANSVSA: Se pot relua exporturile de animale vii prin Canalul Suez, odată deblocat. Crește frecvența controalelor
ANSVSA: Se pot relua exporturile de animale vii prin Canalul Suez, odată deblocat. Crește frecvența controalelor
Crescătorii de animale vor putea relua exportul de animale vii pe calea apei, prin Canalul Suez, odată ce acesta este deblocat. ANSVSA va intensifica însă controalele. Totodată, pentru că se......
FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a zecea lună consecutiv
FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a zecea lună consecutiv
Potrivit datelor publicate recent de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), prețurile ...
Încă 14 zile de carantină pentru orașul Bragadiru
Încă 14 zile de carantină pentru orașul Bragadiru
Măsura de carantină zonală se prelungeşte de luni seara, cu 14 zile, pentru oraşul Bragadiru, a anunţat Prefectura ...
Brandul Tedi a intrat și pe piața de înghețată
Brandul Tedi a intrat și pe piața de înghețată
Marca Tedi, unul dintre liderii de pe piața de băuturi răcoritoare destinate copiilor, a anunțat că și-a adăugat un ...