Clujenii care vor să se mute în casă nouă plătesc în medie peste 3.150 de euro/mp. Cu prețuri care sunt peste media națională cu 74% și este cu 58% mai mare decât cel înregistrat pentru apartamentele din București, nici nu-i de mirare de ce mulți aleg să plece din Cluj-Napoca.
Citește și Orașul din România unde apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi din București
„Mulți tineri au nevoie de bani de la bunici pentru a se descurca să trăiască în oraș dar ajung să abandoneze Clujul după câțiva ani pentru că nu-și mai permit să locuiască aici”, a spus Dorin Bob fondatorul companiei de dezvoltare imobiliară Studium Green în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Cluj-Napoca.
„Un tânăr cu un salariu entry-level în Cluj-Napoca câștigă în jur de 800 de euro. Chiriile sunt 500, hai să zicem 400, deci acel tânăr care a terminat facultatea după patru ani de zile ajunge să-și dea 50% din venituri pe chirie. Dar este tânăr, vrea să se întâlnească în oraș cu cineva și mai are încă o componentă de 20%-30% pentru viața lui socială. Mai are încă 5%-10% întreținere și el abia trăiește de pe o zi pe alta, dar trăiește în Cluj și e fericit. Nu se ajunge cu banii și îi sună pe părinți. Părinții, bunicii, toți încep să-i dea bani. Până când? Ajunge omul acela la 35 de ani să nu se poată descurca în Cluj-Napoca fără banii bunicilor”, a explicat omul de afaceri.
„Pot să-i înțeleg și pe investitorii care cumpără apartamentele de la mine cu 3.000 euro/mp. Și ei au anumite așteptări la nivelul chiriilor. Este vorba de randament. Sunt într-o spirală foarte periculoasă pentru că pe principiul acesta, tinerii au venit, au intrat cu speranță, stau, se chinuie 5-10 ani și apoi pleacă. Și pleacă multă lume din Cluj”, a mai adăugat el.
Dorin Bob vine cu o soluție care să-i încurajeze pe tineri să se stabilească în oraș, dar și să-i susțină la începutul carierei. Este vorba de un program social cu chirii subvenționate dedicat exclusiv acestora.
„10.000 de apartamente. Să aducem 10.000 de tineri, să stea cu 200-300 de euro chirie în primii cinci ani de viață profesională”, a propus dezvoltatorul menționând, totodată, că autoritățile locale ar trebui să aibă o politică prin care, așa cum se întâmplă în HR, să facă headhunting la nivel național și chiar european pentru a convinge oamenii să se mute în Cluj-Napoca.
„Așa l-ai stabilizat pe tânăr. Intră în piața forței de muncă, începe să câștige mult mai mult, după care poate să meargă în piața liberă. Are nivelul veniturilor mai mare, deci valoarea creditului pe care îl poate accesa este mult mai mare și poate să cumpere apartamente normale”, a mai adăugat Dorin Bob în cadrul panelului de dezbateri organizat la evenimentul Imobiliare.ro HUB Cluj-Napoca.