Noul protocol de tratament pentru Covid-19: azitromicina e utilizată de cele mai multe ori abuziv la pacienţii trataţi acasă

Joi, 3 decembrie, a intrat în vigoare un nou protocol de tratament al infecţiilor cu noul coronavirus (Sars-CoV-2), odată cu publicarea Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 2054 din 2020 în Monitorul Oficial. Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că, de cele mai multe ori, medicii administrează abuziv azitromicina şi corticoizii pacienţilor diagnosticaţi cu noul coronavirus, trataţi acasă. 
Cristina Şomănescu - lun, 07 dec. 2020, 08:02
Noul protocol de tratament pentru Covid-19: azitromicina e utilizată de cele mai multe ori abuziv la pacienţii trataţi acasă

Ministerul Sănătăţii a actualizat protocolul de tratament al infecţiei cu noul coronavirus prin Ordinul MS nr. 2054/2020. Noul protocol de tratament pentru Covid-19 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1167 din 3 decembrie şi poate fi citit integral la acest link.

Care sunt noile recomandări ale Ministerului Sănătăţii pentru gestionarea infecţiilor cu Sars-Cov-2:

Persoana cu infecție asimptomatică cu Sars-CoV-2 nu necesită tratament medicamentos.

Antibioticele se prescriu rareori în tratamentul COVID-19 deoarece coinfecțiile cu SARS-CoV-2 sunt rare; se administrează antibiotic doar dacă se demonstrează o infecție bacteriană concomitentă sau supraadăugată infecţiei cu noul coronavirus.

Utilizarea de azitromicină (și alte antibiotice) și de corticoizi la domiciliu pentru tratamentul bolii COVID-19 reprezintă de cele mai multe ori un abuz, atenţionează Ministerul Sănătăţii.

Citeşte în Economica.net şi:
Până la Covid-19, românii mor din cauza superbacteriilor tot mai rezistente din spitale – amploarea infecţiilor care ne pot omorî – raport INSP

Datele privind eficiența și riscurile plasmei de convalescent sunt contradictorii și nu permit formularea unor indicații certe, mai spune Ministerul Sănătăţii.

Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat în primele 7 – 10 zile; de aceea antiviralele sunt recomandate în primul rând în formele ușoare și medii ale bolii.

Dintre antiviralele utilizabile, remdesivirul se recomandă doar în formele cu severitate medie sau mare (forme severe/critice), pe criterii de disponibilitate, eficiență și riscuri.

Tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat, dexametazonă) este indicat la pacienţii cu inflamație sistemică şi/sau care necesită administrare de oxigen.

Imunomodulatoarele sunt rezervate doar cazurilor cu inflamație excesivă, necontrolate de corticoizi în doză antiinflamatorie, iar alegerea lor va depinde de efectele adverse posibile și de disponibilitatea unuia sau altuia dintre ele la un moment dat.

Administrarea profilactică de anticoagulant este indicată tuturor pacienților spitalizați, cu excepția celor care primesc deja un tratament anticoagulant și care vor continua să primească doze terapeutice.

Infecția cu Sars-CoV-2 nu reprezintă o indicație suplimentară pentru administrarea de antiagregante (se menține administrarea pentru alte indicații).

Măsuri terapeutice care pot fi utile în majoritatea cazurilor sunt:

– combaterea febrei, a mialgiilor;

– combaterea insomniilor;

– limitarea anxietății pentru ameliorarea stării generale lorazepam;

– combaterea greței, vărsăturilor – metoclopramid, ondasetron, eventual dexametazonă;

– fluidifierea secrețiilor respiratorii prin nebulizări cu betamimetice;

– profilaxia escarelor la pacientul imobilizat/sever;

– profilaxia ulcerului de stres prin antisecretorii gastrice și nutriție enterală;

– în formele cu inflamație importantă și/sau hipoxemie la pacienți diabetici, riscul de cetoacidoză este mai mare și se recomandă corectare cu insulină cu acțiune rapidă;

întreruperea fumatului.

Economica.net vă aminteşte că până la 3 decembrie a fost în vigoare protocolul de tratament pentru Covid-19, reglementat prin Ordinul MS nr. 1418/2020, despre care am scris, pe larg, aici.

Te-ar mai putea interesa și
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de către statele membre UE
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de ...
Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19 vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de......
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării și, totodată, una dintre cele mai profitabile ...
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate pe dispozitive mobile va ajunge la o valoare de aproape 270 de miliarde de dolari până în ...
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Sectorul HoReCa solicită Guvernului eliminarea taxelor pentru salariul minim brut în următorii 3-5 ani, ca măsură compensatorie ...