Protocolul de tratament pentru Covid-19, actualizat de Ministerul Sănătăţii. Ce prevede

Luni, 10 august, a intrat în vigoare un nou protocol de tratament pentru Covid-19 în ţara noastră, reglementat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1418/2020. Protocolul a fost actualizat în acord cu rezultatele studiilor privind eficienţa medicamentelor folosite, la nivel mondial, în tratamentul infecţiei provocate de noul coronavirus. 
Cristina Şomănescu - mar, 11 aug. 2020, 11:15
Protocolul de tratament pentru Covid-19, actualizat de Ministerul Sănătăţii. Ce prevede

Ministerul Sănătăţii a revizuit din nou protocolul de tratament pentru Covid-19, conform Ordinului MS nr. 1418/2020.

Vă amintim că primul protocol de tratament pentru boala provocată de noul coronavirus în ţara noastră a fost reglementat prin Ordinul MS nr. 487 din 2020, în vigoare din 24 martie 2020.

Ulterior, protocolul a fost revizuit prin Ordinul MS nr. 503/2020, în vigoare din 27 martie.

Din 22 mai e în vigoare un protocol de tratament actualizat prin Ordinul MS nr. 860/2020.

„Având în vedere creșterea numărului de cazuri de COVID-19 pe teritoriul României, inclusiv a formelor severe de îmbolnăvire, și acumularea de noi date clinice, Comisia de boli infecțioase a Ministerului Sănătății propune un protocol de tratament revizuit; prima variantă a avut la bază un draft al colegilor infecționiști din Cluj. Acest protocol abordează cazul general al pacienților cu COVID-19, fără a aborda în detaliu situații particulare. Pentru realizarea acestui protocol am analizat prevederile documentelor emise de OMS și ECDC, ale ghidurilor terapeutice elaborate în China, Italia, Belgia, SUA și alte materiale publicate de la realizarea versiunii anterioare”, potrivit Ordinului nr. 1418/2020.

Iată ce prevede noul protocol de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, în vigoare din 10 august, reglementat prin Ordinul MS nr. 1418/2020:

Informaţii noi despre tratamentul cu hidroxiclorochină

Precedentul protocol de tratament pentru Covid-19 (reglementat prin Ordinul 860) spunea că „balanța beneficii/riscuri posibile (eficiența in vitro, posibila eficiență în clinică și riscul redus de efecte adverse) a plasat hidroxiclorochina drept o alternativă terapeutică antivirală, obținându-se inclusiv autorizația provizorie de utilizare în SUA”.

Noul protocol, din 10 august, vine cu date noi în acest sens: „ulterior au apărut date contradictorii privind eficiența clinică a hidroxiclorochinei:
– ineficiență și efecte adverse: un studiu randomizat asupra a 150 de pacienți a arătat lipsa scăderii semnificative a duratei până la negativare SARS-CoV-2 și creșterea efectelor adverse la pacienții tratați cu hidroxiclorochină, alte studii au arătat că nu reduce letalitatea și nici necesarul de terapie intensivă;

– eficiență: un studiu efectuat asupra a 2.541 de pacienți în SUA arată o reducere a riscului de deces prin Covid-19 la pacienți cu formă severă de boală, cu 66% în cazul tratamentului cu hidroxiclorochină comparativ cu tratamentul standard: 13,5% versus 26,4%.

Un impact important privind percepția asupra eficienței hidroxiclorochinei au avut trei decizii:

– întreruperea înrolării de pacienți în cadrul studiului Recovery derulat în Marea Britanie, în grupul celor care primeau hidroxiclorochină, din cauza lipsei de eficiență în reducerea mortalității prin Covid-19 (4 iunie 2020);

– suspendarea la 15 iunie 2020 a autorizației provizorii acordate de FDA pentru utilizarea hidroxiclorochinei în tratamentul Covid-19;

– întreruperea înrolării de pacienți în cadrul studiului Solidarity organizat de OMS, în grupul celor care primeau hidroxiclorochină, din cauza lipsei de eficiență în reducerea mortalității prin Covid-19 (17 iunie 2020).

În România, hidroxiclorochina a fost folosită pe scară largă în scop terapeutic și uneori pentru prevenirea apariției de forme severe de Covid-19; datele negative și efectele adverse înregistrate au limitat prescrierea sa. Totuși, având în vedere datele favorabile existente, acest medicament rămâne încă o alternativă, în absența unor medicamente mai eficiente.

Un aspect particular dezbătut este asocierea hidroxiclorochinei cu azitromicina. Datele inițiale au sugerat o potențare importantă a eficienței clinice; ulterior, au fost publicate rezultate care nu au regăsit un asemenea beneficiu. 

Situația rezistenței bacteriene în România reprezintă un contraargument suplimentar la utilizarea azitromicinei. Societatea Americană de Boli Infecțioase recomandă utilizarea cu prudență a (hidroxi)clorochinei și evitarea asocierii dintre hidroxiclorochină și azitromicină”, se arată în Ordinul nr. 1418/2020.

Informaţii noi despre tratamentul cu remdesivir

„Indicația actuală se armonizează cu principiul general al utilizării antiviralelor, cât mai precoce după debutul simptomatologiei, fiind mai eficient la pacienți cu hipoxie care nu au necesitat încă ventilație mecanică sau oxigenare extracorporeală transmembranară; durata de administrare a devenit mai flexibilă, 5-10 zile (durata maximă pentru pacienți intubați), în funcție de evoluția clinică și de negativarea testelor PCR SARS-CoV-2. Dozele recomandate sunt de 200 mg în prima zi (100 mg la 12 ore) și 100 mg în zilele următoare, în perfuzie endovenoasă, după diluare în ser fiziologic; durata administrării trebuie să fie de minimum 30 de minute”, prevede Ordinul nr. 1418/2020.

Informaţii noi despre tratamentul cu corticoizi

„Un argument important în favoarea utilizării lor au fost datele preliminare ale studiului Recovery; cei 2.104 pacienți care au primit 6 mg de dexametazonă zilnic (până la externare sau maximum 10 zile) au avut o rată a letalității semnificativ mai redusă: 22,9% față de 25,7% între ceilalți 4.321 de pacienți; beneficiul s-a regăsit pentru diverse categorii de pacienți hipoxici, dar nu și pentru cei care nu necesitau oxigen suplimentar. De aceea, indicația specifică este în cazurile de Covid-19 cu exces de inflamație (valori crescute/în creștere ale parametrilor de inflamație monitorizați, vezi supra) și eventual cu pneumonie în evoluție (polipnee, scăderea SpO2 sub 93% și a presiunii arteriale de oxigen), când administrarea ar trebui să se inițieze cât mai rapid: dexametazonă, iv, 8-24 mg/zi, pentru 7-10 zile, eventual metilprednisolon. Durata și doza se decid în funcție de evoluția pacientului. Corticoizii nu sunt indicați la pacienții care mențin o funcție respiratorie satisfăcătoare fără aport suplimentar de oxigen, la care beneficiul nu este evident, dar efectele adverse sunt la fel de frecvente ca și la alte grupe de pacienți”, conform Ordinului nr. 1418/2020.

Date noi despre tratamentul cu tocilizumab

„Somers E.C. și colaboratorii într-un studiu observațional asupra a 154 de pacienți cu Covid-19 care necesitau ventilație mecanică au evidențiat o scădere a letalității cu 45%, în pofida unei dublări a riscului de suprainfecție bacteriană (54% față de 26%). Rojas-Marte G. și colaboratorii au efectuat un studiu caz-control în care au fost incluși 193 de pacienți cu forme severe de COVID-19; a fost evidențiată o letalitate ceva mai redusă la pacienții care au primit tocilizumab (52% vs 62%), iar diferența a fost semnificativă pentru pacienții care nu au avut ventilație mecanică, 6% vs 27%”, spune Ordinul nr. 1418/2020.

Prea puţine rezultate despre eficienţa tratamentului cu baricitinib

„Nu au fost publicate rezultate suficiente pentru alte imunomodulatoare: siltuximab (o serie de 30 de cazuri tratate în Italia, cu evoluție mai bună față de pacienții cu tratament standard), baricitinib (o serie de 12 pacienți cu pneumonie Covid-19, cu ameliorări clinice la toți pacienții), sarilumab (studiu întrerupt prematur din cauza lipsei de eficiență), rituximab”, conform Ordinului nr. 1418/2020.

Date noi despre tratamentul cu anakinra

„Primele date publicate sunt favorabile. Navarro-Millan I. și colaboratorii au evaluat 11 pacienți care au primit anakinra într-un spital din New York; cei șapte la care tratamentul s-a inițiat în primele 36 de ore de la instalarea insuficienței respiratorii nu au ajuns la ventilație mecanică, iar din ceilalți patru pacienți, la care prima doză s-a administrat după mai mult de patru zile de hipoxie, au supraviețuit trei. Într-un alt studiu derulat în Franța, din 52 de pacienți tratați cu anakinra 25% au necesitat terapie intensivă, față de 73% într-un grup control de 44 de pacienți tratați anterior în același spital. În cazul Covid-19 s-a recurs la utilizarea subcutanată sau intravenoasă de 200-400 mg/zi, doze zilnice în scădere, timp de 7-10 zile”, potrivit Ordinului nr. 1418/2020.

UPDATE 3 decembrie 2020

Ministerul Sănătăţii a actualizat protocolul de tratament al infecţiei cu noul coronavirus prin Ordinul MS nr. 2054/2020. Noul protocol de tratament pentru Covid-19 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1167 din 3 decembrie şi poate fi citit integral la acest link.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai mari producții de porumb boabe din 2021, în județele Galați, Ialomița și Călărași
Cele mai mari producții de porumb boabe din 2021, în județele Galați, Ialomița și Călărași
Cea mai mare cantitate de porumb boabe din ţară, respectiv 3,6 milioane de tone, a fost obţinută anul trecut în regiunea Sud-Est, unde sunt incluse judeţele Brăila, Buzău, Constanţa,......
Rusia anunță că a cucerit orașul ucrainean Lisiciansk și a „eliberat” întreaga regiune Lugansk
Rusia anunță că a cucerit orașul ucrainean Lisiciansk și a „eliberat” întreaga regiune Lugansk
Rusia a declarat că a cucerit oraşul Lisiciansk, din estul Ucrainei, şi întreaga regiune Lugansk, transmite duminică ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 88,03 miliarde de lei, în creștere cu 7%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 88,03 miliarde de lei, în creștere cu 7%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,03 miliarde lei, la finalul lunii mai 2022, în creştere ...
CNAIR: Reîncep lucrările de reparații și înlocuire rosturi dilatație – pe DN 1
CNAIR: Reîncep lucrările de reparații și înlocuire rosturi dilatație – pe DN 1
CNAIR a anunțat că de luni, 4 iulie, reîncep lucrările de reparații și înlocuire rosturi dilatație – pe DN 1 pe ...