Protocolul de tratament pentru Covid-19, actualizat şi publicat în Monitorul Oficial: umifenovir şi hidroxiclorochina, scoase din medicaţia antiCovid

Din medicaţia cu efect antiviral propusă pentru tratamentul Covid-19 au fost scoase umifenovir şi hidroxiclorochina. Acestea se află pe lista antiviralelor cu efect nedemostrat sau insuficient demonstrat în tratamentul bolii Covid-19, alături de ivermectină, reiese din noul protocol de tratament pentru Covid-19, oficializat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 533 din 2021, studiat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - Dum, 02 mai 2021, 11:58
Protocolul de tratament pentru Covid-19, actualizat şi publicat în Monitorul Oficial: umifenovir şi hidroxiclorochina, scoase din medicaţia antiCovid

Protocolul de tratament pentru bolnavii diagnosticaţi cu boala Covid-19 a fost actualizat, potrivit Ordinului MS nr. 533 din 2021. Noul protocol a fost oficializat prin publicarea Ordinului MS nr. 533 din 2021 în Monitorul Oficial din 23 aprilie.
Protocolul de tratament pentru Covid-19 poate fi citit integral în Monitorul Oficial, partea I, nr. 434 din 23 aprilie 2021.

Acest protocol de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 abordează cazul general al pacienților cu Covid-19, fără să detalieze situații particulare. Pentru realizarea acestuia au fost analizate prevederile documentelor emise de Organizația Mondială a Sănătății și de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, ale unor ghiduri terapeutice și alte materiale publicate de la realizarea versiunii anterioare, explică MS în actul normativ publicat în Monitorul Oficial.

„În această ediție sunt actualizate și recomandări pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 și se dorește a fi un suport pentru utilizarea „off-label” a antiviralelor în ambulatoriu, după evaluarea pacientului cu Covid-19”, se arată în Ordinul MS nr. 533 din 2021.

Economica.net vă aminteşte că din 3 decembrie 2020 până pe 23 aprilie 2021 a fost în vigoare protocolul de tratament antiCovid reglementat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 2054 din 2020, despre care am scris, pe larg, aici.

Ce noutăţi aduce protocolul revizuit pentru tratamentul Covid-19

Din medicaţia cu efect antiviral propusă pentru tratamentul Covid-19 au fost scoase umifenovir şi hidroxiclorochina. Acestea se află pe lista antiviralelor cu efect nedemostrat sau insuficient demonstrat în tratamentul bolii Covid-19, alături de ivermectină, reiese din noul protocol de tratament pentru Covid-19, oficializat prin Ordinul MS nr. 533 din 2021 şi consultat de Economica.net.
În medicaţia antiinflamatorie și imunomodulatoare propusă în tratamentul Covid-19 rămân dexametazona, tocilizumab, anakinra.

Anticorpii monoclonali neutralizanți pentru SARS-CoV-2 – alternativă terapeutică superioară administrării de plasmă de convalescent în scopul blocării replicării virale, pentru că se poate cuantifica doza de anticorpi administrată și nu comportă unele dintre riscurile legate de administrarea plasmei.

„Anticorpii monoclonali neutralizanți au specificitate pentru proteina S a SARS-CoV-2; asemenea altor medicații antivirale, eficiența depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 10 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ și începe producerea de anticorpi specifici de către pacient. Întrucât în cazul pacienților care evoluează spontan favorabil asumarea riscurilor legate de utilizarea lor nu se poate justifica, este necesar să fie identificați pacienții cu risc important de evoluție severă, aceștia fiind cei care ar putea avea un beneficiu din administrarea acestui tratament”, spune MS în noul protocol de tratament pentru oamenii depistaţi cu boala Covid-19.

Indicația de utilizare a anticorpilor monoclonali neutralizanți este pentru pacienții cu forme ușoare sau medii care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a Covid-19, de preferat în primele trei zile de la debutul simptomelor. FDA a acordat din noiembrie 2020 autorizare provizorie de urgență asocierilor bamlanivimab/etesevimab și casirivimab/imdevimab pentru utilizare la pacienți adulți și la copiii peste 12 ani, iar EMA are în curs de evaluare trei astfel de produse: casirivimab/imdevimab, regdanvimab, bamlanivimab/etesevimab, explică MS în protocolul de tratament pentru Covid-19, actualizat recent.

Factorii de risc considerați relevanți de către FDA sunt:
— obezitate, cu indice de masă corporală peste 35;
— diabet zaharat;
— insuficiența renală cronică;
— imunodepresii semnificative;
— vârsta peste 65 de ani (sau peste 55 ani și patologie cronică respiratorie sau cardiacă);
— copiii de 12—17 ani cu patologii severe asociate.

Efectele adverse descrise inițial și incluse în autorizația de utilizare sunt reacțiile anafilactice posibile și reacțiile legate de infuzie (febră, frisoane, greață, cefalee, bronhospasm, hipotensiune, angioedem, exantem, prurit, mialgii, vertij).
Administrarea tardivă nu este recomandată la pacienții cu forme severe de Covid-19, atrage atenţia MS în noul protocol de tratament pentru Covid-19.
Această alternativă terapeutică este superioară administrării de plasmă de convalescent în scopul blocării replicării virale, pentru că se poate cuantifica doza de anticorpi administrată și nu comportă unele dintre riscurile legate de administrarea plasmei, se arată în protocolul de tratament pentru Covid-19, actualizat recent de MS prin Ordinul MS nr. 533 din 2021.

Anticoagularea în sarcină, în acord cu recomandările Societății de Obstetrică și Ginecologie din România — SOGR).

Gravidele care primesc tratament anticoagulant vor continua această medicație și dacă au Covid-19. Gravidelor spitalizate cu formă medie sau severă de Covi-19 li se recomandă terapie profilactică anticoagulantă în timpul spitalizării dacă nu există contraindicații. Decizia de a continua această terapie după externare trebuie să fie individualizată, scrie în noul protocol de tratament pentru Covid-19, reglementat prin Ordinul MS nr. 533 din 2021.”În timpul travaliului și al naşterii, terapia anticoagulantă la gravida cu boala Covid-19 are aceleași recomandări ca pentru gravida non-Covid-19 și necesită management specializat.
Pacientele cu Covid-19 care alăptează au recomandare de tratament anticoagulant pentru profilaxia TEV (tromboembolismului venos) în aceleași condiții ca femeile care nu au Covid-19 și alăptează.
Trebuie să avem în vedere că nu au fost publicate rezultate ale numeroaselor studii randomizate aflate în desfășurare care să ofere informații cu grad înalt de recomandare și că, de asemenea, cunoștințele noastre și managementul în Covid-19 sunt într-o evoluție rapidă”, spune MS în noul protocol pentru Covid-19, consultat de Economica.net.

Recomandări pentru pacientul simptomatic, depistat cu boala Covid-19, îngrijit la domiciliu:

Antiviralele descrise în protocolul de tratament sunt utilizate off-label şi se pot prescrie pentru administrare ambulatorie doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții:
• dacă pacientul este de acord;
• se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii);
• sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul (medic de familie sau medic de la centrul de evaluare), după evaluare corespunzătoare: clinică, biologică, imagistică;
• cu continuarea monitorizării pacientului pe parcursul tratamentului și ulterior până la vindecare;
— medicația antivirală de administrare parenterală trebuie folosită doar în mediul spitalicesc.

În ultimele luni se prescriu foarte mult la domiciliu în formele ușoare, inutil și cu riscuri azitromicina, anticoagulante și corticoizi (medrol, dexametazonă), conchide Ministerul Sănătăţii în noul protocol de tratament pentru Covid-19.
MS reaminteşte medicilor că nu se administrează antibiotice (de exemplu, azitromicina) pentru a trata o viroză, așa cum este Covid-19, şi că este contraindicată administrarea de dexametazonă sau de alți corticosteroizi în formele ușoare de Covid-19 (faza inițială a bolii) pentru că poate stimula replicarea virală și agrava evoluția bolii.

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...