Putin recunoaşte că vrea să rupă un nou „stat” din Ucraina UPDATE

Crearea unui stat trebuie abordată în discuţiile privind încheierea conflictului din estul Ucrainei, potrivit declaraţiilor preşedintelui rus, Vladimir Putin. Purtîtorul lui de cuvânt pare că îl contrazice.
Economica.net - Dum, 31 aug. 2014, 11:15
Putin recunoaşte că vrea să rupă un nou

Crearea unui stat trebuie abordată în discuţiile privind încheierea conflictului din estul Ucrainei, a declarat duminică preşedintele rus, Vladimir Putin, evocând pentru prima dată un astfel de statut pentru regiunile unde au loc lupte între loialişti şi rebelii proruşi, relatează AFP, citată de AGERPRES.

”Trebuie să începem imediat discuţii substanţiale (…) privind chestiunile referitoare la organizarea politică a societăţii şi crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, în scopul de a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo”, a declarat Putin, citat de media ruse.

Până acum, Rusia a cerut doar ca regiunile din estul Ucrainei, în majoritate rusofone, să aibă o mai mare autonomie într-un sistem federal mai puţin centralizat.

Vladimir Putin, care a făcut aceste declaraţii într-o emisiune televizată înregistrată vineri şi transmisă duminică, nu a evocat chestiunea ameninţării înăspririi sancţiunilor împotriva Moscovei lansate de Occident, care acuză Rusia că se implică militar în Ucraina.

Reuniţi sâmbătă la Bruxelles, liderii din Uniunea Europeană au acord termen de o săptămână Rusiei pentru a-şi schimba poziţia, sub ameninţarea unor noi sancţiuni.

Liderul de la Kremlin a spus totodată că statele occidentale sunt responsabile pentru criza ucraineană deoarece au susţinut mişcarea de protest care a condus în februarie la ‘lovitura de stat’ împotriva preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, fără a se gândi la conflictul ce ar fi urmat.

‘Ar fi trebuit să ştie că Rusia nu poate sta deoparte când se trage asupra oamenilor de foarte aproape’, a spus Putin, precizând că nu vorbeşte de ‘statul rus, ci de poporul rus’.

Întrebat dacă este posibil să anticipeze un sfârşit al crizei din Ucraina, Putin a declarat, citat de RIA Novosti: ‘Nu. Depinde în mare parte de voinţa politică a actualelor autorităţi ucrainene’.

Moscova a negat întotdeauna că a trimis soldaţi în Ucraina pentru a susţine rebeliunea prorusă care luptă cu trupele loialiste de mai multe luni în est şi, mai recent, şi în sud-estul ţării.

Pe de altă parte, Reuters transmite că purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov a declarat că regiunile din estul Ucrainei unde separatiştii proruşi se luptă cu forţele loiale Kievului ar trebui să rămână parte a ţării. Peskov a adăugat că acest conflict este unul intern.

Negaţia se bazează pe folosirea cuvântului „statalitate” în limba rusă.

Peskov a făcut acest afirmaţii cupă ce, potrivit media ruse, preşedintele Vladimir Putin ar fi evocat într-o emisiune televizată, pentru prima dată, crearea unui stat în estul Ucrainei.

‘Nu este un conflict între Rusia şi Ucraina. Este un conflict intern al Ucrainei’, a declarat Peskov presei.

Întrebat dacă Novorusia, denumirea pe care rebelii o dau regiunii aflate în dispută, ar trebui să rămână parte a Ucrainei, el a spus: ‘Bineînţeles’

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat 800 milioane de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 800 milioane de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 800 milioane de lei din capitalizare, respectiv 0,44%, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o scădere cu......
CNCAV: O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte luni în ţară
CNCAV: O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte luni în ţară
511.290 doze de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva Sars-CoV2 vor sosi luni în România. Acestea vor fi distribuite în centre ...
INS: Cei peste 5,1 milioane de pensionari au încasat anul trecut 92,3 miliarde de lei
INS: Cei peste 5,1 milioane de pensionari au încasat anul trecut 92,3 miliarde de lei
Statul a plătit anul trecut pensii în valoare totală de 92,304 miliarde de lei, cu 15,4% mai mult decât în 2019. Pensia ...
14 județe în zona roșie din cauza Coronavirus. Rata de infectare în București: 6,36
14 județe în zona roșie din cauza Coronavirus. Rata de infectare în București: 6,36
Un număr de 14 judeţe din ţară se află în zona roşie, înregistrând o incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 de ...