Putin: Scutul antirachetă din România, construit contra unei ameninţări nucleare iraniene care nu există

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că scutul antirachetă al Statelor Unite desfăşurat în Europa are potenţialul de transformare într-un sistem ofensiv şi poate fi folosit împotriva Rusiei, în timp ce elementele acestui scut, inaugurate recent în România, au fost construite contra unei ameninţări nucleare iraniene care 'nu există', notează agenţia oficială de presă rusă TASS, preluată de AGERPRES.
Economica.net - sâm, 18 iun. 2016, 07:05
Putin: Scutul antirachetă din România, construit contra unei ameninţări nucleare iraniene care nu există

‘Ameninţări (nucleare din partea Iranului) nu există, iar scutul antirachetă (în Europa) continuă să se construiască, aşa că am avut dreptate când am spus că ei ne mint, nu sunt sinceri cu noi când se referă la o presupusă ameninţare nucleară iraniană şi construiesc scutul antirachetă. Aşa şi este într-adevăr, încă o dată au încercat să ne înşele’, a declarat şeful statului rus la o întâlnire cu şefii agenţiilor internaţionale de presă, vineri, la Sankt Petersburg.

‘Noi ştim cam în ce an americanii vor avea o nouă rachetă, care nu va mai avea 500 km (rază de acţiune) ci mai mult, iar din acel moment ei încep să ne ameninţe potenţialul nuclear. Noi ştim de ani de zile ce se întâmplă. Şi ei ştiu că noi ştim’, a subliniat Putin.

Liderul rus a constatat că SUA, ‘în ciuda obiecţiilor şi tuturor propunerilor noastre de cooperare reală, nu doresc să coopereze cu noi, ne resping propunerile şi acţionează după planul lor’. ‘Puteţi să mă credeţi sau nu, dar noi am oferit forme concrete de cooperare şi ele au fost respinse toate’, a declarat Putin.

Preşedintele Federaţiei Ruse a amintit că elemente ale scutului antirachetă NATO au fost construite în România. ‘Tot timpul au vorbit despre ce? Trebuie să ne apărăm împotriva ameninţării nucleare iraniene. Unde este ameninţarea iraniană nucleară? Nu există!’, a subliniat Putin.

El a remarcat că chiar Statele Unite au iniţiat acordul cu Iranul pentru a rezolva problema nucleară iraniană. ‘I-am sprijinit. Dacă nu ar fi fost poziţia Statelor Unite, nu ar fi existat acest acord. Acest lucru, desigur, este meritul preşedintelui (Barack) Obama, pentru că acest acord este corect, a dezamorsat situaţia din jurul Iranului, iar preşedintele Obama îl poate înscrie în statele sale de serviciu ca rezultat al muncii depuse de el în această direcţie’, estimează liderul rus, notează TASS.

Cu toate acestea, Putin a subliniat că ameninţarea nucleară iraniană nu există, iar scutul antirachetă continuă să fie construit, adaugă TASS.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Divizia logistică a Deutsche Bahn va comanda aproape 1.500 de camioane electrice de la startup-ul suedez Volta Trucks.
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor fi noii unicorni?
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor ...
Ecosistemul de startup-uri din Europa Centrală și de Est a crescut în mod constant, afacere cu afacere, unicorn cu unicorn, ...
GSK susține că tratamentul său cu anticorpi este eficient împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2
GSK susține că tratamentul său cu anticorpi este eficient împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2
Analize de laborator care vizează tratamentul cu anticorpi dezvoltat împotriva COVID-19 de grupul farmaceutic GlaxoSmithKline ...