PwC: companiile globale au raportat pierderi de 42 de miliarde de dolari din cauza fraudelor cibernetice, în ultimii 2 ani

Valoarea pierderilor raportate de companiile globale din cauza fraudelor cibernetice se ridică la 42 miliarde dolari, în ultimii doi ani, iar unul din cinci respondenţi au menţionat că fraudele efectuate de furnizori au avut impactul cel mai mare, potrivit studiului bianual PwC "Global Economic Crime and Fraud Survey" (GECS) 2020, publicat luni și citat de Agerpres.
Economica.net - lun, 27 apr. 2020, 08:29
PwC: companiile globale au raportat pierderi de 42 de miliarde de dolari din cauza fraudelor cibernetice, în ultimii 2 ani

Principalele tipuri de infracţiuni economice raportate, în perioada analizată, au fost fraudele comise de clienţi (35%), criminalitatea cibernetică (34%), furtul de bunuri şi bani (31%), respectiv mita şi corupţia (30%). În acest sens, rezultatele cercetării arată că fraudele comise de clienţi au înregistrat cea mai mare creştere, de şase puncte procentuale, de la 29%, în urmă cu doi ani.

De asemenea, aproape jumătate dintre companiile afectate (47%) au consemnat a doua cea mai mare rată din ultimii 20 de ani. Per total, valoarea pierderilor raportate de companiile chestionate din cauza fraudelor a ajuns la 42 de miliarde de dolari.

La nivel global, toate regiunile au înregistrat fraude ale clienţilor în ultimii doi ani, cele mai afectate fiind Orientul Mijlociu, care a cunoscut o creştere de la 36% la 47%, şi America de Nord, unde avansul a fost de la 32% la 41%.

Citește și: Un profesor de la Univ. Washington va preda un curs de cybersecurity la Constanţa: România este un hub în creştere al criminalității informatice

Raportul PwC evidenţiază faptul că 13% dintre respondenţii care au fost victimele fraudei, în ultimii doi ani, au raportat pierderi de peste 50 de milioane de dolari, ca urmare a acestor incidente, iar comportamentele anticoncurenţiale, folosirea de informaţii privilegiate, evaziunea fiscală, spălarea de bani, mita şi corupţia au fost raportate ca fiind cele mai costisitoare fraude, raportate la pierderile directe şi costurile necesare cu măsurile de remediere.

În plus, 28% dintre companiile care consideră că adoptarea noilor tehnologii implică şi costuri ridicate, lipsă de expertiză şi resurse limitate nu sunt sigure de valoarea adăugată a acestor soluţii.

Studiul PwC „Global Economic Crime and Fraud Survey” din 2020 a fost realizat pe baza răspunsurilor a peste 5.000 de respondenţi din 99 de ţări.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri. 

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...