PwC: Creşterea vârstei de pensionare ar putea stimula economia în statele dezvoltate

Creşterea participării persoanelor de vârsta a treia pe piaţa muncii ar putea stimula economia în statele dezvoltate, arată un raport al economiştilor PwC.
Economica.net - joi, 02 iul. 2015, 11:27
PwC: Creşterea vârstei de pensionare ar putea stimula economia în statele dezvoltate

Aceştia compară ocuparea forţei de muncă de vârsta a treia în 34 de state membre OCDE şi arată că în cazul în care rata de angajare a celor din grupa de vârstă 55-69 din Marea Britanie ar fi egală cu cea a Suediei – cea mai performantă la nivelul UE -, PIB-ul ţării ar creşte cu aproximativ 100 miliarde lire sterline.

Islanda ocupă prima poziţie, urmată de Noua Zeelandă, Suedia, Israel şi Norvegia. Chile este pe un trend ascendent, însă Grecia şi Turcia înregistrează o scădere abruptă. Statele Unite, Japonia şi Estonia completează topul până la poziţia a 10-a.

Statele pot adăuga miliarde de dolari economiilor lor dacă vor şti să aplice cele mai bune practici în valorificarea potenţialului angajaţilor de vârsta a treia, consideră specialiştii PwC.

‘Dată fiind îmbătrânirea populaţiei în ţările dezvoltate, este esenţial ca statele să utilizeze cât mai bine angajaţii vârstnici pentru a stimula creşterea economică şi a ajuta la acoperirea costurilor în creştere ale sistemului de pensii şi ale sistemului sanitar. Noul nostru Index Golden Age identifică acele state care sunt deschizătoare de drumuri din acest punct de vedere: ţările scandinave, Noua Zeelandă şi Israel. Marea Britanie ocupă o poziţie de mijloc, în vreme ce majoritatea statelor din Zona Euro, cu excepţia Finlandei şi Germaniei, sunt în a doua jumătate a clasamentului. PwC estimează că adoptarea bunelor practici din statele cu performanţe notabile ca Suedia ar putea duce la creşterea PIB-ului Marii Britanii cu până 5% pe termen lung, iar potenţialul este şi mai mare pentru ţările aflate în josul clasamentului’, arată John Hawksworth, economist şef PwC, într-un comunicat remis AGERPRES.

Nou lansatul Index Golden Age este o medie ponderată a unor indicatori precum ocuparea forţei de muncă, nivelul veniturilor şi programe de calificare şi training, care reflectă impactul angajaţilor de peste 55 de ani pe piaţa muncii în 34 de ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD).

Indexul arată că autorităţile ar putea lua în considerare continuarea reformelor sistemului de pensii de stat pentru a încuraja pensionarea târzie; crearea de stimulente financiare pentru angajaţii în vârstă pentru a rămâne sau a se întoarce pe piaţa muncii; introducerea de noi iniţiative pentru a îmbunătăţi inserţia profesională a angajaţilor vârstnici; eliminarea barierelor din calea ocupării forţei de muncă şi încurajarea recrutării angajaţilor vârstnici; stimularea în special a ratei de ocupare a femeilor în vârsta, care tinde să fie mai mică decât cea a bărbaţilor.

‘Acest grup de angajaţi este de prea multe ori neglijat de companii şi autorităţi, dar cercetările noastre arată că ar putea exista câştiguri economice mari din politicile orientate spre păstrarea oamenilor calificaţi şi motivaţi să rămână în forţa de muncă pentru mai mult timp’, precizează Horaţiu Cocheci, liderul Serviciului de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.

Reţeaua de firme PwC este prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 195.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...