1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Extern

PwC: Economiile G7 au creat 4,5 milioane de locuri de muncă de la începutul crizei

Statele din Grupul celor Şapte (G7) mari economii ale lumii au creat 4,5 milioane de locuri de muncă de la începutul crizei financiare, însă redresarea economică la nivel global rămâne greu de atins, arată raportul PwC Global Economy Watch.

27 apr, 2015 | Agerpres

'În mod concret, sunt mai multe locuri de muncă acum în statele G7 şi E7 la un loc decât erau înainte de criză. La nivelul G7 sunt acum cu 4,5 milioane mai multe slujbe decât la finalul anului 2007. Această cifră ia în considerare numărul total de locuri de muncă create şi desfiinţate în această perioadă', se menţionează în raport.

Statele E7 sunt China, Rusia, India, Indonezia, Mexic, Brazilia şi Coreea de Sud.

Potrivit PwC, Canada este lider în privinţa creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă, în condiţiile în care a fost prima dintre ţările G7 care a reuşit să atingă nivelul PIB-ului de dinainte de criză. Criza economică nu a avut acelaşi impact asupra pieţei muncii în E7, aproximativ 90 de milioane de locuri de muncă fiind create în aceeaşi perioadă.

'În ultimul an, ritmul creării locurilor de muncă din câteva din aceste economii a scăzut. De exemplu, în ultimul an, Mexic, Turcia şi Brazilia la un loc au creat aproximativ 300.000 de locuri de muncă, în comparaţie cu aproape 2,7 milioane pe an în medie, între ultimul trimestru al 2007 şi ultimul trimestru al lui 2013', se precizează în raport.

În SUA şi Europa se constată o creştere a numărului de locuri de muncă cu normă redusă, respectiv 'part time', iar 'ritmul creării acestora îl depăşeşte pe cel al locurilor de muncă cu normă întreagă, în cele mai multe dintre economiile din eşantion'.

Potrivit raportului PwC, doar Marea Britanie şi Germania au anunţat creşteri ale nivelului ocupării forţei de muncă atât cu normă întreagă cât şi cu normă redusă. În alte state ale Zonei Euro, locurile de muncă cu normă întreagă au scăzut.

'Aceste concluzii sugerează că următoarea etapă în procesul redresării pieţei muncii va fi de a creşte numărul de angajaţi cu normă întreagă, ceea ce va ajuta la accelerarea creşterii economice', a declarat Richard Boxshall, economist senior al PwC.

Însă numărul de locuri de muncă nou create este doar unul dintre indicatorii performanţei economice. Alt indicator important este productivitatea muncii.

'Pentru a scăpa cu adevărat din constrângerile crizei financiare, este timpul ca productivitatea muncii să devină un subiect prioritar pe agenda politică şi de business', a adăugat Richard Boxshall.

Economiştii au folosit ca indicator PIB-ul pe oră lucrată pentru a măsura productivitatea în G7, însă au folosit PIB-ul per persoană angajată în E7, dat fiind că nu există date legate de ocuparea forţei de muncă calculate pe oră în fiecare economie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO